Pronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.
Účinky rostliny:
Suroviny:
- 4 hrnky květů šeříku (Je mnoho kultivarů šeříku a na sirup se hodí ten se světlounce fialovými nebo bílými jednoduchými květy. Ten je totiž zaručeně jedlý a v limonádách chutná velmi příjemně.),
- 4 hrnky třtinového cukru
- 4 hrnky vody (tedy vše ve stejném poměru)
- 1-2 biocitrony (plátky, bez kůry a bílého hořského podkoří)
- Vodu nalijte do hrnce a nechte mírně ohřát. Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok přiveďte k varu
- Do vody s cukrem přidejte otrhané a ideálně mírně povadlé kvítky šeříku (málo vhodné jsou sušené květy) + plátky z 1-2 bio-citronů (bez kůry a bez bílého podkoří).
- Znovu přiveďte k varu a pak plamen stáhněte na minimum.
- Nechte zhruba 15 minut probublávat (ne ostrý var) a poté sceďte.
- Ještě horký sirup nalijte do čisté a suché lahve a nechte vystydnout. Hrdlo lahve a vršek můžete zastříknout rozprašovačem s vodkou. Přispějete tak k nezkažení (nezkvašení, nezaplesnivění) sirupu.
- Skladujte ideálně v lednici.
Šeříkový sirup využijete především k přípravě vynikající domácí limonády, kterou vyrobíte tak, že zalijete množství sirupu, které vám vyhovuje, dobře vychlazenou obyčejnou či perlivou vodou, přidáte kolečko citronu (pokud jste nedali citron již při vaření) a pár kostek ledu.
Dokonalost limonádě dodá už jen pár lístečků máty, díky které získá nápoj osvěžující chuť.
Krásné fotografie z výroby šeříkového sirupu najdete na jiném bylinkovém webu zde.