Jalovec obecný (latinsky juniperus communis) - stálezelené keříky jalovce, roztroušené na výše položených suchých a kamenitých stráních, jsou všeobecně známé stejně jako jalovcová pálenka připravená z plodů, tzv. borovička. Dřevo příjemně voní pryskyřicí. I hořící vyschlé jalovcové větve krásně voní.
Účinky rostliny:
TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Dávkování jalovce nepřekračujte. Jalovec nesmí užívat lidé s nemocnými ledvinami, zvláště při zánětu ledvin. Je nebezpečný i pro těhotné ženy.
Historie:
Lipská nauka o bylinách popisu je především léčebné účinky jalovce při průjmu: "Strom jalovcový hřejivý a vysušující jest v prvním stupni, a kdo v receptech ho nalezne, plody jeho má vzíti. V květnu sbírati se mají a dva roky účinek si uchovají. A silou je jic h jest, že u volň u jí a stravují. Proti toku břišnímu, kterýžto především z průjmu pochází, jenž v žaludku a střevech vězí, vař plod ve vodě dešťové, a trpící nechť až k pupku se do vývaru toho posadí a břicho v té vodě si tře."
Plody jalovce byly lékařům známy již v antice. Hippokrates je používal zevně k ošetřování pištělí a ran a vnitřně k urychlení porodu. Hildegarda z Bingenu je doporučovala na plicní choroby a horečku a jako močopudný prostředek. Především však bylo vykuřování těmito aromatickými plody považováno za účinnou ochranu proti moru.
Původ a pěstování jalovce
Jalovec patří do čeledi cypřišovítých (Cupressaceaé). Je domovem v Evropě, severní Asii a v Severní Americe. Pro plody je pěstován např. ve Španělsku, v Itálii a Chorvatsku. Jalovec roste na slunných svazích a ve světlých jehličnatých lesích.
Plody dozrávají 2 až 3 roky.
Co se sbírá z jalovce
Plody jalovce se sbírají na podzim až do konce října, takže jejich sběrem končíme bylinkářskou sezonu. Jalovce dozrávají jednou za dva roky, někdy i několik let vynechají. Musíme je dobře prohlížet, sbírají se jen modročerné plody, pěkně vybarvené. Ihned po návratu domů je rozložte a sušte v tenké vrstvě, neboť se lehce zapaří. Plody jalovce jsou na seznamu lékárenských rostlin, takže si ji běžně můžeme koupit.
Jaké látky obsahuje
Ta posiluje zažívací orgány a podporuje proplachování ledvin a močových cest. Spolu s flavonoidy uvolňuje křeče.
Dávkování, nežádoucí vedlejší účinky a kontraindikace
Na podporu trávení lze postupně rozžvýkat 10 plodů, rozložených během celého dne; není to však určeno k trvalému užívání, nýbrž jen pro několikadenní kúru. Plody jsou obsaženy jen v několika málo močopudných a ledvinových čajích, jelikož jejich podpora ledvin je dnes při vysokém dávkování považována za povážlivou.
Kontraindikace: Neužívat při zánětlivých onemocněních ledvin ani v těhotenství.
Nežádoucí vedlejší účinky: Trvalé užívání ve vysokých dávkách může poškodit dokonce i zdravé ledviny a dráždit žaludek a střeva.
Účinky na zdraví
Léčebná sláva jalovce začala již ve středověku, kdy Arabové vyráběli pověstná jalovcová povidla, uváděná v některých starších lékopisech dosud. Plody mají tak silné dezinfekční účinky, že v dobách středověkých epidemií neonemocněli lidé, kteří během dne žvýkali bobulky jalovce. I nyní, kdy už takové epidemie nehrozí a existují proti nim účinnější léky, je užitečné rozžvýkat postupně nalačno a pomalu pět až deset jalovcových bobulek na celkové pročištění organismu (detoxikace).
Hlavní léčebně použití jalovce je při močových onemocněních, zvláště při bílkovině v moči (spolu ze zlatobýlem, břízou a vřesem). Jalovec přidáváme také do močopudných čajů a do směsí na choroby dýchacích cest. Zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus) v kloubech, což ho spolu s močopudnými účinky před určuje k léčení kloubního revmatismu (revmatoidní artritida).
Lze ho doporučit i při srdeční slabosti na odvodnění organismu - otoky nohou (otoky kolem kotníků) způsobené selháváním srdce. K tomuto účinku lze použít i krušinu a libečkem. Dále lze jalovec použít při různých kožních chorobách.
Před použitím je vhodné plody rozdrtit, aby se dosáhlo lepšího vyluhování účinných látek.
Z plodů jalovce se připravuje také oblíbená koupel nebo jsou přísadou do různých léčivých odvarů na koupání, nejčastěji při revmatismu a jiných bolestech kloubů. Pro tento účel můžeme používat i mladé jarní výhonky. Taková koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo.
Jalovcová koupel - příprava
Z jalovce si můžeme připravit koupel nebo jej použít jako přísadu do různých léčivých odvarů na koupání, nejčastěji při revmatismu a jiných bolestech kloubů. Pro tento účel můžeme používat i mladé jarní výhonky. Taková koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo.
Příprava: 8 hrstí plodů a mladých výhonků jalovce vaříme ve dvou litrech vody asi 15 minut, Přecedíme a vlijeme do vany naplněné teplou vodou. Koupeme celé tělo patnáct až dvacet minut dvakrát za týden.
Jalovcový čaj na dusivý, dávivý kašel - recept
Jalovec účinkuje jako antitusikum, tzn. tlumí kašel.
Potřebujeme 2 lžičky sušených drcených plodů jalovce, 3 dcl vody, 1 lžičku m edu. Sušené a rozdrcené plody vložíme do hrnce s vodou a vaříme 3 minuty, pak odvar stáhneme a necháme louhovat 12-17 minut. Hotový čaj o teplotě pod 40°C osladíme medem.
Jak se jinak říká jalovci - synonymní názvy
Boleráz ☼ Borovec ☼ Borovička ☼ Jalovčinky
Související pojmy:
chvojka ► čínský ► obrázky obrázek ► poléhavý ► šupinatý ► skalní ► plazivý ► klášterská ► blue arrow ► sazenice ► koření ► vodorovný ► viržinský ► prodej ► cena ► ceník ► eshop ► plod ► mast ► tinktura ► krém ► pěstování ► virginský ► strom ► koupit