top bylinky pro grilovaci sezonuSezóna letních grilovaček pomalu začíná, nenajde se mezi námi snad jediný, kdo by si aspoň jednou nějakou tu dobrotu z grilu nedal. Nemusí nutně jít o klobásy a špekáčky, na grilu se dá připravovat i spousta jiných, a třeba i lehčích jídel. Když místo klasického koření použijete k ochucení bylinky, zjistíte, že nic lepšího jste ještě nejedli. Na jaké bylinky vsadit?


Účinky rostliny:

Čerstvé bylinky jsou TOP

Kromě toho, že každý pokrm perfektně ochutí, mají mnohdy i pozitivní vliv na naše zdraví. Nenajdete v nich žádná zahušťovadla ani jiné látky, potěší vás jejich krásná vůně. Jen se to s nimi nesmí přehnat. Bylinky si navíc každý může vypěstovat sám doma, není na tom nic náročného ani složitého. Odměnou vám bude kousek zeleně, třeba doma v kuchyni.

Ne všechny bylinky jsou ale na grilování vhodné, proto si pojďme představit ty, které jsou TOP a vy se bez nich určitě neobejdete.

Tip číslo jedna: Oregano

Svěží chuť, která se hodí k masu i zelenině, přesně ta je pro oregano charakteristická. Kombinovat ho můžete i s dalšími bylinkami, přidat ho můžete i do zeleninových salátů. Setkat se s ním můžete i pod názvem dobromysl.

Tip číslo dva: Rozmarýna

Nejen při přípravě ryb a mořských plodů se vám bude hodit rozmarýn. Skvěle ochutí jakékoli maso, zároveň podpoří trávení a zabrání nadýmání. Je silně aromatický, tak s ním nakládejte opatrně, ať vám maso nezhořkne.

Víte, že se bez něj neobjedete zejména při přípravě skopového masa?

Tip číslo tři: Tymián

Spolu s citrónovou šťávou je nepostradatelný při přípravě ryb, hodí se ale i k zelenině. Překvapí vás, jak doplní brambory, lilek nebo cuketu.

Tip číslo čtyři: Šalvěj

Šalvěj se vyznačuje lehce pálivou nahořklou chutí, hodí se k divočině, vepřovému i králičímu masu. Šmrnc dodá i klobásám nebo kachnímu masu, nakládat se s ní ale musí opatrně.

Tip číslo pět: Bazalka

Univerzální bylinka, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Má nádherně zelené nebo fialové lístky, přidat ji můžete k jakékoli grilované zelenině, na které si pochutnají i ti, kdo drží dietu, stejně tak k rybám nebo zvěřině.

Připravit si z ní můžete i bazalkové pesto, které vaše grilování povznese zase o něco výš. Potřebovat budete 60 g čerstvé bazalky, 7 nasekaných stroužků česneku, 50 g nasekaných piniových oříšků, 200 ml kvalitního olivového oleje, 120 g strouhaného parmezánu, sůl a pepř. Všechny suroviny krátce rozmixujte (opravdu krátce, dlouhé mixování může způsobit, že pesto ztratí svou barvu a zhořkne), dochutit můžete ještě citronovou šťávou.

Tip číslo šest: Máta

Mátu na grilování? Není lepší ji použít při přípravě nápojů? To je jistě první věc, která vás při zmínce o mátě napadne. Máte pravdu, ale i osvěžující nápoje ke grilování patří. Alkoholické i nealkoholické.

Máta podpoří vaše trávení, když už ji budete chtít použít i k přípravě pokrmů, vsaďte na jehněčí nebo skopové.

Víte, že si z ní můžete připravit i osvěžující čaj?

Tip číslo sedm: Smil

Krásně kvete a dobře chutná. Svojí vůní připomíná maggi, využijete ho na ochucení grilovaného masa i při přípravě paštik. Zvýrazní zeleninový salát, přidává se i do zálivek. Překvapí vás, jak vylepší domácí majonézu. Používejte ho ale opatrně a jen v malém množství, přece jenom je jeho chuť i vůně intenzivní.

Tip číslo osm: Levandule

Opravdu? Levandule a grilování? Zkuste to a sami se přesvědčíte, že se skvěle hodí třeba k přípravě drůbeže.

Víte, že si opravdu dobře rozumí s rozmarýnem? Přidat ji navíc můžete i do osvěžující limonády.

Tip číslo devět: Bobkový list

Bobkový list neboli vavřín zlepšuje trávení a vyvolává chuť k jídlu, hodí se k jakémukoli masu. Třeba takovou divočinu bez něj nepřipravíte. Sám o sobě se ale nekonzumuje, jídlo jen dochucuje, přidává se zejména do různých marinád. Přímo na maso ho nikdy nepokládejte!

Tip číslo deset: Petržel

Listová petržel krásně vypadá, a ještě lépe voní. Sama o sobě grilovaným pokrmům vůni nedodá, je ale dobrá na trávení a chemickými reakcemi, které spouští, zlepšuje chuť k jídlu. I proto ji řadíme mezi bylinky, které se hodí ke grilovaným pokrmům, oceníte ji při přípravě ryb, brambor i hub.