Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

Galgán obecný účinky na zdraví co léčí použití využití užívání pěstování nežádoucí účinky kontraindikaceGalgán obecný, thajský zázvor (latinsky Alpinia officinarum) - v Macerfloridu s se lze dočíst o mnohostranném působení galgánu: "Zánět nebo vřed žaludku uvolňuje galgán, když jej člověk užívá. A když jest žaludek plný bílého hlenu, tak jej posiluje; i větry ve střevech uzavřené vyhání, pomáhá trávicí síle a léčí svírání v břiše; zápach z úst, jenž překračuje míru, zlepšuje velmi když se jí; v neposlední řadě, když se užívá, zmnožuje milostnou sílu a zahřívá ledviny."

 



Účinky rostliny:

  • křeče žaludku a střev
  • antibakteriální účinek
  • podpora trávení
  • nadýmání
  • pocit plnosti po jídle
  • zápach z úst
  • afrodisiakum, afrodisiakální účinek

Historie

Keř galgán byl velmi oblíben v indické ajurvédské medicíně a prostřednictvím arabských obchodníků a lékařů se dostal do Evropy, kde byl zcela jistě znám od 9. století. K jeho rozšíření jakožto léčivé rostliny zřejmě podstatně přispěly spisy arabských lékařů. Lékařská použití, která doporučovali, se objevila poprvé v 11 . století v herbářích benediktinů Constantina Afričana i Odo Magdunensise.

O necelých sto let později poznamenala Hildegarda z Bingenu ve své Physica, že galgán, kterému věnuje obsáhlou kapitolu, se má používat při horečce, slabém srdci a při bolestech ze "špatných šťáv" v oblasti plic. Ve svých Causae et curae doporučuje tato abatyše galgán proti škodlivým šťávám ve vnitřnostech a proti hlenu v nose a krku — což spíše odpovídá tradičním (a dodnes platným ) aplikacím. Jak velké oblibě se tato rostlina těšila, dokládá i nauka o léčivech Salernské lékařské školy, vzniklá ve stejné době. Hovoří se v ní o napodobeninách galgánu, které byly v oběhu, a dokonce o metodách, tak tento podvod odhalit. Protože galgán se musel dovážet přes Indii a byl velmi drahý, byly falzifikáty výnosným obchodem. Galgán je v klášterním léčitelství klasifikován jako hřejivý a vysušující a podle systému staré m edicíny byl tedy vhodný především jako prostředek podporující trávení, který měl povzbuzovat i žlučník. Kromě toho mu byl — jako všemu »horkému« koření — připisován afrodiziační účinek.

 

Původ a pěstování galgánu

Galgán patří do čeledi zázvorovitých (Zingiberacea). Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. V Číně samé je dlouhou dobu pěstován. Odtud se dostal do Indie a Thajska; proto byl nazýván i thajským zázvorem. Oddenek tohoto asi 1,5 metru vysokého keře se vodorovně plazí pod zemí a silně se rozvětvuje. Po asi deseti letech růstu se oddenek vyhrabe, nařeže na krátké kusy a usuší.

 

Používané části a obsahové látky

V léčitelství se používá výlučně oddenek galgánu, který obsahuje silici, látky ostré chuti, například galangol, flavonoidy a hořciny. Tyto obsahové látky uvolňují křeče, působí antibakteriálně a protizánětlivě a kořenité aroma povzbuzuje trávení. Galgán má proto podobný účinek jako příbuzný zázvor, galgán má ovšem o něco ostřejší chuť.

 

Účinky na zdraví

Vědecky uznávané je užívání galgánu při nechutenství a zažívacích obtížích, jako jsou nadýmání, pocit plnosti a mírné křeče žaludku a střev.

 

Aplikační forma a dávkování, galgánová tinktura

Oddenek galgánu se používá především k přípravě čaje, ale i ve formě tinktury a extraktu v hotových přípravcích. Při přípravě čaje je výhodná kombinace s jiným i rostlinami, například s puškvorcovým oddenkem v poměru 1:1. Jako alternativa k čaji se může užívat 10 kapek galgánové tinktury (v ředění 1:10) třikrát denně s trochou ohřáté vody před jídlem. Dávkování: denní dávka oddenku jsou 2 až 3 gramy.

 

Využití v kuchyni

Galgán se často přidává do likérů, zejména do žaludečních hořkých. Jako koření se hodí k zelenině, bramborům, k hovězímu masu a k asijským jídlům.

 

Kontraindikace aneb kdy by se galgán neměl používat?

Jelikož galgán povzbuzuje vylučování žaludeční kyseliny, nemá se používat při žaludečních a dvanáctníkových vředech. Vedlejší účinky nejsou známy.

 

Galgánový čaj, čaj z galgánu - příprava:

1 čajovou lžičku jem n ě řezaného nebo práškovaného galgánového oddenku přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme přikryté 5 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme 1 šálek vždy 30 minut před jídlem.

 


Související pojmy:

galgán ► pěstování ► sušení ► oddenek ► tinktura ► extrakt ► čaj ► dávkování ► likér ► kořen ► guidotti

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

babské rady   mateřské   akné   zápal   plísně   sběr   návod   slezina   slinivka   rostlina   nohy   migrén   žaludek   štítná   vitamin   keř   odvar   dna   průjem   postup   sušení   nachlazení   játra   osteoporóza   výroba   kůže   sval   žlučník   ateroskleróza   bylina   houba   hemoroid   artróza   Galenos   bylinka   tlak   kontraindikace   ovoce   kořen   písek   nať   pijeme   močopudný   kloub   účinky   zelenina   květ   zpracování   arteriskleróza   děti   šlacha   chladné   prášek   indikace   Zentrich   zdraví   tinktura   kvasinky   kapsaicin   zánět   opar   koupel   Podhorná   teplé   užití   bolest   mensturace   chřipka   játra   sliznice   studené   pálení   zalijeme   řídnutí kostí   kameny   angína   stvol   mrtvice   kojenec   ledvin   brnění   antibiotik   Váňa   střev   krvácení   zlomenin   končetina   využití   kornatění   čaj   stonek   komplikace   abytyše Hildegarda   fermentace   plíseň   hlavy   Mattioli   zelina   metabolismus   nálev   alergie   účinek   použití   jaterní   vývar   stonek   strom   zácpa   bylinná směs   menstruační   vřed   Janča   viry   revma   krk   obsahuje   kolika   Materia medica   astma   inhalace   slezina   vitamín   pupen   vlas   Janča   katar   fytoterapie   vliv   nemoc   Zentrich   ruka   olej   kontraindikace   epilepsie   hlas   víno   pěstování   Treben   Moučka   zrak   roztroušená   dásně   horké   kůra   sirup   chřipka   horečka   neht   minut   rýma   Avicena   noha   nežádoucí   trávicí   hemeroid   recept   list   premenstruační   Paracelsus   srdce   obsažené   choroba  

Počet stránek ve webu:

3287

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online