vinna reva vino ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiRéva vinná (latinsky vitis vinifera) patří mezi nejstarší kulturní rostliny, vždyť se pěstovala již asi před 10.000 lety. Stejně staré jsou potom asi i vědomosti o účincích vína. Skutečností je, že již v egyptských pyramidách najdeme řadu kreseb znázorňujících jak pěstování révy vinné, tak i vlastní výrobu a pití vína.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zvýšená teplota, horečka - přirozené snížení teploty
  • Alzheimerova nemoc, stařecká senilita, demence (franouczská studie - vizte text)
  • afty v ústech (žvýkání kuliček hr.)
  • močopudný účinek
  • zácpa - mírně projímavý účinek
  • chronická bronchitida (kuřáci ad.)
  • obecně chronické záněty a vysoká nemocnost
  • bolesti uší
  • emfyzém plic
  • trávení - trávicí potíže
  • bolesti hlavy
  • střevní nemoci, nemoci střev
  • prevence rakoviny, likvidace volných radikálů, antioxidační účinek (díky látce resveratrol)
  • zpomaluje stárnutí
  • ředění krve (přírodní ASPIRIN, ANOPYRIN - obsahuje kyselinu salicylovou)
  • probiotický účinek - zlešení skladby střevní mikroflóry
  • posílení nervů, nervového systému
  • cholesterol, hypercholesterolémie, vysoká hladina LDL cholesterolu v krevním séru
  • chudokrevnost - podpora novotvroby červených krvinek
  • urychlení metabolismu
  • nemoci žlučníku
  • nemoci střev
  • nemoci jater
  • záněty trávicího traktu
  • hojení ran (rozdrcené listy)
  • nemoci kůže a bércové vředy
  • prevence zánětu hojící se rány
  • podpora srdce, srdečních funkcí
  • krvácení z dělohy mimo cyklus (dozdrcené sušené listy)
  • rakovina kůže - podpůrná léčba (stadium výzkumu)

V 5. století př. n. l. doporučoval řecký lékař Hippokrates zředěné víno při špatném trávení a střevních potížích, ale i při bolestech hlavy. Ve starém Římě se červené víno používalo při horečnatých onemocněních zažívací soustavy a vinná šťáva potom zevně k hojení ran. Římští legionáři dostávali příděly vína, které sloužilo jako prevence střevních onemocnění. Ve středověku potom známá abatyše Hildegarda používala červené víno k přípravě rozličných tinktur z léčivých rostlin.

V současnosti réva vinná roste a pěstuje se na různých místech celého světa (ČR, Itálie, Francie, ad.), a to nejen s rozdílným klimatem i půdními podmínkami, ale také s odlišným způsobem zpracování hroznů i pití vína. Přitom víno není pouze lahodná tekutina, ale také cenný lék.

 

Botanický popis a rozšíření, pěstování vinné révy

Réva vinná (což je správný botanický název - první používáme v názvu podstatné jméno a až pak přídavné), Vitis vinifera, je dřevnatá liána z čeledi révovitých, Vitaceae. Větévky jsou přeměněny v úponky, listy jsou střídavé, dlanitě laločné, s třemi až pěti úkrojky.

Oboupohlavné květy vyrůstají v bohatých hroznech, které mají 200-400 květů. Plod je šťavnatá bobule, jejíž tvar, velikost i barva jsou charakteristické pro jednotlivé odrůdy.

Většina forem obsahuje v plodu dvě semena s tvrdým osemením. Původ tohoto druhu není zcela znám, neboť se v planém stavu vyskytuje v řadě oblastí světa. Kromě tohoto druhu roste a využívá se ve světě dalších 60-70 druhů, rozšířených především na severní polokouli.

U zahrádkářů v méně vhodných klimatických podmínkách se nejčastěji pěstuje réva amurská, vitis amurensis. Je velmi odolná vůči nepříznivým podmínkách prostředí, většinou nepotřebuje chemickou ochranu a hrozny dozrávají i v podhorských oblastech. Pokud však jde o vlastní pěstování a výrobu vína, není tento druh vhodný, neboť v bobulích má více pektinu a při kvašení se vytváří vyšší podíl metanolu (tzv. bago). Řada dalších druhů se využívá ve vinohradnickém šlechtění k tvorbě tzv. interspecifických hybridů.

 

vinna reva vino ucinky zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiJaké látky obsahuje réva vinná?

V čerstvých hroznech jsou přítomny především sacharidy, minerální látky, pektiny aj. Z vitaminů to je provitamin A, vitaminy B1, B2 i B12 a rovněž vitamin C. Organické kyseliny jsou zastoupeny kyselinou citronovou, jablečnou, salicylovou (= ASPIRIN, ANOPYRIN), vinnou, jantarovou a glukuronovou. Dále jsou v nich obsaženy třísloviny, flavonoidy (např. kvercetin, kaempferol), fenoly (např. katechin), vosky, aminokyseliny (např. arginin, methionin, glycin, asparagin), ale také mnoho minerály (minerální látky), především draslík.

Co obsahuje vinná réva - detaily:

Víno jako nápoj obsahuje hlavně sacharidy, a to monosacharidy glukózu, fruktózu, arabinózu, xylózu a rhamnózu, disacharid sacharózu, dále se zde nacházejí tuky, organické a mastné kyseliny, antokyany aj. V 1l vína je také asi 10-150 mg vitaminu B1, 10-200 mg vitaminu B2, 0,2-0,8 mg vitaminu B6, 5-30 mg vitaminu C, dále je obsažen biotin (2 mg), kyselina listová (0,5-2 g) aj.

Z minerálních látek je to hlavně draslík, hořčík, vápník, sodík, mangan, železo a měď. U červených vín je více tříslovin, ale méně organických kyselin. Díky specifické výrobě červených vín se dostává ze slupek a semen do tekutiny velmi cenná polyfenolická sloučenina resveratrol.

V semenech a slupkách révy vinné je mimo jiné zastoupen olej, který se získává buď chemickou cestou, nebo lisováním za studená. V prvním případě je bezbarvý a téměř bez vůně, po lisování získáme olej zelenavé až žlutozelené barvy a ořechové chuti. Tvoří jej z 85 % nenasycené mastné kyseliny, dále fenoly a příbuzné antokyany, kyselina salicylová, třísloviny, aminokyseliny, vysoký podíl vitaminu E a minerální látky, zvláště draslík. Právě proanthokyanidiny jsou svým způsobem výjimečné, neboť nejen likvidují volné radikály, ale jsou téměř 20krát účinnější než vitamin C a 50krát silnější než vitamin E. Zároveň zabraňují předčasnému stárnutí buněk a zamezují nežádoucímu bujení nádorů, a tím chrání proti rakovině. Zatímco antokyany brání shlukování krevních destiček, kyselina salicylová - ta je přírodní přípravek na ředění krve.
Listy révy vinné obsahují především chlorofyl, sacharidy, třísloviny, některé vitaminy skupiny B, provitamin A, flavonoidy aj. Používá se i míza získaná z rostlin na jaře nebo nezkvašený vinný mošt (šťáva) z plodů.

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bobule vína jsou mimořádně vhodné pro kuřáky! Uleví při chronickém zánětu průdušek (chronické bronchitidě) a zpomalí rozvoj emfyzému (rozedmy plic) u kuřáka.  

 

Účinky vinné révy na zdraví člověka

Plody révy vinné mají celkově posilující vliv na organismus, příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry (probiotický účinek), zlepšují funkci nervů, snižují obsah cholesterolu v krvi a zvyšují tvorbu červených krvinek. Pozitivně působí na trávení, snižují kyselost žaludečních šťáv, urychlují látkovou výměnu a zvyšují chuť k jídlu. Prokazatelné jsou účinky při léčení chorob žlučníku, jater a střev, působí močopudně a mírně projímavé.

Víno jako produkt vinného kvašení z plodů vinné révy se dělí na dva základní druhy, a to

  1. vinum album - víno bílé - a
  2. vinum rubrum - víno červené.

Již ve starém Římě se víno užívalo při horečnatých onemocněních zažívacího traktu a zevně potom k hojení ran. V čínské tradiční medicíně se používá k přípravě léčivých prostředků.

Mezi sloučeniny s cenným léčebným účinkem patří rozhodně resveratrol, neboť má výrazný protirakovinný a účinkuje jako antioxidant. 

Ve Francii byla koncem minulého století provedena rozsáhlá vědecká studie u několika tisíc starších lidí. Výzkum jednoznačně prokázal ochranný účinek vína vůči Alzheimerově chorobě, ale rovněž až 80% snížení výskytu stařecké senility a demence. Víno zlepšuje srdeční činnost, snižuje teplotu a také upravuje trávení. Příznivě se projevuje i při chronické bronchitidě a emfyzému (rozedmě plic). U žen má víno fytoestrogenní účinky, snižuje u nich kardiovaskulární riziko, přispívá ke zmírnění projevu klimakteria a osteoporózy.

  • V semenech a slupkách obsažené proanthokyanidiny mají výrazné antioxidační účinky, posilují imunitu, tedy zvyšují obranyschopnost organismu, potlačují zánětlivost, brání poškození a předčasnému stárnutí jednotlivých buněk a zároveň předcházejí rakovinnému bujení. Dokazují to ostatně i poslední výsledky výzkumu v prevenci rakoviny kůžeNa ředění krve potom příznivě působí salicyláty.
  • Olej získaný ze semen snižuje hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Při chronické bronchitidě a kašli se k léčení přidává odvar z cibule a rozinek.
  • Míza z révy vinné spolu s panenským olivovým olejem se užívá při bolestech uší.
  • Čerstvé rozdrcené listy se aplikují zevně, neboť podporují hojení ran, sušené se podávají ve formě prášku při krvácení z dělohy.

 

Dávkování, použití, využití, užívání, užití vinné révy, vína

Čerstvé vinné hrozny jsou v současnosti již na trhu celoročně, takže není problém je pravidelně konzumovat i preventivně. Můžete si dát například tzv. hroznovovou kúru (nemyslím kůru ;) ), která spočívá vtom, že se 1-3 týdny konzumuje 3x denně asi 200g hroznů, později se mohou dávky zvýšit na 1,5-2 kg.

U tekutého vína je doporučená denní dávka 200-400 ml, lepší efekt přitom přináší uvedená horní hranice, a to nejlépe ve dvou dávkách. Mohou se však připravovat (třeba pro děti) i vinné nálevy, odvary či maceráty, případně pro dospělé i tzv. lihovodné roztoky, což je nálev doplněný tinkturou ze shodné nebo jiné byliny. Výhodou je, že v takovém roztoku jsou obsaženy jak látky rozpustné ve vodě, tak i v alkoholu.

Pro vnější použití se do 250 ml nálevu přidá 1 lžíce vinné tinktury, u vnitřního potom 1 lžička. Užívají se rovněž bylinné vinné výluhy, a to zhruba 40 ml 2-3krát denně. Bílé víno se používá i zevně na bércové vředy, rány a další kožní poruchy k vymývání nebo na obklady.

Na trhu je řada přípravků obsahujících extrakt ze semen, často označovaných jako OPC, což je zkratka pro skupinu molekul nazvaných oligomerní proanthokyanidiny. Při vnitřním použití působí tato sloučenina jako výrazný antioxidant, neboť likviduje volné radikály. Při zevní aplikaci na kožní poranění působí opačně, tj. dochází ke zvýšení počtu volných radikálů, a tím i k urychlení hojení. Extrakt výrazně stimuluje regeneraci tkáně a volné radikály chrání hojící se ránu před infekcí.

K masážím se využívá i olej. Míza révy vinné se míchá s panenským olivovým olejem v poměru 9:1 a skladuje v chladničce. Tímto roztokem se potírá při bolesti uší zvukovod nebo se do něho kápnou 1-2 kapky této směsi. Prášek z listů se užívá jednorázově obvykle 1 lžička denně.

 

Prevence rakoviny - resveratrol

Pokud jde o resveratrol, ve 200 ml (2 dl) červeného vína je ho obsaženo asi 600 mg. Přitom se uvádí, že k prevenci rakoviny by bylo třeba kolem 500 mg tohoto polyfenolu denně. Je zřejmé, že tuto dávku není možno zajistit pouze pitím vína, ale je třeba využít i další rostlinné zdroje.

 

Pěstování vína, vinné révy - jak na to?

Velkovýrobní pěstování révy vinné je rozšířeno v nejteplejších oblastech naší republiky a sklizeň plodů je určena pouze k produkci vína. U drobných pěstitelů se objevují i tzv. stolní odrůdy, případně jiné, na podmínky prostředí méně náročné druhy nebo jejich hybridy. Zatímco v prvním případě musí jít vždy o uznanou sadbu roubovanou na podnože odolné vůči révokazi, v druhém jde velmi často o rostliny získané prostým řízkováním, které se navíc mohou pěstovat i ve sklenících.

 


Související fráze: 

pěstování ► jarní řez ► sazenice ► choroby vína ► sázení ► jarní řez ► odrůdy ► nemoci révy ► množení ► řízkování ► stříhání ► návod ► tinktura ► olej ► resveratrol