Zjistil jsem, že si můžeme vyrábět lahodné bylinné pomazánky tím, že smícháme najemno nadrcené byliny s medem a ovocným koncentrátem nebo růžovou vodou. Tyto pomazánky si můžete namazat na chleba, ujídat je samotné lžičkou anebo je zalít vroucí vodou a připravit si z nich instantní čaj. V ledničce vám tyto pomazánky vydrží několik týdnů.
Účinky rostliny:
Uvedeným způsobem si můžete připravit nekonečný počet různých pomazánek. Hořkou či méně příjemnou chuť některých bylin je možné "zamaskovat" tím, že k nim přidáte aromatické prohřívající koření a dostatečné množství ovocného koncentrátu a medu.
Suroviny:
- 2 díly mletého rdesna mnohokvětého (fo-ti)
- 1 díl mleté ašvagandy
- 1 díl mletého astragalu (kozinec blanitý)
- 1 díl mletého kardamomu
- 1 díl mleté skořice
- 1 díl mletého kořene lékořice
- 1 díl mletého sibiřského ženšenu (eleuterokok ostnitý)
- 1/2 dílu mleté echinacey
- 1/4 dílu mletého zázvoru
- med
- ovocný koncentrát
Postup výroby:
V misce smíchejte všechny byliny a přidejte k nim dostatečné množství medu a ovocného koncentrátu, aby vám vznikla hustší pomazánka. Hotovou pomazánku můžete ochutit čistou růžovou vodou, pokud máte rádi exotičtější chutě. Tato pomazánka by neměla být příliš suchá. V ledničce vám totiž vždy trochu vyschne, a to dokonce i tehdy, když ji budete uchovávat v uzavřené nádobě. Pokud vám příliš vyschne, přidejte do ní pár kapek ovocného koncentrátu nebo medu.
(ilustrační fotografie)