facebook
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

len-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciLen setý (latinsky linum usitatissimum) léčí žaludeční vředy, kašel, zánět sliznic, reguluje stolici. Len setý je jednoletá rostlina, vysoká až 100 cm. Mádlouhý, tenký kořen, ze kterého vyrůstá přímá, nahoře větvená lodyha. Listy jsou střídavé, úzce kopinaté až čárkované, dlouhé asi 4 cm. Květy jsou jasně bleděmodré. Kalich i koruna jsou pětidílné.



Účinky rostliny:

  • poruchy trávicího systému
  • zácpa
  • zánět žaludku
  • zánět střev
  • kašel
  • žaludeční vředy
  • dvanácnítkové, dvanácterníkové vředy
  • popraskaná pokožka na patách a jinde na děle
  • pásový opar (herpes zoster)
  • kožní vředy
  • nežity (zánět vlasového folikulu vlasu, chlupu)
  • abscesy různě na těle

Plodem je kulovitá tobolka hnědé barvy, velká asi 5 mm. Rostlina kvete od června do srpna. 

DŮLEŽITÉ!!! Lněné semínko se vždy musí rozdrtit, jinak nemá efekt, protože lidské tělo nedokáže obal (slupku) semínka narušit v trávicím traktu.

 


Len lněné semeno semínko účinky zdraví použití využití dávkování hmoždířV uplynulých letech toho bylo mnoho napsáno o lněných semínkách a lněném oleji, zejména od té doby, co se zvýšil výskyt srdečních chorob a dalších degenerativních onemocnění. 
Lněná semínka patří k nejbohatším zdrojům omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé a průchodné cévy, správnou funkci srdce a imunitního systému.
Stačí jíst jednu polévkovou lžíci lněného oleje denně. Kupujte si však pouze lněný olej lisovaný za studena a uchovávejte ho v ledničce. Když si každý den přidáte do svých pokrmů dvě až čtyři polévkové lžíce drtě z lněných semínek (tato semínka je možné snadno rozdrtit v mlýnku na koření, kávu nebo v hmoždíři), tak tím nejen předejdete onemocnění srdce a posílíte svůj imunitní systém, ale také se vám krásně rozzáří kůže a vlasy. Díky vysokému obsahu rostlinného slizu podporují lněná semínka trávení a mají mírně projímavé účinky. Olej z lněných semínek snadno žlukne, proto je zapotřebí ho uchovávat v ledničce a připravovat si drť pouze na několik dní dopředu.

 

 

Používané části:

Sbírají se zralá semena. 

 

Léčivé vlastnosti:

Ze lnu se používá lněné semeno, které obsahuje velké množství slizu. To předurčuje len k léčbě trávicího ústrojí a sliznic. Užívá se proti zácpě, při zánětu žaludku a střev. Na ochranu sliznic trávicího ústrojí, proti kašli. Semeno je dále vhodné užívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Zevně se užívá k léčbě rozpraskané a poškrábané pokožky, k léčbě pásového oparu (herpes zoster), vředů, nežitů, abscesů

 

Způsob použití:

Lněná semena se užívají čerstvá (nadrcená či celá). Obvyklá dávka je 1-2 kávové lžičky až 3x denně. V tomto případě je jejich hlavní účinek soust ředěn do střev. Jednorázová dávka při zácpě je asi 2 polévkové lžíce, které zapijeme 3-5 dl vody. Semena ve střevech nabobtnají a působí jako projímadlo. Chceme-Ii, aby hlavní účinek lnu byl soustředěn na žaludek či sliznice dýchacího ústrojí, volíme macerát (či nálev z drcených semen). Macerát se připravuje z 1 polévkové lžíce na sklenici vody. Nechá se 1-4 hodiny vyluhovat. Pije se v množství 3 sklenice denně. K léčení lze užít i lněný olej, asi 2 kávové lžičky denně. Zlepšuje trávení, optimalizuje funkci střev. Zevně je vynikající na kožní problémy, spáleniny, vyrážky, lupénku atd. 

 

Kontraindikace:

V literatuře se uvádí, že semena mohou obsahovat stopové množství kyanovodíku (vzniklého při drcení semen), který je ve velkém množství jedovatý. Zároveň se však dodává, že nikdy nebyla zaznamenána žádná otrava lněným semenem. Len, krom hypotetických megadávek, je zcela bezpečný a hodí se k trvalému užívání. 

 

Použití v kosmetice:

Ze lnu se dělá olej, který je důležitou součástí mnoha kosmetických přípravků vhodných k regeneraci pokožky. Zvlášť vhodný je k léčbě popálenin.

 

Použití v kuchyni:

Lněné semeno se používá při výrobě pečiva. V domácí kuchyni lze připravit směs z různých druhů semen a máků a používat ke zdobení a posypu různých kašiček, jogurtů, rnůsli a podobně. Semena se též přidávají do polévek, obsahují celou řadu velmi výživných esenciálních mastných kyselin, které jsou pro zdraví velmi důležité. 

 

Rozšíření a výskyt:

Len setý je původem zjihovýchodní Asie. U nás se vyskytuje pouze jako kulturní, pěstovaná rostlina. 

 

Sběr:

Lněná semena se sbírají až po úplném dozrání, když celá rostlina zežloutne, což je někdy v září. Domácí sběr semen je poněkud náročný, protože
tobolky se musejí rozdrtit, semena z nich vysypat a přebrat. Nejlépe se to dělá na podnosu, kdy-zbytky tobolek foukáním odstraníme, zatímco těžší semena zůstanou. 

 

Možnost záměny:

Len setý je u nás pouze pěstovaný. Zaměnit jej lze jen za jiný druh lnu. 

 

Pěstování:

Semena lnu setého koupíme v každém dobrém zahradnictví. Semena se koncem jara vysejí do suché hlinitopísčité půdy. Len má rád slunné a před větrem chráněné stanoviště. Žádnou velkou péči nevyžaduje. 

 

Obsahové látky:

Slizy, pektin, oleje s mnoha nenasycenými mastnými kyselinami, glykosidy, vitamin F, minerály, hořčinya další. 

 

Zajímavosti:

Len se odedávna pěstoval hlavně kvůli vláknům na výrobu textilií. Důkazy o jeho pěstování jsou starší než 5 000 let.

 

Poznámky:

Rozdrcené semeno rychle žlukne a musí se okamžitě zpracovat.