Křídlatka receptyKřídlatkové itadori aneb křídlatka po japonsku - postup: Oloupeme křídlatku směrem od kořene (je to tak jednodušší). Oloupeme všechnu pokožku! Uvařte křídlatku. Pokud jí máte hodně, připravujte v dávkách. Jakmile křídlatka změní barvu z tmavě zelené na "zelený čaj", měla by být dostatečně uvařená. To by mělo trvat asi 2 minuty pro tloušťky uvedené na obrázku výše (na obrázky se určitě podívejte, je tam vidět i ta změna barvy).


Účinky rostliny:

Všimněte si, že když tmavě zelená barva nezmizí, křídlatka je kyselé chuti.
Nyní, jakmile dosáhneme správné barvu, vyjmeme křídlatku, pokud ji převaříme, rozpadne se. Velmi důležité!
Přeneste ihned do studené vody. Nechte ji tam celou noc, zbavíte ji tak svíravosti a odstraníte nežádoucí obsahové látky.
Druhý den ráno přecedíme, očistíme pod tekoucí studenou vodou a důkladně vysušíme.
Tak ji můžeme po nějakou dobu skladovat v chladničce v krabici Tupperware (tím se myslí tyhle krabice).
Pokud jí máte hodně, můžete je vždycky naložit do soli. Pokud to tak chcete udělat, stačí dát křídlatku do pevně uzavřené krabice Tupperware s dobrou mírou soli. Před jídlem je pak omyjte velkým množstvím vody.

Čerstvě vařené se dají jíst s majonézou nebo jednoduchým dresinkem. Trocha chilli je taky skvělá!

Jednoduchý recept 1:
Dvě velké křídlatky (vařené a připravené jak je uvedeno výše)
1/2 lžíce japonského saké
1/2 lžíce vody
1 polévková lžíce sladkého japonského saké (Mirin)
1/2 lžíce omáčky men-tsuyu nebo veganského dashi (pozn. překl.: to si asi kupte nebo to můžete vynechat, nebo nahraďte větším množstvím saké + sójovkou - v obou receptech jsou stejné druhy saké jako v tomto receptu spolu se sójovkou)
Na malém plameni všechno krátce podusíme. Zkuste podávat spolu s další vařenou zeleninou!

Jednoduchý recept 2:
Dvě velké křídlatky (vařené a připravené jak je uvedeno výše).
1/2 plátek smaženého tofu (Aburaage)
Nakrájejte smažené tofu na tenké proužky a rychle osmahněte s křídlatkou.
Při smažení přidáme sladké saké Mirin (1 polévkovou lžíci), men-tsuyu nebo veganské dashi (o něco méně než lžíci). Na povrch nakapeme něco sezamového oleje a sníme najednou! Skvělé s pivem nebo saké!

Návrh na evropsko-americkou variaci:
Podáváme Itadori v rajčatové omáčce!

Zdroj: theguardian.com, přeložila botanička Ivana Paukertová, Brno


PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ

Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.