Někdy bývá pro lidi těžké naučit se při vaření používat mořské řasy. Následující recept je zajímavou kombinací různých chutí a představuje báječný pokrm. Stovky lidí, kterým jsem ho podávala, si oblíbily mořské řasy připravené uvedeným způsobem.
Účinky rostliny:
Ačkoli při přípravě tohoto pokrmu můžete použít jakékoli mořské řasy, k mým oblíbeným patří hiziki a arame. Obě tyto řasy jsou velmi lahodné a mají jemnou chuť. Důkladně řasy omyjte a nakrájejte je na malé kousky. Pokud používáte sušené řasy, bude třeba je nejdříve přibližně na půl hodiny namočit do studené vody.
Suroviny, ingredience:
- olivový nebo sezamový olej
- 2 cibule, nakrájené
- 1 až 4 stroužky česneku, nakrájené
- 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 šálky mrkve, nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku vody
- 1 šálek mořských řas (více či méně, dle chuti)
- 2 šálky vařené hnědé rýže
- 1/2 šálku sojové omáčky tamari
- 1/4 šálku medu
- 2 až 3 polévkové lžíce sezamového oleje z pražených semínek
- kajenský pepř
Recept:
Na pánvi rozehřejte malé množství olivového nebo sezamového oleje, jen aby pokryl dno pánve. Přidejte cibuli a zprudka ji osmahněte dozlatova. Poté k ní přidejte česnek a zázvor a ještě několik minut smažte. Poté přidejte ke směsi mrkev a přilijte vodu. Přikryjte pánev a vše poduste na velmi mírném ohni přibližně 8 až 10 minut či až mrkev změkne.
Scedte mořské řasy, přidejte je na pánev a společně ještě několik minut povařte. Nakonec přisypte rýži a vše důkladně promíchejte.
Na další pánvi prohřejte tamari s medem, sezamovým olejem a kajenským pepřem. Dochuťte směs dle potřeby a poté ji přelijte přes rýži s mořskými řasami. Bude mít sladko- pálivou a kořeněnou chuť.
Tento pokrm se tradičně podává studený, ale výborně chutná i horký.