Dřišťál účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníDřišťál obecný (latinsky Berberis vulgaris, Slovensky: dráč obyčajný) je trnitý keř až 3 metry vysoký. Má krátce řapíkaté , obvejčité, jemně špičatě pilovité listy jsou složené do svazků. Nepříliš příjemně vonící žluté květy jsou v hroznovitém květenství , podlouhlé, světle červené plody jsou bobule se dvěma až třemi semeny. Kořen je silný, dlouhý a tmavožlutý.


Účinky rostliny:

Výskyt; kde roste?

rozšířený v Evropě a severní Africe. Roste na suchých kamenitých svazích, v křovinách, na mezích a v okrajích lesů a cest. Daří se mu na vápenaté půdě.
Pěstuje se často v parcích a lidé jej někdy mívají jako živý plot.

 

Co sbíráme z dřišťálu? 

Kořeny se rozřežou na kusy a suší se ve stínu nebo v sušárně do 40°C. Skladují se na stinném, vzdušném a suchém místě. Sbírá se kůra a suší se stejným způsobem jako kořeny.
Plody se sbírají úplně zralé a nejčastěji se používají čerstvé. Suší se jako šípky.
Listy se sbírají jen zřídka.

 

Zpracování dřišťálu:

  • tinktura z listů
  • sušené plody
  • odvar z listů a kůry
  • výroba destilátů z plodů
  • výroba kompotů z plodů

 

Léčivé účinky dřišťálu na zdraví člověka:

Zralé plody mají podobné účinky jako brusinky působí močopudně, proti křečím a zánětům. Pomáhají při chorobách ledvin, ledvinových kamenech a zánětech močových cest. Zastavují krvácení, a proto se používají v gynekologické praxi, při krvácejících hemoroidech a při přítomnosti krve v moči (hematurii).
Dřišťál dobře ovlivňuje nemoci jater a špatnou funkci žlučníku (dyskinézii).
Protizánětlivý účinek se využívá při zánětu sliznice žaludku (gastritidě) se sníženou kyselostí žaludeční šťávy, při podráždění a zánětu tlustého střeva, při dně a revmatismu, při bolestech v bedrech (lumbago), pícháních a při zánětech dásní. Zabraňuje rozmnožování choroboplodných zárodků hub a baktérií (působí fungistaticky a bakteriostaticky).
Ze zralých čerstvých bobulí se připravuje šťáva, která je velmi osvěžujícím nápojem pro nemocné. Spařený čaj se při připravuje ze 2 plných čajových lžiček plodů zalitých jedním šálkem vroucí vody.



Zpracování plodů:

Zralé plody se kompotují, moštují nebo se z nich připravuje osvěžující limonáda, marmeláda, rosol a sirup.
Nezralé plody obsahují jedovaté berberinové alkaloidy! Neužíváme je a nezpracováváme je!

Plody jsou v přírodě dostupné i v zimě. Zůstávají na větvičkách i ve velkém mrazu (vizte fotografie vlevo nahoře).

 

Zajímavost - hromadné drancování rostliny OMYLEM ... kvůli rzi obilné.

Dřišťál obecný je keř, který se u nás hojně vyskytoval, ale v 40. letech minulého století byl bohužel plošně vyhuben, protože se mylně pokládalo, že je přenašečem rzi obilné. Dnes už se může u někoho vyskytovat možná na zahrádce jako solitér nebo živý plot. V současné době se polemizuje, jestli je hostitelem rzi travní.

 

Jak vysoký je dřišťál?

  • výška do 50 centimetrů – červenolisté dřišťály ‘Atropurpurea nana‘ ‚‘Bagatelle‘ a zelený ‘Koboki‘;
  • výška do 100 centimetrů – zelený, široce rostoucí ‘Green Carpet’, ‘Harlequin‘ s barevným žíháním nebo ‘Aurea’ – žlutolistý, pomalu rostoucí keřík;
  • výška kolem 200 centimetrů – ‘Red Chief’ s delšími hnědočervenými listy, sloupovitý červenolistý ‘Red Pilar’ nebo kultivar ‘Rose Glow’, jehož hnědočervené listy jsou bíle, šedě a růžově skvrnité. Za zmínku stojí i sloupovitý kultivar ‘Erecta’ se světle zeleným olistěním.

 

Pěstování dřišťálu na zahradě:

Dřišťál není náročný na živiny, vláhu ani povětří. Toleruje všechny druhy půdy, stanoviště slunné i polostinné. Aby se dobře vybarvily barevné kultivary, potřebují spíše slunné stanoviště, zatímco žlutolisté dřišťály ztrácejí na slunci barvu. Těm proto vyberte místo v polostínu.
Poloopadavé a stálezelené dřišťály potřebují humóznější zem a polostín. Zimní přímé slunko jim nesvědčí a poškozuje dřevo keřů. Pokud dřišťály namrznou, dobře obrůstají a proces se urychlí, pokud je zastřihnete až do živého dřeva.
Mladé rostliny se mohou chovat někdy opadavě, čím jsou starší, tím méně opadají a po pár letech jsou i v zimě celozelené.

 

Lidové názvy:

Lidové názvy: berberka, bílé trní, divá lamaryška, dřešťák, drystal, dříst, kaliník, kukačina, vančar.

 

Je plod jedovatý nebo jedlý?

Celá rostlina kromě zralých plodů, ale zejména kůra, obsahuje jedovaté alkaloidy, především berberin. Části rostliny kromě zralých plodů se proto musí dávkovat uvážlivě! Pozor, dřišťálů je téměř 500 druhů. Zjistěte si, který máte doma právě vy a to nejlépe od botanika.

 


Související pojmy:

sušené plody ► kapky ► tinktura ► rez obilná ► rez travní ► recepty ► krevní glukóza ► cukrovka ► diabetes ► močové cesty ► choroby ► škůdci ► kde roste ► pěstování ► eshop ► koupit ► obchod ► objednat ► cena ► ceník ► barberry ► levné ► levně