Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiJeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb).  Zpravidla se používají dozrálé červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu parasorbovou a silici. Využívá se také květ a někdy i listy.  

___

___



Účinky rostliny:

  • posílení obranyschopnosti, imunity
  • nechutenství, anorexie
  • podpora tvorby žaludečních šťáv
  • chrapot, ztráta hlasu 

Vitamin C z jeřábu posiluje obranné síly a imunitní systém organismu. Třísloviny a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují chuť.

 

Z čerstvých jeřabin lze vyrobit pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová povidla lze jíst samotná i s chlebem. Pravidelná konzumace posiluje obranyschopnost organismu a povzbuzuje produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin můžete připravit čaj, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách. Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje hlas.

Jedovatost jeřabiny, jeřábu - informace

Je rozšířen názor, že je jeřáb jedovatý. Ve velkém množství užívaném zasyrova vyvolává kyselina parasorbová nevolnost a zvracení. Opravdu se otrávit hořce chutnajícími bobulemi však lze jen těžko. 

ZPŮSOBY POUŽITÍ JEŘABINY, JEŘÁBU:

  • Čaj z jeřabiny, jeřábu1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně. 
  • Nálev z jeřabiny, jeřábu30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat 10 minut. Denně vypijte 3 šálky. 
  • Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu se 750 g želírovacího cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží až jeden rok. Pokud chcete jíst pomazánku samotnou, použijte normální cukr.

 

Jak se jinak říká jeřabině, jeřábu - synonymní názvy: 

Jeřáb obecný ☼ Jeřabina ☼ Divá vřeskyně ☼ Jaráb ☼ Jeřábek ☼ Jeřabina ☼ Jeřábník ☼ Korálky ☼ Muk ☼ Oskeruše planá ☼ Ptačí potrava ☼ Reráb ☼ Řežáb ☼ Skoruše ☼ Sorbit ☼ Žeráb

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

kontraindikace   Treben   močopudný   kořen   plíseň   nohy   zlomenin   fytoterapie   nemoc   účinky   sval   průjem   horečka   babské rady   Mattioli   Zentrich   kontraindikace   užití   Moučka   mensturace   zácpa   játra   neht   zelenina   stonek   srdce   osteoporóza   postup   šlacha   účinek   chřipka   využití   bylinka   odvar   akné   Materia medica   Paracelsus   chladné   pupen   prášek   sušení   hemoroid   brnění   zrak   bylinná směs   vliv   tinktura   migrén   minut   čaj   ovoce   keř   Podhorná   sběr   plísně   vitamín   kameny   dna   kornatění   zpracování   kolika   strom   katar   výroba   vlas   víno   děti   ateroskleróza   Galenos   recept   slezina   kůže   ledvin   Avicena   list   alergie   noha   pálení   Janča   kapsaicin   dásně   jaterní   rostlina   kloub   horké   arteriskleróza   trávicí   zánět   nať   pěstování   epilepsie   fermentace   inhalace   játra   angína   pijeme   sirup   sliznice   abytyše Hildegarda   řídnutí kostí   olej   žlučník   revma   ruka   artróza   indikace   hemeroid   vitamin   metabolismus   zalijeme   viry   rýma   nežádoucí   mrtvice   roztroušená   střev   bolest   hlavy   končetina   Janča   návod   obsažené   antibiotik   tlak   stvol   kojenec   Zentrich   choroba   koupel   vřed   zelina   použití   studené   bylina   stonek   Váňa   zápal   květ   krvácení   opar   nálev   menstruační   krk   teplé   slezina   štítná   obsahuje   mateřské   astma   písek   zdraví   premenstruační   komplikace   vývar   chřipka   houba   nachlazení   žaludek   kvasinky   kůra   hlas   slinivka  

Počet stránek ve webu:

3290

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online