Skořicovník cejlonský (latinsky cinnamomum zeylanicum) - ze skořicovníku se používá kůra. Obsahuje silici, jejíž složkou je eugenol, felandren, thymol, dále pak sliz a třísloviny. Silice má antibakteriální účinky, povzbuzuje peristaltiku střev a zvyšuje produkci žaludeční šťávy. Ve fytoterapii využíváme skořicový čaj.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- antibakteriální účinek
- peristaltika - podpora svalové činnosti žaludku a střev
- podpora tvorby žaludečních šťáv
- nechutenství, anorexie
- pocit plnosti
- křeče nadbřišku
- silná menstruace, hypermenorea, silné menstruační krvácení
- kašel
- chrapot
- bolesti v krku (kloktání)
- poranění, rány
- nespavost
- podpora prokrvení tkání
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- migréna
- brání růstu hub a plísní
- podpora tvorby žaludečních šťáv
TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Při žaludečních vředech a během těhotenství neužívejte skořici - ani jako čaj, ani jako líkér nebo olej!
Historie:
V Macer floridus je účinnost skořice popsána takto: "Skořice vysušuje přebytečné šťávy v žaludku, posiluje ho a tím způsobuje, že přijatá potrava jest rychle strávena. Skořice dále léčí játra a čistí stav šťáv těla tím, že se stará o dostatečné močení a měsíční
periodu. Také uklidňuje vlhký kašel i katar. (...) Dále léčí hadí uštknutí."
Skořice patří k nejstarším známým druhům koření, které byly používány zároveň i v léčilelství. Již Dioskurides rozlišoval mezi kůrou skořicovníku a blízce příbuznou kasiovou skořicí. Podle něj je skořice vyzkoušeným prostředkem proti kašli a katarům, ale i proli hadímu a štířímu uštknutí.
Skořice byla považována za změkčující prostředek, který měl působit močopudně, povzbuzovat trávení a podporovat menstruaci. Jako cenné léčivo a koření byla neméně ceněna i v klášterním léčitelství. V Loršském lékopisu patří pravá (cejlonská) skořice a kasiová (čínská) skořice k nejčastěji zmiňovaným léčivým prostředkům. Přitom byla skořice tak cenná, že v raném středověku dokonce sloužila jako dar knížatům a papežům.
Hildegarda z Bingenu doporučuje skořici při horečce, malárii potížích z nachlazení, ale i při ochrnutí. V pozdějších středověkých receptech a bylinářích sahá její použití od slabozrakosti a nespavosti přes kašel, horečku, srdeční, dechové a žaludeční potíže až po onemocnění ledvin, močového měchýře a dělohy.
Téměř všichni autoři vyzdvihují čisticí sílu skořice, "vyhánějící všechnu hnilobu ze šťáv". První tištěné bylináře ze 16. století dokonce vychvalují
skořici jako všelék při všech nemocech z nachlazení a ženských nemocech, zatímco lékaři doby Goethovy ji doporučovali i na posilování nervů.
Původ a pěstování skořicovníku
Skořicovník patří do čeledi vavřínovitých (Lauraceae). Přednostně se používá skořicovník cejlonský neboli pravý (Cinnamomum zeylanicum), asi 10 metrů vysoký stálezelený strom, jehož oválné listy voní po hřebíčku, ale i skořicovník čínský (Cinnamomurn aromaticurrí). Stromy se sázejí
v blízkosti vodních toků. Za několik let jsou malé kmeny káceny a na jejich pařezech vyrůstají výhony, které lze po dvou letech sklízet. Z výhonků se loupe kůra, několik kusů kůry se zastrčí do sebe a suší na slunci.
Účinky na zdraví člověka:
V léčitelství se používá skořicová kůra, v níž jsou účinné a obsahové látky. Kromě toho se ze skořicovníku čínského používají i květy. Cejlonská skořice obsahuje silici, eugenol, thymol, kumarin, slizovité látky a třísloviny. Čínská skořice má ještě vyšší obsah silice, která má antibakteriální účinky. Skořice a skořicová silice získávaná z kůry brání růstu a vytváření spor hub a povzbuzují svalovou činnost v oblasti žaludku a střev. Kromě toho pravděpodobně dokážou zvyšovat tvorbu žaludeční šťávy.
Skořicový čaj se používá při zažívacích potížích a nechutenství, při pocitu plnosti a křečích v nadbřišku, ale i při silné menstruaci. Kašel a chrapot se mírní kloktáním skořicového likéru. Skořicové mléko pomáhá při nespavosti. V alternativní medicíně se skořicový olej používá k léčení ran. Skořice podporuje prokrvení, a proto pomáhá při revmatu. Pacientům, kteří často trpí migrénou, se do spánků šetrně vtírá skořicový olej.
Jedovatá skořice cassia:
Mezi takzvanou „pravou“ cejlonskou skořicí pocházející ze skořicovníku Cinammomum zeylonicum a skořicí označovanou jako „cassia“ (Cinammonum cassia) je zásadní rozdíl. Kromě odlišných senzorických vlastností, jako je chuť a vůně, tkví především v obsahu toxické látky kumarinu. Ten se v případě cejlonské skořice pohybuje od 0,004 procenta a méně, zatímco v cassia skořici může dosahovat až 5 procent. To je mnohatisícový rozdíl v obsahu této látky, která je ve své podstatě přírodním toxinem, který používají rostliny jako obranu proti svým škůdcům, zejména hmyzu.
I když kumarin není stále detailně prozkoumán, dosavadní poznání upozorňuje na rizika jeho působení. Kumarin je označován jako látka způsobující ve vyšších dávkách krvácení, bolesti hlavy, spavost a závratě, je podezříván z možných karcinogenních, halucinačních a teratogenních účinků. I proto je legislativně stanoveno v evropské i národní legislativě maximální množství kumarinu v potravinářských produktech, a tyto limity také kontrolují dozorové orgány.
Kontraindikace, nežádoucí vedlejší účinky skořice:
Kontraindikace: Neužívat při žaludečních a střevních vředech, při přecitlivělosti na skořici a v těhotenství.
Nežádoucí vedlejší účinky: Skořice je v důsledku obsahu skořicového aldehydu a eugenolu středně alergizující. Může docházet k alergickým reakcím kůže a sliznic.
ZPŮSOBY POUŽITÍ A ZPRACOVÁNÍ SKOŘICE - RECEPTY NA ČAJ, MLÉKO, LIKÉR A OLEJ
- JAK VYROBIT SKOŘICOVÝ CUKR - RECEPT, POSTUP, NÁVOD
- JAK VYROBIT SKOŘICOVÝ ODPUZOVAČ NA MRAVENCE
- BYLINKOVÁ ÚSTNÍ VODA NA BOLAVÉ ZUBY ZE SKOŘICE A HŘEBÍČKU - RECEPT
- SKOŘICOVÝ ČAJ - RECEPT
- SKOŘICOVÉ MLÉKO - RECEPT
- SKOŘICOVÝ LIKÉR - RECEPT
- SKOŘICOVÝ OLEJ - RECEPT
Související pojmy:
cassia ► cejlonská ► účinek ► pravá ► zdraví ► jedovatá ► kumarin ► unilakt ► těhotenství ► grafivida ► mletá ► kůra ► kringel ► žvýkačky ► gel ► cukrovka ► diabetes ► reference ► recenze ► diskuze ► působí ► kojení ► laktace ►
skořicovník ► pěstování ► čínský ► směs ► recept ► prodej ► kde se dá koupit ► eshop ► semena ► rostlina ► sazenice ► cena ► ceník ► jak pěstovat ► indonéský ► kafrový ► ČR ► pěstování v naších podmínkách ► ayurveda ► foto ► fotografie ► Geršík ► Brno