Myrta účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíMyrta obecná (latinsky Myrtus communis) je typický symbol lásky, nesmrtelnosti. Voní po celé mediteránní oblasti Evropy, zejména na Korsice a Sardinii. Bílé nebo růžové hvězdičkovité květy vystřídají okrouhlé, modročerné nebo jantarové bobule - tolik oblíbené u ptáků. Vzácné saharské myrtě Myrtus nivelii se daří v pustých horách Alžíru a Čadu a v řídkých lesích nad pouštními planinami. Myrta byla zasvěcená římské bohyni Venuši a ženy, koupající se ve vodě s vůní myrty nosily myrtový věneček. Od 18. století se hrnkované myrty nechávaly přezimovat v interiéru a v l étě se přenášely ven, aby vykvetly. Větve myrty byly jako falický symbol předávány žen ichovi. Dodnes se objevují ve svatebních kyticích.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví

Typické využití: zánět močového měchýře, Alzheimerova nemoc, ke snížení hladiny cholesterolu.

Další využítí: Esenciální olej zmírňuje akné a nemoci kůže. Bylinkový čaj připravený ze sušených listů a plodů snižuje při cukrovce hladinu glukózy v krvi. Může mít také protirakovinné, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
Myrta jako protizánětlivá bylina je bohatým zdrojem flavonoidových antioxidantů, které pomáhají předejít rozvoji kardiovaskulárních onemocnění ochranou cév před poškozením, snižují hladinu špatného cholesterolu. Některé studie ukázaly, že může být užitečná také pro regulování hladiny krevní glukózy při cukrovce.

Tuaregové užívali myrtu jako tradiční medicínu. Listy se používaly při rituálním omývání mrtvých.

 

Co sbíráme z myrty

List a plod. Z této drogy děláme nálevy (čaje).

 

Využití v kuchyni

  • Na Korsice a na Sardinii se myrta používá do aromatického likéru zvaného Mirto.
  • Bobule slouží jako náhražka pepře.
  • Květy mohou být jedlou ozdobnou oblohou pokrmu.

 

Zajímavosti

  • Myrta utržená ze svatební kytice královny Viktorie zakořenila; snítky z ní byly použity do královské svatební kytice královny Alžběty II., Diany, princezny z Walesu, a Kate Middletonové.
  • Na Botticelliho malbě je Venuše, bohyně lásky, zasypávána květy myrty, když stoupá z oceánu.
  • Myrtové víno se považovalo za elixír mládí.

 

Jako přísada

  • Marinády a polévky pro kořeněnou, citrusovou příchuť.
  • Listy chutnají jako nové koření s mentolem.
  • Listy a bobule okoření jehněčí a vepřové maso.

 

Pěstování myrty

Jak pěstovat "svatební" myrtu se dozvíte zde.