Křídlatkové muffny - recept: 1. Předehřejeme troubu asi na 160 °C, připravíme si košíčky na mufiny. 2. V hrnku smícháme půl šálku cukru (druhá půlka přijde smíchat s moukou), nasekané stonky křídlatky, vodu a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni po dobu 10 minut, často mícháme. Dušenou křídlatku necháme vychladnout. Množství by mělo být asi jeden šálek. 3. Ve velké míse rozšleháme vejce s olejem a přidáme dušenou křídlatku. 4. Smícháme nebo přesijeme dohromady mouku, druhou půlku šálku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Vmícháme do tekuté směsi v míse, ale nemixujeme. 5. Naplňíme muffinové košíčky asi do 3/4. Pečeme 24 až 28 minut, dokud povrch těsta pruží. Ochladíme a podáváme s máslem.
Účinky rostliny:
Suroviny, ingredience na 8 muffinů:
1/2 šálku cukru
2 šálky nasekané stonky křídlatky japonské
1/4 šálku vody
1 lžíce citronové šťávy
1/4 šálku oleje
1 vejce
1 šálek mouky
1/2 šálku cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky skořice
Zdroj: theguardian.com, přeložila botanička Ivana Paukertová, Brno
PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ
Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.