Recept na chřest z křídlatky: Na pánvi rozpustíme společně ghí trošek vody, sůl a hořčici. Vložíme výhonky křídlatky (nebo chřestu) a dusíme 5-10 minut, podle tloušťky stonků. Větší listy jsem jim otrhala. Ke konci můžeme nechat odkryté, aby se odpařil přebytek vody. Na závěr zasypeme ještě v pánvi nasekaným estragonem.
Účinky rostliny:
Suroviny:
- asi 15cm dlouhé mladé výhonky křídlatky japonské
- přepuštěné máslo ghí
- himalájská sůl kala namak
- troška vody
- vrchovatá lžíce dijonské/ruské hořčice
- hrst estragonu (pelyněk kozelec)
Můžete podávat s pečenými bramborami:
Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky a v míse zalijeme oblíbeným olejem, zasypeme mletou červenou paprikou, tymiánem nebo jiným kořením, osolíme, opepříme a nejlépe rukama dobře promícháme. Tak dlouho dokud nejsou všechny brambory obalené. Přesypeme na plech a při200°C pečeme asi hodinu.
Jogurtový dip s čerstvými bylinkami:
Přírodní bílý jogurt promícháme s nasekanými bylinkami (pažitka, tymián, medvědí česnek, petrželka, řeřicha, rukola, pampeliškové listy, dobromysl...). Přisolíme a opepříme.
Zdroj: