Kapara trnitá účinky na zdraví co léčí použití užívání využití co sbírámeKapara trnitá (latinsky Capparis spinosa) je bujná popínavá rostlina s výškou přibližně metr, jasnými oválnými listy a početnými bílými i růžovými květy, které kvetou v období květen - září. Při procházkách v teplém letním období po cestách a pěšinkách podél středozemního pobřeží není vzácností spatřit keře kapar, i když jejich domovinou je ostrov Pancelleria v Sicilském průlivu, přičemž kaparám z jeho území bylo uděleno označení D.O.P. (Denominazione di origine protetta = chráněné označení původu).


Účinky rostliny:

V citátech Plinia, Dioskorida, jakož i v biblických výrocích o kaparech se mluví nejen o jejich příjemné chuti a fytoterapeutických vlastnostech, ale podle jedné písemnosti ze sedmnáctého století dokonce i o afrodiziakálních účincích této rostliny. Pupeny se sbírají ještě zavřené, nechají se zvadnout a konzervují se v nálevu anebo v soli.

  • Čeleď: kaparovité
  • Kde roste: pukliny a mezery ve starém zdivu staveb podél středomořského pobřeží
  • Co sbíráme: polovina května - začátek června (pupeny a kořeny)

 

Účinky na zdraví

Čistící (detoxikační), podporující trávení, močopudné.

Vnitřní použití

Kůra kořene má močopudný účinek a zlepšuje stav cév.

Vnější použití

Extrakty ze sušených pupenů mají antioxidační účinek na úrovni pokožky a utišující účinek na pokožku postiženou alergickým podrážděním (svědění apod.).

 

Využití v kuchyni - kapary

Kapary, které mají v oblibě příznivci středomořské kuchyně, nejsou ve skutečnosti plody, ale květné pupeny rostliny Capparis spinosa. Z kapar se připravují omáčky k masovým a rybím pokrmům.