Hodnocení: 0 / 5

0 z 5 - 0 hlasů
Děkujeme za hodnocení

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).  Zpravidla se používají dozrálé červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu parasorbovou a silici. Využívá se také květ a někdy i listy.  

___

___


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné síly a imunitní systém organismu. Třísloviny a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová povidla lze jíst samotná i s chlebem. Pravidelná konzumace posiluje obranyschopnost organismu a povzbuzuje produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin můžete připravit čaj, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách. Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve velkém množství užívaném zasyrova vyvolává kyselina parasorbová nevolnost a zvracení. Opravdu se otrávit hořce chutnajícími bobulemi však lze jen těžko. 

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně. 
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat 10 minut. Denně vypijte 3 šálky. 
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu se 750 g želírovacího cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží až jeden rok. Pokud chcete jíst pomazánku samotnou, použijte normální cukr.

 

Jak se jinak říká jeřabině, jeřábu - synonymní názvy: 

Jeřáb obecný ☼ Jeřabina ☼ Divá vřeskyně ☼ Jaráb ☼ Jeřábek ☼ Jeřabina ☼ Jeřábník ☼ Korálky ☼ Muk ☼ Oskeruše planá ☼ Ptačí potrava ☼ Reráb ☼ Řežáb ☼ Skoruše ☼ Sorbit ☼ Žeráb