Účinky rostliny:
Jaké látky a vitamíny obsahuje kustovnice
- vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C a A
- 18 druhů aminokyselin, včetně 8 životně důležitých
- minerální prvky: zinek, železo, vápník, germanium, selen, fosfor, a další…
- esenciální mastné kyseliny - např. omega 3 a 6
- 21 stopových prvků nezbytných pro náš mozek
- antioxidanty a karotenoidy
- 4 typy polysacharidů, které posilují imunitní systém
- protizánětlivé látky
- 5 krát více vitamínu C (kyseliny askorbové) než pomeranče
Formy konzumace
Dávkování
Pokud jde o dávkování Goji, doporučuje se začít s pár kousky ovoce denně a v průběhu několika týdnů postupně zvyšovat dávku, až dosáhneme asi 30 kousků ovoce za den, což odpovídá jedné hrstce.
Pro běžného uživatele je doporučeno konzumovat zhruba 10 gramů denně, což odpovídá asi jedné lžíci ráno a večer.
Botanický popis
Kustovnice je opadavý, široce rozložitý trnitý keř. Dorůstá výšky 1 až 2,5 a šířky 2 až 3 metry. Listy má vejčité, střídavé, přisedlé se sivým nádechem, čepel je celokrajná. její květy jsou drobné, oboupohlavní, pětičetné, světle fialové až fialové, o velikosti 1 až 2 centimetry. Kvete v druhé polovině léta. Plodem je drobná oranžovočervená podlouhlá bobule velká 1 až 2 centimetry a dozrávající v září až listopadu.
Původ a historie
Pochází z Číny, Himálaje a Blízkého východu. Plody kustovnice, stejně jako kůra, kořeny a listy jsou používány po staletí v tradiční čínské medicíně i jako oblíbené ovoce, které mělo pověst, že při každodenní konzumaci dokáže zajistit nesmrtelnost. Listy kustovnice m~jíjemně
mátové aroma a často se přidávaly jako ochucovadlo zeleného čínského čaje. U nás roste divoce kustovnice cizí (Lycium barba-rum), která má obdobné účinky, ale její plody mají velice hořkou chuť. Název Lycium jí dal Dioskorides, který tak označil trnitý keř z Lycie (Malá Asie).
Sklizeň a zpracování sušením
Plody se sklízejí velmi šetrně těsně před dosažením zralosti. Suší se v tenké vrstvě na slunci či umělým teplem do 40 °C. Během sušení se nesmí otáčet, aby se ncpomačkaly. Správně usušené plody mají růžovooranžovou barvu. Plody sklizené po dešti při sušení snadno plesniví.
Mohou se užívat i čerstvé podobně jako ostatní bobulové ovoce- přidávat do džusů, lze z nich také vyrábět sirup nebo zavařeninu.
Pěstování kustovnice
Kustovnice je u nás plně mrazuvzdorná. Vyžaduje dostatek místa, slunné stanoviště a spíše chudší propustnou půdu se zásaditou reakcí. Nesnáší půdy těžké a zamokřené, ani přistínění vyššími stromy nebo keři. Na půdách bohatých na dusík hůře plodí. Pěstební spon je zhruba 2,5 krát 2 metry. Rostliny vstupují do plodnosti přibližně třetím rokem. Správně prováděný výchovný a udržovací řez je pro výnos plodů u kustovnice klíčový.