Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.
Účinky rostliny:
Suroviny pro 2 porce:
- 2 větší lilky
- 1 hlavičku česneku (spíše větší)
- 0,2dcl kvalitního olivového oleje
- 1 bio citrón, sůl
Recept: lilky rozpůlíme a uděláme v nich podélné zářezy v dužině až téměř ke slupce. V každém polovině lilku tak 5 zářezů. Pozor, nerozřízněte lilek skrz. Očistíme česnek a všechny stroužky nakrájíme na středně tlusté plátky. Jednotlivé plátky česneku zastrčíme do zářezů tak, aby nečouhaly. Nastrkejte je poměrně hustě a to tak, aby jste na lilky použili celou hlavičku česneku. Česneku se nebojte, po upečení ztratí svoji charakteristickou chuť. Poté lilek osolte a hojně zalijte olejem. Zalévejte postupně, olej vsákne do lilku. Skutečně použijte poměrně hodně oleje, protože použitím lžíce nebo dvou bude lilek spíše suchý.
Rozkrojte citrón na čtvrtky a na každou půlku lilku jednu čtvrtku položte. Pečte v troubě na 180-200 stupňů až lilek na povrchu dužiny začne mírně hnědnout (což trvá cca 30 minut). Po upečení přendejte na talíř. Podávejte s dobrým chlebem.
Máte-li rádi sýr, ke konci pečení položte na každou půlku plátek mozzarelly.