klikva ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdravi pestovaniKlikva velkoplodá a klikva bahenní  (latinsky Vaccinium macrocarpon a Vaccinium oxycoccos) - plody jsou načervenalé až celé červné (u bahenní tmavě červené až mírně do hněda nebo do fialova), kyselkavé a až skoro neuvěřitelně zdravé. Obsahují hodně vitamínu C a betakarotenu, klikva obsahuje také vitaminy skupiny B1 a B2, stopy draslíku, manganu a železa, vlákninu, bioflavonoidy, organické kyseliny a pektin. V kuchyni nahradí brusinkový kompot nebo se zavařuje ve vlastní šťávě. Jako prevence proti nachlazení a horečce výborně pomáhá čaj či vylisovaná šťáva z plodů klikvy.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zánět močových cest - antiadherentní účinky, bakterie se nemohou přichytit na stěně močových cest
  • prevence zánětu při cévkování (zavedení permanentního močového katetru)
  • prevence ledvinových kamenů
  • prevence žaludečních vředů způsobených bakterií Helicobacter pylori
  • zánět v ústech, zánět dutiny ústní
  • obecně antibiotické účinky
  • prevence infarktu
  • prevence anginy pectoris (ucpaných koronárních cév zásobujících srdeční sval myokard)
  • antioxidant, antioxidační účinky
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu (hypercholesterolémie)

Účinky klikvy na zdraví

Již od hlubokého středověku byla využívána v lidovém léčitelství – kromě plodů se zpracovávaly také listy. A není divu, věda potvrdila to, co baby zaříkávačky a šamani věděli už bez mikroskopu, klikva obsahuje různé vitamíny, minerály, pektiny, organické kyseliny, karotenoidy a další zdraví prospěšné látky.

Její antiadherenční účinky, neboli omezení přilnavosti bakterií obsažených v moči a vůbec schopnost omezit jejich počet, dělají z ní výtečného pomocníka během boje se zánětem močových cest způsobeným mikroorganismy Escherichia Coli. Proto může být velmi užitečná pro lidi s různými urologickými problémy, například při prostatě, po různých operacích a při zavedení cévky. Neboli vlastně vždy, kdy nám může hrozit infekce. Také ji lékaři občas doporučují v případě inkontinence. Kyselina chinová, kterou v tomto ovoci můžeme nalézt také, je prospěšná při prevenci a léčbě ledvinových kamenů.

Ale zázračné účinky klikvy nekončí jen na močových cestách. Podobně jako na bakterie Escherichia Coli působí i na Helicobacter Pyroli. Zamezuje této potvůrce v usazování se na žaludeční stěny a tím omezuje vznik žaludečních vředů, za které je Helicobacter ve většině případů zodpovědný. Antibiotické účinky se projeví nejen v trávicí soustavě, ale i v dutině ústní, kde pití klikvové šťávy může přibrzdit vznik zubního kazu a zánětů dásní. Klikva je také velmi kvalitním přirozeným antioxidantem, snižuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu a tím přispívá k redukci rizika vzniku infarktu a různých onemocnění oběhové soustavy.

 

Pěstování klikvy - tipy, rady, doporučení a informace

Pěstování klikvy velkoplodé (stejně tak brusinek) není složité, ale je potřeba dodržet několik zásad.

1) Kliva miluje kyselou půdu (stejně jako borůvka) - na pěstování tedy využíváme rašelinu (nepoužívejte běžné zahradnické substráty!!!).

2) Vyžaduje trvale vlhkou zeminu (rašelina nesmí být bahnitá, ale nikdy ani úplně suchá). 

3) Umístění nejlépe v polostínu.

4) Má ráda hodně prostoru - na 3 rostlinky ideálně kolem 50x50 cm.

5) Využíváme prostor, který může být zvenku uzavřený (využívají se různé velké nádoby, lavory, folie do zahradních jezírek).

6)  V prostoru přesto zajistíme drenáž, aby nemohla rašelina s rostlinami zahnívat (vyvrtaná díra do pěstební nádoby, díry do folie využívané na zahradní jezírka apod.).

7) Na pěstování používáme rašelinu, protože zajišťuje ideální pH pro klikvu (stejně tak pro brusinku).

8) Pokud chceme mít vynikající podmínyk pro pěstování, pořídíme rostlinám mech, který se jmenuje rašeliník. To vám zajistí, že budete mít hojnou úrodu.

9) Rostliny nemají rády přímé slunce, spíše vyžadují polostín.

Pěstování klikví (a brusinek) se nezdá být nijak obtížné. Kyselá půda, vlhko až mokro a polostín - to jsou tři cesty, které vedou k dobrému růstu a bohaté úrodě.

 

Zlomenou větvičku využijte jako řízek k řízkování

Zlomenou větvičku zachráníte řízkováním. Rostlinky obrazí samy, ale nesmí být zaschlé. Ořízněte spodek větvičky, měla by zůstat alespoň pět centimetrů dlouhá, očistěte a zapíchněte do rašeliny. Vhodné je použít přitom gelový stimulátor na dřevnaté rostliny.

Klikva bahenní

Klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos) nebo také mechová brusinka či klikva žoravina je žíznivější příbuzná brusnice brusinky. V přirozeném prostředí roste na vlhkých rašeliništích, na zahradě jí vhodné podmínky musíte vytvořit. V nárocích se klikva shoduje s brusinkou, včetně nízkého pH půdy.

Sazenici vysazujte do mokrého substrátu ve sponu 25 x 25 centimetrů, ale tak, aby sedm centimetrů balu vyčnívalo nad úroveň terénu. Povrch substrátu pak zakryjte mulčem z pilin a rašeliny smíchaných v poměru 2:1. Výsadbu je opět nutné řádně zalít měkkou, nejlépe dešťovou vodou a během vegetace porost udržovat stále vlhký. Jednodušším způsobem je pěstování klikvy v nádobách.

Hnojení

Pro lepší růst a výnosy ale potřebují dostatek organické hmoty, prospěje jim proto nastýlání rašelinou, jemně drcenou kůrou, pilinami nebo lesní hrabankou.

 

Přezimování brusinky a klikvy v podmínkách ČR

Přezimování brusinky - Brusinky jsou mrazuvzdorné, proto se o ně nemusíte přes zimu nijak zvlášť starat. Nastýlka navíc (z rašeliny, drcené kůry, hoblin nebo lesní hrabanky) zamezí odpařování vláhy, v zimě ochrání kořeny brusinek před vysycháním a teplotními výkyvy v půdě v časném jaru.

Klikva v zimě - klikva při výsadbě do volné půdy snese až -40 ° C. Pozdě v listopadu až začátkem prosince se rostliny doporučuje ochránit mulčováním proti holomrazům a suchému zimnímu větru. Začátkem dubna lze mulč odstranit. Pokud se však mají vyskytnout mrazivé noci, je třeba rostlinu na noc přikrýt, a to hlavně pokud již začala vytvářet nové mladé výhonky.

Pokud máte rostliny v uzavřené nádobě s rašelinou (jako já), nenechávejte ji přes zimu venku. Dejte ji např. do chodby domu, kde je teplota přes zimu nad nulou.

Další informace o pěstování brusinek zde.

 

Rozdíl mezi klikvou a brusinkou

Účinky a účinné látky klikvy a brusinky jsou velmi podobné. Často se dokonce setkáváme s tím, že na obale nějakým způsobem zpracovaných klikev je napsáno "brusinka." Toto však legislativně není správné a mohlo by se jednat o klamání spotřebitele (poměrně obsáhle se tomu věnoval časopis Dtest zde, ale i jiné zdroje se této problematice věnují. Po užitné stránce jde ale o plody rostlin s podobnými vlastnostmi co se týče složení a účinků.

 

Plodnost a odrůdy klikvy

Klikvu v nabídce zahradnictví můžete mít problém najít. Sazenice se totiž prodávají pod označením velkoplodá či americká brusinka. Při výběru dejte přednost raným a středně raným odrůdám, například ‚Big Pearl‘, ‚Howes‘, ‚McFarlin‘, ‚Stevens‘, ‚Ben Leer‘ nebo ‚Growley‘, a pozornost věnujte i jejich samosprašnosti či cizosprašnosti. První významnější úrody se, tak jako u klikvy, dočkáte po dvou až třech letech.

Plodnost klikvy podmiňuje dostatečný počet plodonosných výhonků, jejichž růst podpoříte jarním řezem, kdy vzpřímené výhonky vyrůstající z plazivého stonku zkrátíte asi o třetinu. Plody klikvy se sbírají ručně, jakmile se převážná část bobulí vybarví do různých odstínů červené barvy. Podle odrůdy a místních podmínek to bývá zpravidla od poloviny září až do zámrazu.

 


Související pojmy:

pěstování ► bahenní ► recepty ► zpracování ► co je to klikva ► dort ► marmeláda ► neslazená ► džem ► vedlejší účinky ► kontraindikace ► kdy se nesmí užívat ► jak sušit klikvy ► prodej rostlin ► zavařování ► kompot ► jak zpracovat ► kanadské brusinky ► diskuze ► svatba ► v čokoládě ► sklizeň ► zahradnictví ► řízkování ► hnojení ► substrát ► rašelina