Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

 

cajovnik-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiČajovník   čínský, latinsky camellia sinensis. Co se týče účinků, stimuluje centrální nervovou soustavu,   zlepšuje krevní oběh a stav cév, antibiotické  působení. Je to subtropický, stále zelený keř. Dorůstá do výšky  až 3 metrů. Má rozsáhlý kořenový systém. Listy  jsou tmavozelené, kožovité, na okraji mírně pilovité.



Účinky rostliny:

  • pružnost cév
  • vazodilatační účinek - rozšiřuje cévy
  • snižuje křehkost cév (fragilita kapilár)
  • prevence mrtvice, cévní mozkové příhody
  • ovlivňuje hospodaření s vodou v organismu
  • potopudný účinek
  • močopudný účinek
  • průjem

Stopkaté květy mají 5 korunních lístků nažloutlé  barvy. Plodem je hnědá kožovitá tobolka  o něco větší než pecka třešně, uvnitř je velké  olejnaté semeno.  

 

Používané části:

V našich podmínkách se využívá jednoznačně  list. Nejlépe takzvaný zelený čaj.  

 

Léčivé účinky čajovníku:  

Čaj v první řadě působí na cévy a krevní oběh.   Vrací cévám pružnost, rozšiřuje je, snižuje jejich  lámavost (fragilita kapilár) . Používá se jako prevence i lék  mozkové mrtvice. Posiluje centrální nervový systém (nervovou soustavu).   Reguluje hospodaření organismu s vodou, v zimě  zahřívá, v létě osvěžuje. Působí potopudně  a močopudně.


Způsob použití:

K léčebným účelům se používá výhradně zelený  (nefermentovaný) čaj. Případně žlutý čaj. Klasický  černý čaj pouze proti průjmům. V tom případě
se nechá čaj vyluhovat nejméně 15 minut.   Čaj se užívá formou nálevu dle pokynů výrobce.   Pije se v množství 2-4 šálky denně. Čaj lze dobře
míchat s nejrůznějšími bylinami, např. ginkgo  a další.


Kontraindikace:

Čaj nepijme, trpíme-li zácpou. Dlouhodobé užívání  velkých dávek čaje však má negativní dopad  na organismus, zvláště na zažívací soustavu.

 

Použití v kosmetice:

Čaj dokáže chránit před UV zářením a vata namočená  v čaji uklidňuje spálenou kůži. V kosmetice  se čaj používá na smývání pleťových masek
z obličeje. Třísloviny obsažené v čaji zatahují póry.   Čaj se přidává i do pánských parfémů.

 

Použití v kuchyni:

Čaj se v kuchyni používá zejména ve své fermentované  formě: tzv. černý čaj. U něho se fermentací  zdůrazňují aromatické vlastnosti na úkor  léčivých.

 

Rozšíření a výskyt:

Čaj čínský má svůj původ v jihovýchodní Číně.   Nyní se pěstuje v mnoha tropických zemích Asie  (Srí Lanka, Čína, Indie, Vietnam atd.).

 

Sběr:

Nejkvalitnější droga pochází z horských oblastí.   Sbírají se mladé listy. Vršky větviček s dosud  nerozvinutými listy jsou nejcennější a nejkvalitnější.
Sběr (např. na Srí Lance) probíhá celoročně  zhruba každé 3 týdny. Na kilogram sušeného čaje  je potřeba skoro 5 000 vrchních lístků.

 

Pěstování:

Čajovníkje možné u nás pěstovat podobně jako  třeba citroník. Nesmí však zmrznout. Chceme-Ii  čajovník pěstovat, musíme si sehnat čerstvá semena.   Ta ztrácejí klíčivost v rámci týdnů.  

 

Obsahové látky:

Třlsloviny. řkofein, adenin, teofylin, tein. lecitin,   silice, vitaminy B, minerální látky.

 

Zajímavosti:

Čaj obsahuje více kofeinu než káva, ovšem třísloviny  obsažené v čaji účinky kofeinu zmírňují.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

opar   nálev   rostlina   Treben   pijeme   kvasinky   řídnutí kostí   bylina   pěstování   ovoce   alergie   víno   nachlazení   účinek   žaludek   mrtvice   Mattioli   mensturace   kloub   horečka   katar   kořen   Avicena   využití   chřipka   kůže   návod   keř   zrak   srdce   choroba   babské rady   hlavy   výroba   migrén   teplé   chřipka   kameny   stvol   stonek   vřed   žlučník   dna   brnění   sběr   děti   revma   osteoporóza   astma   obsahuje   květ   hlas   pupen   postup   zlomenin   vývar   artróza   rýma   Janča   arteriskleróza   šlacha   minut   zánět   olej   fytoterapie   střev   vlas   roztroušená   zdraví   ruka   nežádoucí   noha   menstruační   nať   končetina   kontraindikace   chladné   ateroskleróza   kapsaicin   sliznice   vitamin   kolika   epilepsie   nemoc   zelenina   abytyše Hildegarda   vitamín   metabolismus   zápal   mateřské   tlak   čaj   zácpa   štítná   stonek   játra   kornatění   houba   kontraindikace   viry   jaterní   Váňa   zpracování   inhalace   obsažené   Zentrich   Janča   fermentace   dásně   strom   akné   sval   bylinná směs   kůra   list   krk   hemoroid   účinky   krvácení   komplikace   průjem   hemeroid   písek   zalijeme   použití   vliv   slezina   močopudný   sirup   užití   slinivka   recept   nohy   antibiotik   Podhorná   neht   odvar   Paracelsus   Zentrich   trávicí   sušení   plíseň   Galenos   tinktura   bolest   slezina   horké   prášek   Moučka   bylinka   zelina   kojenec   studené   játra   premenstruační   indikace   ledvin   plísně   angína   koupel   pálení  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin