Výhonky křídlatky jako chřest po francouzsku receptRecept na chřest z křídlatky: Na pánvi rozpustíme společně ghí trošek vody, sůl a hořčici. Vložíme výhonky křídlatky (nebo chřestu) a dusíme 5-10 minut, podle tloušťky stonků. Větší listy jsem jim otrhala. Ke konci můžeme nechat odkryté, aby se odpařil přebytek vody. Na závěr zasypeme ještě v pánvi nasekaným estragonem.


Účinky rostliny:

Suroviny:

  • asi 15cm dlouhé mladé výhonky křídlatky japonské
  • přepuštěné máslo ghí
  • himalájská sůl kala namak
  • troška vody
  • vrchovatá lžíce dijonské/ruské hořčice
  • hrst estragonu (pelyněk kozelec)

 

Můžete podávat s pečenými bramborami:

Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky a v míse zalijeme oblíbeným olejem, zasypeme mletou červenou paprikou, tymiánem nebo jiným kořením, osolíme, opepříme a nejlépe rukama dobře promícháme. Tak dlouho dokud nejsou všechny brambory obalené. Přesypeme na plech a při200°C pečeme asi hodinu.

Jogurtový dip s čerstvými bylinkami:

Přírodní bílý jogurt promícháme s nasekanými bylinkami (pažitka, tymián, medvědí česnek, petrželka, řeřicha, rukola, pampeliškové listy, dobromysl...). Přisolíme a opepříme.

 


Zdroj: