Růže galská účinky na zdraví co léčí použití využití pěstování zajímavostiRůže galská (latinsky Rosa gallica) patří do čeledi růžovité (Rosaceae). Říká se jí také Rosa Mundi nebo růže lékárníků. Jedná se o odspodu rozvětvený keř dorůstající výšky až 120 centimetrů. Listy jsou složené, pětičetné, matně zelené a na okrajích pilovité. Silně vonící květy se objevtyí jednou za rok koncem května a v červnu.Jsou poloplné, s okvětními plátky ve dvou řadách, mají sytě růžovou barvu s bílým až světle růžovým žíháním. Střed květu je žlutý s velkým množstvím tyčinek. Plodem je oranžovočervený kulatý šípek.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví

Je s podivem, kolik účinků tyto něžné květy člověku skýtají. Působí dezinfekčně a protizánětlivě, silně antibakteriálně a antimykoticky, pomáhají při nachlazení, zánětu průdušek, podráždění žaludku, průjmu a bolestivé menstruaci. Kmmě toho působí proti úzkosti, letargii, depresích a nespavosti. Nejčastěji se užívají ve formě nálevu. Zevně pak jako kloktadlo při bolestech krku a k léčbě většiny kožních problémů.

Éterický olej harmonizuje emoce, srdeční krajinu a prohlubuje ženskost. Růže je jednou z nejlepších kosmetických léčivých rostlin pro zralou pleť.

Podobné účinky má většina historických odrůd růží, zejména růže stolistá (Rosa centifolia), damašská (Rosa damascena), ale také divoké růže, třeba růže šípková (Rosa canina) nebo svraskalá (Rosa rugosa).

Využít se dají v nejzazším případě i silně vonné plnokvěté odrůdy moderních růží. Nesmí být však chemicky ošetřeny.

 

Obsahové látky

Třísloviny, terpeny, flavonoidy, fenoly, antokyany a prchavý éterický olej, který tvoří citronellol, garaniol, eugenol, nerol a kaernferol.

 

Původ a historie

Původ je neznámý. Prvně byla popsána v roce 1581 a má se za to, že její název ,Rosa Mundi' odkazuje na milenku anglického krále Jindřicha II. (1133-1189) Rosamundu Clifford.
Poprvé se tato růže vyšlechtěná z divoké růže keltské objevila v Norfolku a je onou rudou růží v erbu rodu Lancasterů.

Byla pěstována pro krásu i užitek ve většině klášterních a později lékárenských zahrad po celé Evropě.

 

Sklizeň a použití

Sklízejí se nerozvinutá poupata a okvětní plátky z nově otevřených kvčtů, následně se suší v tenké vrstvě ve stínu. Přidávají se do čajových směsí pro vylepšení vzhledu i chuti. Z čerstvých květů se vyrábí růžová voda, která se používá k ochucení dezertú i jako vynikající pleťové tonikum proti vráskám a na rozjasnění unavené pleti. Na problémy se zažíváním se osvědčil bílý jogurt s hrstí nahrubo nakrájených čerstvých okvětních plátkit. Z nich vyrobíte také chutnou zavařeninu.

 

Pěstování

Pěstujeme ji jako většinu okrasných růží, oproti nimž je méně náchylná na padlí a černou skvrnitost. Je také odolnější vúči mraz·úm, a tak snáší i vyšší nadmořské výšky. Vyhovuje jí běžná zahradní půda, slunné stanoviště a prospěje jí občasné přihnojení zahradním kompostem. Po odkvětu ji zastřihněte o jednu třetinu.