facebook
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Brusinky v cukru - suroviny: Na 1 kg brusinek 3/8 litru vody, 400 g pískového cukru, 2 plátky citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu nebo 2 lžičky kyseliny citronové. Kdo chce může přidat plátek badyánu a pár drcených hřebíčků.



Účinky rostliny:

  • nemoci a záněty močových cest
  • nemoci žaludku, žaludeční vředy, Helicobacter pyroli
  • nemoci srdce a cév
  • nízký HDL cholesterol
  • chřipka
  • viróza
  • antioxidační účinky 
  • prevence rakoviny plic
  • prevence rakoviny střev

Brusinky v cukru - recept, postup, návod, příprava: Přebrané, oprané brusinky dáme odkapat. Ve větší nádobě svaříme cukr. Při vaření sbíráme s povrchu cukru perlící se pěnu. Do odpěněného cukerného roztoku vsypeme brusinky, ale jen tolik, aby byly úplně ponořeny v rovině s hladinou roztoku a vaříme je jen 4 minuty.

Pak brusinky drátěnou, dírkovanou naběračkou vybereme, složíme do sklenice a pokračujeme v další várce brusinek, až jsou všechny povařeny.

Do šťávy, ve které se brusinky vařily, přidáme skořici, citrónovou šťávu, kousek citronové kůry a povaříme 2 minuty. Opět sebereme z povrchu pěnu a šťávu nalijeme na brusinky. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme 6 minut při 100°C.

Brusinky se nekazí, jsou-li dobře zavařeny, takže je nemusíme ani sterilovat, zvláště, když je uložíme do studené místnosti, maminka je jen zakrývala dvojitým celofánem a jistila gumičkou ustřiženou z prasklé duše od kola. Dnešní kupované gumičky ale nejsou dostatečně dobré a praskají, takže raději jinak.