Hluchavka nachová účinky na zdraví co léčí použití užívání využití sběr pěstováníHluchavka purpurová (latinsky Lamium purpureum) patří do čeledi hluchavkovité (Lamiaceae). Léčí hlavně záněty, tlumí křeče, menstruční problémy a využívá se na sedací koupele u gynekologických zánětů. Je to vytrvalá rostlina, vysoká od 30 do 50 cm. Lodyhu má částečně plazivou, čtyřhrannou, ochmýřenou. Listy podobné jako kopřiva, trojboce vejčité, pilovité. Bílé, pyskaté květy, které kvetou zrhuba od dubna do září (hodně záleží na nadmořské výšce). Nemá žádné žahavé chlupy, na omak je příjemně jemná.


Účinky rostliny:

TIP: 7 hluchavek běžně rostoucích v ČR - fotografie zde

 

Sběr - co sbíráme?

Používá se květ. O něco méně kvalitní drogou jsou květy s listem.

 

Sběr - kdy sbíráme?

Hluchavku sbíráme v době jejího květu, tedy od března dále. Buď sbíráme pouze květy, nebo uštipujeme rozkvetlé květy i s okolními listy (tedy kvetoucí nať). Sušíme rychle na slunci a pak dobře hermeticky uzavřeme.
Pozor, snadno může natáhnout zpět vzdušnou vlhkost. Po usušení ihned dejte do omnia sklenice nebo jiné hermeticky uzavřené nádoby.

 

Účinky na zdraví

Hluchavka má široké použití. Používá se při nemocech dýchacích cest. Lze ji brát při žaludečních i střevních potížích. Tlumí křeče. Upravuje stolici, pomáhá při látkové výměně. Má mírné protizánětlivé působení. často se používá na ženské obtíže spojené jak s klimakteriem, tak menstruací.

Reguluje jak dlouhotrvající a bolestivou menstruaci, tak častou a nedostatečnou.

U mužů působí příznivě na prostatu. Má vliv na nervovou soustavu a pomáhá při jejím onemocnění. V neposlední řadě se užívá i při hemoroidech. Hluchavku lze použít jako kloktadlo při bolestech v krku (s šalvějí, heřmánkem, nátržníkem). Lze ji užít i na obklady k urychlení hojení ran.

 

Použití a dávkování

Květy se připravuj formou nálevu (čaj). Pijí se 3 šálky denně, na šálek se dávají 1-2 kávové lžíce sušených květů.
Hluchavka je vhodná do směsí, do ženských, ledvinových a prsních (dýchacích) čajů.

Kontraindikace

Hluchavka nemá žádné kontraindikace, jde o velmi jemně působící léčivou rostlinu. Je velmi vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy.

 

Využití v kosmetice

Výluh z kořene hluchavky může sloužit jako přírodní žluté barvivo vlasů.

 

Použití v kuchyni

Listy hluchavky lze upotřebit do jarních polévek nebo jako nádivku či koření pro trampská jídla. Mladé výhony lze např. s česnekem medvědím připravovat jako salát.

 

Rozšíření a výskyt

Je velmi hojná. V Evropě a Asii roste v Evropě a Asii obvykle na vlhčích místech. U cest, podél břehů, ve stínu zdí, v příkopech, kolem plotů atd.

 

Možnosti záměny

Mladé rostliny si lze splést s kopřivou nebo konopicí. Obojí to jsou léčivky. Hluchavka má však čtyřhrannou lodyhu . V době květu záměna nehrozí.

 

Poměr sesychání

1:8

 

Pěstování

Hluchavku si můžeme doma pěstovat na stinných místech, pod stromy, u plotů a zdí a podobně. Nejjednodušší způsob, jak ji získat, je odkopnout si část z volně rostoucího trsu.
Rostlina je ale v ČR velice hojná, takže pěstování je zbytečné. Najdete ji v polostínu v listnatých, smíšených lesech a všude možně pod stromy.

 

Jaké látky obsahuje?

Éterické oleje, třísloviny, sliz, saponiny, aminokyseliny, glykosidy, flavonoidy.