Listnatec trnitý účinky zdraví léčba oužití užívání pěstováníListnatec trnitý (latinsky Ruscus aculeatus) - Adam Lonitzer shrnuje kulinářské a medicínské použití listnatce: "Semena a listy listnatce upotřebí se na kámen, na černou moč a na čmýru. Žloutenici a bolest hlavy zahánějí, když pijí se svařené s vínem. Mladé výhonky k jídlu se připravují stejně jako chřest. Ženy umí listnatec používati v kuchyni a košťata z něj zhotovovati. Věší jej vedle masa, neb netopýry od něj zahání a odpornou svou podobou odrazuje."


Účinky rostliny:

Historie

Již antičtí lékaři využívali mladých podzemních výhonků listnatce, který je příbuzný chřestu, jako zeleninu. V kuchyni se používaly i pupeny květů, a sice jako kapary. Klášterní léčitelství objevilo, že kořeny jsou účinným prostředkem proti jaterním chorobám, menstruačním problémům a potížím močových cest, jak se lze dočíst u Adama Lonitzera.

 

Původ a pěstování

Listnatec patří do čeledi liliovitých (Liliaceae). Roste ve Středomoří, ve Francii a v severní Africe až po Přední Asii. Má malé šupinaté listy, v jejichž paždí vyrůstají krátká fylokladia (čárkovítým listům podobné stonečky). Z malých nazelenale bílých květů se vytvoří červené bobule, které zdánlivě sedí na listu.
Rostlinu je možné pěstovat v ČR, ale jen jako mobilní rostlinu - tzn. na zimu se vnáší do domu, aby nepromrzla.

 

Používané části a obsahové látky

V léčitelství se používá oddenek s kořeny. Dodnes neexistuje úplná "inventura" všech obsahových látek. Pro účinek jsou rozhodující steroidní saponiny, jako ruscin a ruscoid, které mají tonizující účinek na cévy a působí protizánětlivě.

 

Oblasti použití

Vědecky uznávané je použití kořenů listnatce pro podporu léčby při cévních onemocněních, projevujících se bolestmi, pocitem těžkosti v nohou a křečemi lýtek, otoky a svěděním. Kromě toho se jako účelné ukázalo použití při hemoroidech.

 

Dávkování, nežádoucí vedlejší účinky a kontraindikace:

Pro zajištění správného dávkování je výhodou používat hotové preparáty. Podle preparátu a závažnosti onemocnění se užívají denně 2 až 3 tobolky.

Pokud máte prášek ze sušeného oddenku listnatce, dávkování je 1/2 kávové lžičky, rozmíchat ve vodě a vypít.

Léčba je úspěšná, pouze pokud trvá několik měsíců.

 

Nežádoucí vedlejší účinky a kontraindikace

Ve vzácných případech byly pozorovány žaludeční potíže a nevolnost.

Kontraindikace nejsou známy.

 


Související fráze:

bodlinatý ► ostnitý ► pěstování ► italský ► prodej ► eshop ► cena ► ceník ► nohy ► otoky ► změny kůže lýtek ► bércové vředy