Šišák stranokvětý účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceŠišák stranokvětý (Scutellaria lateriflora, čeleď Hluchavkovité - Lamiaceae, říká se mu také modrá přilbice, skalkap, bylina šíleného psa). Jde o přímou, trsnatě rostoucí bylinu dorůstající výšky 25 až 50 centimetrů. Lodyha je čtyřhranná a nese vstřícné, široce zašpičatěle kopinaté zubaté listy s výraznou žilnatinou. Květy jsou pyskaté modré až modrofialové, uspořádané do jednostranných hroznů.


Účinky rostliny:

Původ a historie

Pochází ze Severní Ameriky, kde byl jednou z nejdůležitějších léčivých a rituálních rostlin Čerokézů. Používali jej k posílení ,vnitřního zraku' během šamanských rituálů. Období slávy zažil šišák v Americe v 18. století coby bylina proti vzteklině a později jako účinné sedativum. Podobně se užívá, zvlášť v ruské lidové medicíně, i šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis).

 

Jaké látky obsahuje šišák stranokvětý

Dihydropyranokumarin, scuteflorin, kyseliny ursolová, pomolová a kávová, dále pak flavonoidy - baicalin, scutellarin, wogonin, a také lidské neurohormony melatonin a serotonin

 

Účinky na zdraví

Šišák se uplatňuje při většině obtíží nervového a psychického původu jako je nespavost, podrážděnost, nervové vyčerpání, delirium tremens a většině psychosomaticky vyvolaných nemocí. Velmi účinně pomáhá při migréně i abstinenčních příznacích vyvolaných závislostí na barbiturátech a ostatních drogách. Má silný antivirový účinek, snižuje horečku a uvolňuje křeče hladkého svalstva.
Tlumí zánětlivé procesy v těle. Stimuluje funkci ledvin. Dobré výsledky byly zaznamenány také při léčbě schizofrenie.

 

Bylina šíleného psa šišák stranokvětýProč se říká šišáku bylina šíleného psa?

Tato bylina, kombinovaná s kozlíkem, má vynikající účinky na hysterii (záchvaty paniky). Používá se v jedné z rostlinných směsí, kterou si můžete vyrábíme pro psy trpící epilepsií (jedno ze starých anglických názvů pro šišák je „šílený pes“). Šišák může snížit jak závažnost, tak četnost záchvatů a umožňuje snížení závislosti na lécích.
Šišák, stejně jako sporýš jsou známé jako regenerační byliny, jejichž účinky pomáhají zklidnit a uvolnit nervový systém a léčit a obnovovat nervovou tkáň.
Víceúčelovost bylin dovoluje řešit nejen příznaky, ale i samotný vznik nemoci. Šišák je účinný při výskytu křečí a epileptických obtížích, uvolňuje nervový systém a je vhodný ke snížení podrážděnosti, neklidu a při výskytu faktorů dráždících zažívací trakt.
Rostlina se používá na neklidná zvířata, která např. byla týrána. Použití přírodních prostředků však vyžaduje čas a trpělivost. Musíme si uvědomit, že psi, kočky nebo koně mají dobrou paměť a traumatické zážitky z minulosti nepřekonají ani nezapomenou za pár dní.

 

Kontraindikace

Nesmí se užíval v těhotenství.

 

Sklizeň a použití

Sklízí se kvetoucí nať a suší se v tenké vrstvě ve stínu. Užívá se ve formě nálevu ze sušené drogy nebo v podobě lihové tinktury či ve směsi s ostatními sedativními rostlinami, jako je například meduňka lékařská (Melissa officinalis). Má výrazně hořkou chuť podobnou pelyňku.

 

Pěstování

Na pěstování není náročný, vyhovuje mu většina zahradních půd a slunné stanoviště. Vyžaduje však dostatek vláhy.
Množí se výsevem semen brzy z jara do řádků vzdálených 30 centimetrů.
Po vzejití se vyjednotí na vzdálenost 30 centimetrů. Při vhodných podmínkách se šíří samovýsevem a může mít plevelný potenciál.