Čajovník čínský, latinsky camellia sinensis. Co se týče účinků, stimuluje centrální nervovou soustavu, zlepšuje krevní oběh a stav cév, antibiotické působení. Je to subtropický, stále zelený keř. Dorůstá do výšky až 3 metrů. Má rozsáhlý kořenový systém. Listy jsou tmavozelené, kožovité, na okraji mírně pilovité.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- pružnost cév
- vazodilatační účinek - rozšiřuje cévy
- snižuje křehkost cév (fragilita kapilár)
- prevence mrtvice, cévní mozkové příhody
- ovlivňuje hospodaření s vodou v organismu
- potopudný účinek
- močopudný účinek
- průjem
Stopkaté květy mají 5 korunních lístků nažloutlé barvy. Plodem je hnědá kožovitá tobolka o něco větší než pecka třešně, uvnitř je velké olejnaté semeno.
Používané části:
V našich podmínkách se využívá jednoznačně list. Nejlépe takzvaný zelený čaj.
Léčivé účinky čajovníku:
Čaj v první řadě působí na cévy a krevní oběh. Vrací cévám pružnost, rozšiřuje je, snižuje jejich lámavost (fragilita kapilár). Používá se jako prevence i lék mozkové mrtvice. Posiluje centrální nervový systém (nervovou soustavu). Reguluje hospodaření organismu s vodou, v zimě zahřívá, v létě osvěžuje. Působí potopudně a močopudně.
Způsob použití:
K léčebným účelům se používá výhradně zelený (nefermentovaný) čaj. Případně žlutý čaj. Klasický černý čaj pouze proti průjmům. V tom případě
se nechá čaj vyluhovat nejméně 15 minut. Čaj se užívá formou nálevu dle pokynů výrobce. Pije se v množství 2-4 šálky denně. Čaj lze dobře
míchat s nejrůznějšími bylinami, např. ginkgo a další.
Kontraindikace:
Čaj nepijme, trpíme-li zácpou. Dlouhodobé užívání velkých dávek čaje však má negativní dopad na organismus, zvláště na zažívací soustavu.
Použití v kosmetice:
Čaj dokáže chránit před UV zářením a vata namočená v čaji uklidňuje spálenou kůži. V kosmetice se čaj používá na smývání pleťových masek
z obličeje. Třísloviny obsažené v čaji zatahují póry. Čaj se přidává i do pánských parfémů.
Použití v kuchyni:
Čaj se v kuchyni používá zejména ve své fermentované formě: tzv. černý čaj. U něho se fermentací zdůrazňují aromatické vlastnosti na úkor léčivých.
Rozšíření a výskyt:
Čaj čínský má svůj původ v jihovýchodní Číně. Nyní se pěstuje v mnoha tropických zemích Asie (Srí Lanka, Čína, Indie, Vietnam atd.).
Sběr:
Nejkvalitnější droga pochází z horských oblastí. Sbírají se mladé listy. Vršky větviček s dosud nerozvinutými listy jsou nejcennější a nejkvalitnější.
Sběr (např. na Srí Lance) probíhá celoročně zhruba každé 3 týdny. Na kilogram sušeného čaje je potřeba skoro 5 000 vrchních lístků.
Pěstování:
Čajovník je stále zelený subtropický až tropický keř. Listy má tuhé, kožovité, kopinaté, v mládí na rubu světlé. Plody jsou dřevnaté trojpouzdré tobolky s jedním až třemi hnědými semeny. Květy opylují hlavně včely, v bytě je nutné opylení provést vatou, nebo štětečkem. Čajovník kvete na podzim a celou zimu. Rostliny mají dvě zřetelně odlišné periody růstu. Jarní perioda růstu je v květnu a letní koncem července a srpna. V našich podmínkách čajovníky začínají kvést zhruba po deseti letech.
Čajovník přesazujeme jednou za rok, nejlépe v březnu do rašeliny do které přidáme hnojivo Plantacote. Někdy se stává, že čajovníky reagují na přesazení opadem starých listů. Nesnáší také přemokření (uhnívají kořeny) a zásadně nesnáší vápno v půdě. Více než 3% uhličitanu vápenatého způsobí, že keř uhyne.
Růst rostliny na jaře začíná při teplotě vzduchu 10–12 °C. Rostliny snášejí i zastínění, neboť divoké formy rostou jako podrost velikých stromů.
Tudíž je možno rostliny pěstovat i v bytech za okny otočených k severu. Od jara do podzimu je možno rostlinu pěstovat i na balkonech.
Aby květináč snadno nevysychal, tak jej zastíníme.
Když rostliny dobře rozvětví a vytvoří pěkný keřík, je možno začít se sklizní listů. Sklízí se 3 nejmladší lístky na vrcholu nového výhonu.
Listy možno použít na čaj zelené, usušené a nebo provést fermentaci. Listy obsahují 70 až 80 % vody, 29 % tříslovin, alkaloidy, zejména kofein 1–4,5 %, dále éterické oleje, které dodávají typické aroma. V listech je asi 25 % bílkovin z celkové sušiny. V zelených listech je značné množství vitamínu C, který i z části přichází do čaje.
Nejvážnějším škůdcem čajovníků v našich podmínkách je puklice a sviluška.
Pozor, semena čajovníku ztrácejí klíčivost v řádu týdnů!
Další informace o pěstování, rozmnožování a škůdcích čajovníku naleznete zde.
Obsahové látky:
Třlsloviny.řkofein, adenin, teofylin, tein. lecitin, silice, vitaminy B, minerální látky.
Zajímavosti:
Čaj obsahuje více kofeinu než káva, ovšem třísloviny obsažené v čaji účinky kofeinu zmírňují.