aksamitnik afrikan ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniAfrikán či aksamitník, latinsky Tagetes - každý rok překvapí několik spontánních výsevů této krásné a vzrostlé rostliny, která se usídlila ve všech koutech vaší bylinkové zahrádky, čímž vám ušetří vysévání. I přesto, že větší část této rodinky v zimě zmizí.  Aksamitníky neboli afrikány se v Evropě vyskytují již více než 400 let a tvoří podstatnou část letních květin ve všech zahradách.


Účinky rostliny:

Pěstování afrikánů neboli aksamitníků

Vysévejte je do pařeniště od února do dubna a přepichujte do sadbovačů, poté, když už není zapotřebí obávat se mrazů, vysazujte na trvalé stanoviště. Zvolte slunečné místo a půdu obohaťte kompostem. Pokud je zasadíte do květináčů, pravidelně zavlažujte. Co 14 dnů jim dodejte trochu tekutého hnojiva (např. kopřivová jícha), abyste podpořili kvetení, které může bez přerušení trvat až 6 měsíců.
Slimáci a hlemýždi jsou schopní během noci sežrat všechny mladé rostlinky. Za rozbřesku z nich zůstanou pouze volné kousky stvolů: dohlížejte proto na mladé sadby a chraňte je, ať takovéto obžerství přežijí. Preventivně obsypte mladé rostliny pásem popelu nebo na drcených vaječných skořápek. To škůdcům mechanicky zabrání v přístupu. Druhé řešení je lapač s pivem umístěný v zemi.

 

Účinky na zdraví

K léčebným účelům využíváme:

  • Tagetes patula aksamitník rozkladitý
  • Tagetes lucida aksamitník lesklý
  • Tagetes bipinnata aksamitník zpeřený
  • Tagetes erecta aksamitník vzpřímený
  • Tagetes signata aksamitník značený

Antidiaroikum, antiseptikum, aperitivum, cikatrizační účinek, digestivum, diuretikum, expektorans, cholagogum, choleretikum, karminativum, pektorální, spasmolytikum, stomachikum.

Tagetes patula působí proti bolestem žaludku, průjmu, kašli a nutkání ke zvracení. Rozptýlený ve vzduchu má an tiviro tické, antimykotické a antibakteriální účinky.

V některých evropských zemích se výtažek lutein z afrikánu (aksamitníku) čím dál více používá v mnohých přípravcích, které mají chránit zrak. Existuje rovněž esenciální olej z Tagetes bipina - ta, jenž se používá v aromaterapii a při výrobě luxusních parfémů. Tento olej se prodává v obchodech s biopřípravky nebo specializovaných na aromaterapii.
Tyto rostliny s mnohonásobným využitím jsou také používány v kosme tickém průmyslu v přípravcích proti vším a komárům (Tagetes patula).

 

RECEPTY

Pleťová voda z afrikánu na všechny typy pleti

  • 2 vrchovaté lžíce čerstvých květů Tagetes lucida (nebo 1 polévková lžíce květů sušených)
  • 200ml pramenité nebo měkké vody

Čerstvé květy ne chejte 20 minut louhovat ve vařící vodě. Po vychladnutí bude mít pleťová voda velmi příjemnou vůni. Používejte každý den po odlíčení.
Lze ji 5 dnů uchovávat v ledničce.

Cikatrizační pleťová voda na normální pleť se sklonem k maštění či na aknózní pleť

  • 2 vrchovaté lžíce čerstvých květů Tagetes erecta (nebo 1 polévková lžíce květů sušených)
  • 200 ml pramenité nebo měkké vody

Postupujte jako při přípravě předchozí pleťové vody.

Čisticí maska na mstnou a/nebo aknózní pleť

  • 3 kapky esenciálního oleje Tagetes bipinata
  • 1 kávová lžička gelu z aloe (obchody s bio přípravky)
  • 2 polévkové lžíce zeleného jílu
  • výluh z aksamitníku (nejlépe erecta, jinak lucida)

V nádobě smíchejte gel z aloe a esenciální olej. V další nádobě vymíchejte jíl s trochou výluhu na hladkou směs. Tuto směs přidejte k aloe vera gelu a promíchejte. Naneste na obličej a krk, vyhněte se však oblasti očí a rtů. Nechejte 20 minut působit. Odstraňte pomocí vlhké žínky, pak opláchně te pleťovou vodou.

 

VYUŽITÍ V KUCHYNI

Květy či listy některých aksamitníků (lucida, signata nebo tenuifolia) se používají k posypání slaných či sladkých salátů, při přípravě moučníků (krému, koláčů, sušenek...), nápojů (sirupy, limonády, likéry ...), a k tomu i jako pochutina.

Aniž byste o tom věděli, konzumujete je v piškotech, majonézách, zálivkách, cukrářských výrobcích, sodové vodě a v průmyslově vyráběných jogurtech!
Lutein, barvivo užívané v zemědělsko-potravinářském průmyslu, je totiž výtažek z aksamitníků.

 

Afrikánové víno, aksamitníkové víno lucida

  • 2 velké hrsti kvetoucích vrcholků a čerstvých listů Tagetes lucida (nebo 1 hrst sušených)
  • 1 l bílého suchého vína
  • 1 rozkrojený lusk vanilky
  • 2 až 3 kousky galgánu (případně zázvoru)
  • přibližně 200ml tequilly
  • 3 polévkové lžíce medu

V láhvi smíchejte víno, aksamitníky, vanilkový lusk a galgán. Nechejte 1 týden macerovat, pak přeceďte a do láhve znovu vhoďte vanilku a kousky galgánu.
Přidejte tequillu a med.

 

Čistí půdu a zahání hmyz od zeleniny

Je těžké se bez těchto přátel zelinářských zahrad obejít: aksamitníky pročišťují půdu a jejich vůně zahání velkém nožství hmyzu: hlístice (v půdě), mšice a molice. Afrikány tedy vysazujte vedle rajčat, zelí, fazolí, mrkve, brambor, pórku, šafránu...

 

Pověra o afrikánu

Pokud se ve Walesu ráno neorozevřou květy aksamitníku do 7. hodiny, přijde v ten den bouřka