chrpa ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniChrpa modrá (polní), latinsky Centauera cyanus, syn. Cyanus segetum. Jde o jednoletou bylinu, která roste od nížin až po pahorkatiny, kde roste na okrajích polí, na světlých stranách strání nebo podél cest na méně vlhkých stanovištích. Nejvýraznější část byliny jsou sytě tmavě modré až fialové květy. Ty sbíráme. Při vlastním sběru je třeba dbát toho, aby sbíraný květ byl výrazně zbarvený a bez odkvetlých lístků. Nesbíráme je za vlhkého počasí, jinak snadno plesniví! Chrpa je ohrožená rostlina (v minulosti byla zredukována herbicidy a příroda se s tím jen pozvolna vyrovnává), sbíráme proto jen nutné množství rostliny. Chrpa se někdy plete s čekankou - fotografie obou rostlin zde.


Účinky rostliny:

Co sbíráme z chrpy a kdy kvete?

sbíráme jen květ - nejč. celé květní úbory (tj. vč. květového kalichu "dole"). Kdy sbíráme? Červen, červenec, srpen, začátek září.
Sbíráme za suchého počasí a sušíme zásadně ve stínu! Můžeme i uměle (sušička na ovoce). Teplota sušení nikdy nepřesahuje 35°C.

 

Jaké látky obsahuje chrpa

Obsahuje anthokyany (centaurocyanin), flavonoidy (apigenin, campherol, quercetol, quercetin, luteolin, rutin), cytosteroly (beta-sitosterol), glykosidy (arctiin, cichoriin, centaurin, cnicin, modrou barvu květu způsobuje barvivo cyanin), hořčiny, kyseliny (benzoová, ferulová, kávová, octová, p-kumarová, polygalakturonová, sinapová, sylicylová, syringová, trans-kávová, vanillová), kumariny (skopoletin, umberliferon), minerální látky, polyeny, proteiny, polyacetyleny, sacharidy, saponiny, sliz, třísloviny, tuky, vitamíny aj.

 

Stanoviště, kde roste?

K zahlédnutí je na rumištích, slunných stráních, podél cest, železničních náspech a polích. Půda je vhodná lehká, výživná s nízkou hladinou spodní vody. Výskyt v ČR - roztroušeně po celém území České republiky, dále v Evropě, Asii, Austrálii, Jižní a Severní Americe.

 

Ohrožení, chráněná zákonem?

Chrpa polní je zařazena do červeného seznamu ohrožených rostlin v ČR pod skupinou C4.

 

Léčivé vlastnosti v přehledu

Adstringens ("svíravý" účinek), antiflogistikum (protizánětlivý), antirevmatikum (proti revmatu), antitusikum (proti kašli), antiseptikum (protimikrobiální účinek), diuretikum (močopudný účinek), emenagogum (na nepravidelnou menstruaci), cholagogum (podpora tvorby žluče), laxativum (projímavý ú.), oftalmologikum (na léčbu očních nemocí), purgativum (semena - projímadlo), tonikum (posilující, povzbuzující účinek).

 

Účinky na lidské zdraví:

  • Vnitřně: Choroby urologické (zánět ledvin, potíže s vylučováním moči), choroby trávícího traktu (lepší vylučování žluči, zácpa, záněty), problémy gynekologické (nepravidelná menstruace), povzbuzení organizmu.
  • Zevně: Choroby oční (zánět očních víček + výplachy, koupele, obklady mírně vlažným nálevem), unavené oči, záněty dutiny ústní a dásní (kloktadlo),
  • choroby kožní (ekzémy, vředy, vrásky aj.).
  • Další účinky jsou v rámečku vpravo.

CHRPA LUČNÍ - ÚČINKY NA ZDRAVÍ - informace zde.

 

Záměna s jinou bylinkou - chrpa a čekanka, fotografie

čekanka obecná - informace a účinky čekankdy zde.

chrpa cekanka rozdil

 

Aplikační forma

Nálev (čaj): 3 g květ, 200 ml voda, luhovat 20 min.,
pijeme 3x denně vlažný,
30 min před hlavními jídly.

 

Recepty

Maska na obličej - hladká a jemná pokožka

10 g chrpa květ, 20 ml zakysaná 15% smetana, 20 ml mléko 3%, 5 g med včelí, vaječný žloutek 1 ks.
Vše se dobře smíchá, nanese se na obličej (chránit oči) a nechá se 30 min. působit. Maska se aplikuje 1 x týdně. Kůže bude hladká a jemná.

Chropová oční voda

Z čerstvých či sušených květů chrpy připravíme silnější nálev. 1 – 2 čajové lžičky drogy zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme luhovat 10 min. Následně scedíme, ideálně přes nejjemnější filtrační papír. Necháme zchladnout a užíváme jako zklidňující oční vodu, k výplachům podrážděných očí, při zánětu spojivek, k obkladům při únavě očí apod.

Koupel na bolavé oteklé nohy

Nasypte 100 g sušených květů chrpy do 2 listrů vody a přiveďte k varu. Vařte 15 minut, poté odstavíte a přisypte hrst mořské soli. Necháme vychladnout na snesitelnou teplotu. Do této lázně ponořte bolavé nohy na 15 minut, pak je usušte a udržujte ještě nějakou dobu v teple.

 

Pěstování chrpy

Chrpa se běžně nepěstuje, protože je relativně hojná a to u různých luk a kolem prašných cest. Přesto si můžete rostlinu přesadit vyrýpnutím ze země a v době květu po uzrání vysypte semínka, ktrerá si na jaře dejte do substrátu nebo na povrch humusité zeminy a prašte vodou z rozprašovače. Pak rozesaďte do bylinkového záhonku.

 

Pěstovaná chrpa zahradní

Jedná se o oblíbenou záhonovou trvalkou, ale pěstuje se také jako letnička. Klasickou barvou symbolizující chrpy je modrá. Pěstitelé však vyšlechtili odrůdy, které nesou nejrůznější odstíny od bílé až po hnědou.
Květenství připomíná bodlák a je tvořeno mnoha drobnými trubkovitými kvítky, které motýly a včely. Chrpu zahradní můžete vysévat i sázet.

 

Zajímavost

  • Bylina se používá ke zlepšení barevnosti čajových směsí.
  • Chrpa polní bývala běžnou součástí českých luk a polí, poté na čas vymizela kvůli ošetřování kulturní krajiny herbicidy. Dnes se již pomalu do svých stanovišť opět vrací

 

Botanický popis "pro fajnšmekry" :)

  • jednoletá, max. dvouletá bylina
  • výška 10-50 cm
  • kořen vřetenovitého tvaru
  • lodyha hranatá, přímá, větvená
  • listy lehce vlnaté, později olysalé
  • řízemní řapíkaté listy kopinaté, nedělené, lyrovitě peřenosečné
  • lodyžní listy jsou přisedlé, kopinaté
  • horní listy jsou celokrajné, většinou nedělené, čárkovitě kopinatý tvar.
  • jednotlivé úbory, ve vrcholu větvené
  • zákrov 12 - 14 mm a široký asi 8 mm
  • tvar zákrovu vejčitě válcovitý, zákrovní listeny jsou podlouhlé prostřední listeny s úzkým lemem tvořeným přívěsky, které se k bázi sbíhají. Listeny
  • jsou světlé nebo hnědé, brvitě zubaté, se čtyřmi až sedmi třásněmi po každé straně.
  • květy jen trubkovité
  • prostřední fialové květy jsou oboupohlavní
  • okrajové květy mají výraznou modrou barvu (výjimečně jsou i bílé, růžové nebo fialové), koruna srůstá z pěti plátků.
  • V květech je pět srostlých tyčinek a spodní semeník srůstá ze dvou plodolistů
  • plody (semena, samínka) jsou pýřité nažky o velikosti 3 mm, které jsou opatřené chmýrem ve dvou řadách
  • vnější řada chmýru je stejně dlouhá jako nažka a má žlutavou barvu

 


Související pojmy:

semena ► semínka ► pěstování ► polní ► luční ► chlumní ► latnatá ► žlutá ► zahradní ► bylinková ► bylinná ► květ ► modrák ► parukářka ► císařská ► horská ► trvalka ► chrpová voda ► jak vypadá ► sušená ► jakou barvu mají květy ► žlutokvětá