bylinkova pomazanka pro dlouhovekost dlouhy zivotZjistil jsem, že si můžeme vyrábět lahodné bylinné pomazánky tím, že smícháme najemno nadrcené byliny s medem a ovocným koncentrátem nebo růžovou vodou. Tyto pomazánky si můžete namazat na chleba, ujídat je samotné lžičkou anebo je zalít vroucí vodou a připravit si z nich instantní čaj. V ledničce vám tyto pomazánky vydrží několik týdnů.


Účinky rostliny:

Uvedeným způsobem si můžete připravit nekonečný počet různých pomazánek. Hořkou či méně příjemnou chuť některých bylin je možné "zamaskovat" tím, že k nim přidáte aromatické prohřívající koření a dostatečné množství ovocného koncentrátu a medu.

 

Suroviny:

  • 2 díly mletého rdesna mnohokvětého (fo-ti)
  • 1 díl mleté ašvagandy
  • 1 díl mletého astragalu (kozinec blanitý)
  • 1 díl mletého kardamomu
  • 1 díl mleté skořice
  • 1 díl mletého kořene lékořice
  • 1 díl mletého sibiřského ženšenu (eleuterokok ostnitý)
  • 1/2 dílu mleté echinacey
  • 1/4 dílu mletého zázvoru
  • med
  • ovocný koncentrát

 

Postup výroby:

V misce smíchejte všechny byliny a přidejte k nim dostatečné množství medu a ovocného koncentrátu, aby vám vznikla hustší pomazánka. Hotovou pomazánku můžete ochutit čistou růžovou vodou, pokud máte rádi exotičtější chutě. Tato pomazánka by neměla být příliš suchá. V ledničce vám totiž vždy trochu vyschne, a to dokonce i tehdy, když ji budete uchovávat v uzavřené nádobě. Pokud vám příliš vyschne, přidejte do ní pár kapek ovocného koncentrátu nebo medu.

(ilustrační fotografie)