Zimolez ovíjivý účinky na zdraví použití využití pěstováníZimolez ovíjivý (latinsky Lonicera periclymenum) je liánovitý keř vyskytující se v severní Evropě včetně Britských ostrovů, ale i v jiných částech Evropy; dále roste v západní Asii a Severní Americe. V ČR se často pěstuje a v létě tvoří krásné, intenzivně vonící květy produkující nektar, který hmyz vysává z jejich úzké korunní trubky (z toho zřejmě pramení anglické názvy honeysuckle či sweet suckle). Vědecké pojmenování rodu přiřadil švédský botanik Carl Linné, a to na počest německého botanika ze šestnáctého století Adama Lonicera, jenž byl autorem oblíbeného bylináře obsahujícího neobvyklé a kuriózní informace o rostlinách. 


Účinky rostliny:

Druhové jméno periclymenum odkazuje na popínavý růst- "ovíjet se pomocí úponek" - v zahradách velmi užitečný pro ozelenění a zakrytí nevzhledných zdí nebo budov. V květomluvě zimolez symbolizuje spojení dvou lidí láskou a oddanost. Dlouhou dobu představoval symbol věrnosti a lásky.

Anglický básník a prerafaelitský malíř Dante Gabriel Rossetti napsal báseň The Honeysuckle, která je erotickým podobenstvím a byla vydána po jeho smrti v roce 1882.

Jak uvádějí lidové pověry, když necháte zimolez ovíjet kolem vstupu do vašeho domu, ochrání ho před čarodějnicemi. Vnesení květů zimolezu do domu mělo údajně přinést peníze tomu, kdo v domě žije. Květy se také rozmačkávaly o čelo - pro zvýšení fyzických sil.

 

Účinky na zdraví

Zimolez působí antisepticky, močopudně a napomáhá vykašlávání hlenu.
Květy se používaly především v lécích na kašel. Listy kdysi sloužily k mírnění bolestí hlavy, snižování horečky a k úlevě od revmatických či artritických bolestí.

 

Využití v kosmetice

Zimolez se využívá v kosmetice a parfémech. Pleťové mléko z květů přispívá k vyčištění a zlepšení pokožky.

 

Využití v kulinářství

Z květů se připravují čaje, marmelády, želé a octy. Používají se jako ozdoba na dorty a dezerty, výborně se také hodí pro výrobu domácího vína.

 

Pěstování

  • Mrazuvzdorná opadavá vytrvalá dřevina, dorůstající do výšky 7 m a dožívající se až 50 let.
  • Vonné žluté květy se objevují od časného léta do půlky podzimu, a po nich se tvoří sytč červené bobule, které jsou jedovaté.
  • Lze napěstovat podzimním výsevem, semena vyklíčí nejlépe nepřekrytá substrátem. Klíčení však trvá až dva roky, z řízku odebraných z nekvetoucích stonku namnožíte zimolez mnohem rychleji.
  • Také se dá množit hřížením.