Mochna husí účinky na zdraví co léčí použití užívání využití účinky pěstováníMochna husí (latinsky Potentilla anserina, slovensky Nátržník husí, anglicky Silverweed, německy Gänsefingerkraut) je rostlina s přízemní růžicí řapíkatých, lichozpeřených, jednotlivých lístků podlouhle vejčitých, zubatých, na rubu stříbřitě hedvábně chlupatých, až 20 i více cm dlouhé. Květy jsou žluté, velké, pětičetné, vyrůstají jednotlivě na dlouhých stopkách z úžlabí listů. Plody jsou vejčité nažky. Je to vytrvalá, nízká, plazivá, chlupatá bylina s poléhavými šlahounovitými, ojediněle až 100 cm dlouhými lodyhami.


Účinky rostliny:

Kde roste

Okraje cest a silnic, pastviny, vesnické návsi, zahrady, příkopy, břehy potoků a rybníků. často vytváří husté kobercové porosty.

 

Co sbíráme?

  • Nať v době květu, tj. kvetoucí nať - listy a květy (květen-červen),
  • kořen (září, říjen, listopad).

 

Účinky na zdraví

Léčivá bylina s protikřečovým účinkem. Čaj z listů a nati se používá při žaludečních a střevních zánětech a při průjmových onemocněních a krvácivých průjmech. Působí žlučopudně (podporuje sekreci žluči - podobně jako např. oman pravý). Bolestivá křečovitá menstruace. Kloktání - záněty v krku, záněty hrdla. Zvracení krve (sušená práškovaná nať). Bolesti svalů (mast z mochny husí a kostivalu lékařského)
Obklady se používají zevně na rozšířené cévy v obličeji a nose.

 

Užívání, aplikace

Využití v kuchyni: mladé výhonky se upravují jako zelenina, sušené listy slouží jako náhražka čaje. 

 

Vhodné kombinace

  • BOLESTI BŘICHA - mochna husí + heřmánek + majoránka + tymián + koriandr + meduňka + heřmánek římský + vlaštovičník
  • NECHUTENSTVÍ - mochna husí + zeměžluč + pelyněk + máte peprná (nebo máte polej)
  • ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE - mochna husí + pempeliška + čekanka + jabelečník + uzemědým + kořen omanu.
  • SVALOVÉ BOLESTI, BOLESTI SVALŮ - mast z mochny a kostivalu

 

Zajímavosti, magie a zvyky

  • Mochna se přidávala do speciální návnady na ryby. Věřilo se, že návnadě s voňavou "vábničkou z mochny" neodolá žádná ryba.
  • Podle nauky o signaturách se na základě načervenalé barvy oddenku rostlina používala proti onemocněním "krve", například proti hemoroidům, otravě krve, růži (různým onemocněním, která provází zarudnutí kůže). Proti žloutence mělo účinkovat vložení byliny do bot, ve kterých se chodilo.
  • Kdo chtěl získat mnoho kupců, měl na svatého Jana mezi 11. a 12. hodinou utrhnout mochnu husí a odříkat při tom zaklínadlo. Rostlina se pak přikládala ke zboží.
  • Kořen vykopaný na svatého Jana před východem slunce sloužil jako amulet k získání lásky vyvoleného člověka, kromě toho také výřečnosti a rozumu.
  • Rostlina bujně vytváří nové výběžky a dokáže tak rychle pokrývat kobercovitě velké plochy.

 

Původ jména

Z latinského potentia =mužná síla (má velkou léčivou moc) + anser = husa (mochna rostla často tam, kde se pásaly husy a kde byla díky nim hojnost dusíku v půdě).

 

Lidové názvy

Husí mošnička, sedmizámková bylina, husí kvítko, husí mýdlo, housátka, husí šlapky, husárka, vábnička, návesníček, stříbrníček, žebříček, hedvábnička.

 

ROZDÍL MEZI MOCHNOU HUSÍ A MOCHNOU NÁTRŽNÍKEM

Mochna husí má 5 okvětních lístků, mochna nátržník 4!