Agastache mexická účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníAgastache mexická (latinsky Agastache mexicana; [čti agastáž]) je jednoletka pocházející z Mexika. Stává se stále oblíbenější a známější a to hlavně díky svým dekorativním květenstvím a sladké vůni. Vedle tohoto druhu zahrnuje rod Agastache ještě další, neméně atraktivní druhy. Co se týče morfologie, je to keříkovitě rostoucí léčivá rostlina, 60-90 cm vysoká. Vyznačuje se citlivostí na chlad, proto je pěstována většinou jako letnička. V létě rozkvétají husté, měkké lichopřesleny jemně fialových, modrých nebo bílých květů, často vyhledávaných včelami a motýly.


Účinky rostliny:

Odrůda 'Champagne' má růžové až meruňkově zbarvené květy a voní po mátě. Vedle toho existují i klony s čistě citronovým aroma (s lidovým jménem "citronový yzop").

 

Účinky na zdraví

Vizte tabulka vpravo.

 

Příbuzné druhy

Agastache foeniculum, lidově zvaná "anýzový yzop", "voňavá kopřiva" je známa i pod synonymy Agastache rmisata nebo Agastache anethiodora. Vedle aromatických listů, jimiž lze ochucovat sladkosti, čaje a saláty, potěší v létě oko až 20 cm dlouhými, šeříkově fialovými květenstvími. Je méně citlivá na chlad, ale naše zimy málokdy překoná.

Listy Agastache cana voní podobně jako tzv. pomerančové mateřídoušky. Ve své domovině je nazývána "moskytová rostlina", protože tento obtížný hmyz odpuzuje.
Tzv. korejská máta náleží do těsně příbuzného rodu Cedroneila (Cedronella japonica), který je často s rodem Agastache spojován.
Využívá ji tradiční čínská medicína při nemocích z nachlazení a nevolnostech a může pomoci i proti houbovým infekcím.

 

Stanoviště pro růst

Ideálním místem je výslunná až polostinná poloha. Půda musí být rovnoměrně vlhká, ale dobře propustná, protože nesnáší žádné zamokření.

 

Pěstování

Na jaře se vysévá ve skleníku nebo v misce za oknem a sazeničky se musí předpěstovat. Mladé rostliny smějí ven až tehdy, když nehrozí žádné mrazy. Agastache se zvláště dobře uplatní vysazena skupinově se sponem nejméně 20x20 cm. Rostliny je nutno dobře zalít a půdu udržovat mírně vlhkou. Na jaře rozhozený kompost obohatí půdu živinami
pro celou sezonu.

 

Sběr

Listy zpracovávejte pokud možno čerstvé. Není-li to možné, sušte je za tepla jen krátce, aby aroma nevyprchalo.

 

Využití v kuchyni

Čerstvé listy jsou nenahraditelné při přípravě čajů nebo jako koření pro pokrmy z ryb, omáčky, polévky nebo saláty. Agastache mexicana připomíná tzv. francouzský estragon a je jeho dobrou alternativou. Ti, jimž anýz nedělá dobře, si mohou zvolit z již jmenovaných druhů a odrůd s čistě mátovým nebo citronovým aroma.

 

Okrasná hodnota na zahradě

Pro svá dlouhá květenství, obsahové látky a nádhernou vůni je rod Agastache pěstován jako okrasná trvalka nebo letnička a každému zahrádkáři přinese mnoho radosti. Podobně jako tzv. letní šeřík či himálajská komule Davidova neúnavně láká motýly.
Hodí se zvláště dobře do přírodních zahrad, kde ji mohou doprovodit filignínské letničky, jako je krásenka (Cosmos) nebo sporýš (Verbena) s podobným přírodním charakterem. Lze ji použít i jako řezanou květinu, neboť její květenství vydrží ve váze velmi dlouho.

 


TIP: Pokud byste se chtěli vzdát cukru, oslad'te si čaj jednoduše listy druhu Agastache foeniculum. Nejenže dobře chutnají, ale jsou i velmi zdravé. Obsahové látky zmírňují bolesti v krku a potíže z nachlazení.