Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Galgán obecný účinky na zdraví co léčí použití využití užívání pěstování nežádoucí účinky kontraindikaceGalgán obecný, thajský zázvor (latinsky Alpinia officinarum) - v Macerfloridu s se lze dočíst o mnohostranném působení galgánu: "Zánět nebo vřed žaludku uvolňuje galgán, když jej člověk užívá. A když jest žaludek plný bílého hlenu, tak jej posiluje; i větry ve střevech uzavřené vyhání, pomáhá trávicí síle a léčí svírání v břiše; zápach z úst, jenž překračuje míru, zlepšuje velmi když se jí; v neposlední řadě, když se užívá, zmnožuje milostnou sílu a zahřívá ledviny."

 



Účinky rostliny:

  • křeče žaludku a střev
  • antibakteriální účinek
  • podpora trávení
  • nadýmání
  • pocit plnosti po jídle
  • zápach z úst
  • afrodisiakum, afrodisiakální účinek

Historie

Keř galgán byl velmi oblíben v indické ajurvédské medicíně a prostřednictvím arabských obchodníků a lékařů se dostal do Evropy, kde byl zcela jistě znám od 9. století. K jeho rozšíření jakožto léčivé rostliny zřejmě podstatně přispěly spisy arabských lékařů. Lékařská použití, která doporučovali, se objevila poprvé v 11 . století v herbářích benediktinů Constantina Afričana i Odo Magdunensise.

O necelých sto let později poznamenala Hildegarda z Bingenu ve své Physica, že galgán, kterému věnuje obsáhlou kapitolu, se má používat při horečce, slabém srdci a při bolestech ze "špatných šťáv" v oblasti plic. Ve svých Causae et curae doporučuje tato abatyše galgán proti škodlivým šťávám ve vnitřnostech a proti hlenu v nose a krku — což spíše odpovídá tradičním (a dodnes platným ) aplikacím. Jak velké oblibě se tato rostlina těšila, dokládá i nauka o léčivech Salernské lékařské školy, vzniklá ve stejné době. Hovoří se v ní o napodobeninách galgánu, které byly v oběhu, a dokonce o metodách, tak tento podvod odhalit. Protože galgán se musel dovážet přes Indii a byl velmi drahý, byly falzifikáty výnosným obchodem. Galgán je v klášterním léčitelství klasifikován jako hřejivý a vysušující a podle systému staré m edicíny byl tedy vhodný především jako prostředek podporující trávení, který měl povzbuzovat i žlučník. Kromě toho mu byl — jako všemu »horkému« koření — připisován afrodiziační účinek.

 

Původ a pěstování galgánu

Galgán patří do čeledi zázvorovitých (Zingiberacea). Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. V Číně samé je dlouhou dobu pěstován. Odtud se dostal do Indie a Thajska; proto byl nazýván i thajským zázvorem. Oddenek tohoto asi 1,5 metru vysokého keře se vodorovně plazí pod zemí a silně se rozvětvuje. Po asi deseti letech růstu se oddenek vyhrabe, nařeže na krátké kusy a usuší.

 

Používané části a obsahové látky

V léčitelství se používá výlučně oddenek galgánu, který obsahuje silici, látky ostré chuti, například galangol, flavonoidy a hořciny. Tyto obsahové látky uvolňují křeče, působí antibakteriálně a protizánětlivě a kořenité aroma povzbuzuje trávení. Galgán má proto podobný účinek jako příbuzný zázvor, galgán má ovšem o něco ostřejší chuť.

 

Účinky na zdraví

Vědecky uznávané je užívání galgánu při nechutenství a zažívacích obtížích, jako jsou nadýmání, pocit plnosti a mírné křeče žaludku a střev.

 

Aplikační forma a dávkování, galgánová tinktura

Oddenek galgánu se používá především k přípravě čaje, ale i ve formě tinktury a extraktu v hotových přípravcích. Při přípravě čaje je výhodná kombinace s jiným i rostlinami, například s puškvorcovým oddenkem v poměru 1:1. Jako alternativa k čaji se může užívat 10 kapek galgánové tinktury (v ředění 1:10) třikrát denně s trochou ohřáté vody před jídlem. Dávkování: denní dávka oddenku jsou 2 až 3 gramy.

 

Využití v kuchyni

Galgán se často přidává do likérů, zejména do žaludečních hořkých. Jako koření se hodí k zelenině, bramborům, k hovězímu masu a k asijským jídlům.

 

Kontraindikace aneb kdy by se galgán neměl používat?

Jelikož galgán povzbuzuje vylučování žaludeční kyseliny, nemá se používat při žaludečních a dvanáctníkových vředech. Vedlejší účinky nejsou známy.

 

Galgánový čaj, čaj z galgánu - příprava:

1 čajovou lžičku jem n ě řezaného nebo práškovaného galgánového oddenku přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme přikryté 5 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme 1 šálek vždy 30 minut před jídlem.

 


Související pojmy:

galgán ► pěstování ► sušení ► oddenek ► tinktura ► extrakt ► čaj ► dávkování ► likér ► kořen ► guidotti

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

obsažené   krk   strom   dna   žaludek   močopudný   játra   trávicí   list   slinivka   epilepsie   mateřské   recept   migrén   žlučník   kloub   zlomenin   šlacha   arteriskleróza   pupen   plíseň   slezina   kontraindikace   Váňa   indikace   plísně   bylinka   zelina   teplé   ruka   jaterní   stonek   zalijeme   choroba   kapsaicin   končetina   neht   vlas   vývar   kontraindikace   angína   roztroušená   vřed   premenstruační   řídnutí kostí   chřipka   studené   inhalace   ateroskleróza   slezina   alergie   chladné   hlavy   kolika   Paracelsus   rostlina   kůra   účinky   Materia medica   keř   střev   Zentrich   olej   Galenos   bylina   zápal   fermentace   sběr   čaj   mrtvice   artróza   antibiotik   zácpa   vitamín   Treben   fytoterapie   návod   nemoc   nohy   noha   osteoporóza   Janča   hemeroid   horké   sliznice   zdraví   opar   pěstování   účinek   kvasinky   stvol   Zentrich   zrak   mensturace   bylinná směs   postup   bolest   houba   nachlazení   Avicena   ledvin   sval   Podhorná   chřipka   děti   odvar   komplikace   horečka   metabolismus   katar   akné   menstruační   krvácení   pálení   písek   revma   nať   štítná   průjem   srdce   kořen   koupel   tinktura   nežádoucí   Moučka   brnění   zánět   užití   sušení   kůže   zelenina   hemoroid   pijeme   vliv   květ   sirup   použití   kojenec   Janča   stonek   víno   viry   tlak   játra   minut   abytyše Hildegarda   prášek   ovoce   Mattioli   kameny   výroba   dásně   zpracování   babské rady   rýma   hlas   využití   vitamin   nálev   astma   obsahuje   kornatění  

Počet stránek ve webu:

3370

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online