Svatolina cypřišová účinky na zdraví použití užívání využití pěstování rozmnožováníSvatolina cypřišová, cypřiškovitá (Santolina chamaecyparissus) - druh přirozeně obývá suché svahy v jižní Francii a oblasti Středozemí. Arabské kultury po staletí využívaly svatolinu jako léčivý, cca. 50 cm vysoký polokeř, jako součást roztoku k uklidnění bolavých očí. Řekové ji nazývali abrontonan a Římané habrotanum, obojí odkazuje na její stromovitý vzhled, každý stonek vypadá jako kmen s větvemi. Polokeř se pěstuje po celém světě, především v Austrálii a v sušších teplejších oblastech Severní Ameriky.


Účinky rostliny:

V Anglii hrál usušený polokeř od středověku význačnou úlohu jako repelent hmyzu, včetně můr. Snítky se zavěšovaly do pokojů a šatních skříní; sušené listy a květy byly v pytlících vkládány do složeného lněného prádla pro ochranu před hmyzími škůdci. Stonky byly ze stejného důvodu rozhazovány po podlaze.

Nicholas Culpeper zmiňuje svatolinu jako prostředek proti střevním parazitům (červům) a podráždění kůže a také uvádí, že "brání proti jedu, hnilobě a hojí uštknutí od jedovatých hadů."

V šestnáctém století ji francouzští hugenotští zahradníci zavedli do formálních geometrických zahrad, které se staly populárními v alžbětinské době. Polokeř je totiž vhodná k zastřihávání a tvarování pro živé ploty a lemové výsadby.

 

Co sbíráme

květy (kvete červenec a srpen)

 

Účinky na zdraví

Spasmolytické (protikřečové) a protizánětlivé vlastnosti svatoliny se uplatňovaly při ošetření hmyzích kousnutí, k "odčervení" a vypuzování parazitu u dětí. Sloužila i jako obklad na rány, pro podporu hojení a tvorby tkáně v jizvě.

 

Další využití

  • Pod vlněné koberce se dávaly vrstvy listu k odpuzování molů.
  • Svatolina cypřišová je velmi prospěšná v růžové zahradě. Vysazená pod keře růží nebo kolem nich zabraňuje jejich napadení hmyzími škůdci.
  • Rostliny se sušily do potpourri (aromatická bylinná směs).

 

Pěstování na území ČR

Svatolina je krásná, půdopokryvná rostlina, která upoutá zejména svými modrostříbrnými, jemně vykrajovanými, drobnými listy. Je neopadavá, takže zdobí zahradu po celý rok. V létě navíc nabízí kvetení v podobě malých, sytě žlutých hlaviček, podobných heřmánku ale bez bílých okvětních plátků. Listy při doteku vydávají zajímavou, poměrně silnou, kořeněnou vůni.

Krásně vypadá vysázená kolem chodníčků, ve skalkách a na okrajích menších záhonů. Barevná kombinace se přímo nabízí spolu s levandulí, kdy její fialové květy perfektně ladí se sytou žlutí svatoliny.

Potřebuje velmi propustnou zem, přednostně chudou na živiny a maximálně slunné stanoviště. Po odkvětu doporučujeme ostříhat odkvetlé stonky a zjara celý keřík zastříhnout podobně jako levandule, aby nevyholoval zespodu.

Rostlinu je možné pěstovat na území ČR. Mj. je plně mrazuvzdorná do min. -24°C, některé prameny uvádějí až -29°C.

 

Další informace k pěstování, rozmnožování a ořezu

  • K namnožení svatoliny odeberte z rostliny buď měkké řízky na jaře, nebo polovyzrálé řízky z nekvetoucích lodyh v pozdním létě až časném podzimu.
  • Mrazuvzdorná, vytrvalá, stálezelená, aromatická rostlina; prospívá v propustné půdě a na plném slunci.
  • Hromadná výsadba řízků představuje nejús pornější způsob založení živého plotu.
  • Seřízněte po odkvětu, nebo tvarujte v pozdním jaru.
  • Je-li půda příliš výživná, svatolina ztrácí barvu.