muchovnik ovalny ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniMuchovník oválný (Amelanchier ovalis Media, syn. A. rotundifolia) je keř nebo malý strom. Má vejčité listy na konci zaoblené s pilovitým okrajem, na líci tmavě a na rubu světlezelené. Bílé květy jsou uspořádány v hroznech s 3-6 květy. Korunní plátky kvítků mívají někdy načervenalou špičku. Plody jsou malé malvice (o průměru do 1 cm) kulaté, modravě černé, ojíněné. Na temeni nesou malou korunku z cípků kališních. Jsou sladké a šťavnaté. Dozrávají na podzim, před příchodem mrazů. Obsahují několik semen.


Účinky rostliny:

Keř, nebo malý strom, je hezký v době květu a na podzim krásně červeně vybarvuje listy. Je ozdobou vápencových skal, kde se přirozeně vyskytuje. Nacházíme ho i v parcích a zahradách a často také zplaňuje. V sadech nacházíme
i jiné dekorativní muchovníky, např. otužilejší muchovník kanadský (latinsky Amelanchier canadensis).

 

Kde roste

Muchovník je rozšířen ve střední a jižní Evropě, v Kavkazské oblasti, v Anglii, v západní Asii a Indii, severní Africe i jinde. Jedlou částí jsou sladké a šťavnaté plody. Obsahují kolem 10 % cukrů, kolem 1 % kyselin, nejméně jablečné, karoten, vitamín C, vitamíny skupiny B, minerální látky. Ze stopových prvků je zajímavý obsah mědi, prospěšné lidskému organismu. Dále obsahuje kumarin.

 

Zpracování ovoce

Čerstvé ovoce se dá pojídat přímo nebo se z něj připravují džemy, rosoly a mannelády, šťávy a vína . Plody se dají sušit a požívat jako hrozinky.

 

Účinky na zdraví

Muchovník je využíván i v lidovém léčitelství. Plody se doporučují při hypovitaminózách a odvar z nich při angínách a nachlazení.
Z listů a kůry se připravují čaje při nemocech zažívacího ústrojí. 

 

Pěstování v ČR

Muchovník je dřevina vhodná i do našich klimatických podmínek, dokáže odolat větším mrazům a v létě dobře snáší sucho. Je dobře odolný vůči škůdcům a chorobám. Pěstování muchovníku je nenáročné, při výsadbě však pamatujte na to, že kolem sebe bude potřebovat větší prostor. Zasadit si můžete buď keř nebo strom, které se podle potřeby seřezávají podobně jako rybíz. Osvědčenými odrůdami muchovníku (z hlediska chuti plodů a výnosnosti) jsou „Northline“, „Smoky“, „Martin“ a „Thiessen“.
Muchovník začíná plodit už třetím rokem po výsadbě a má bohaté výnosy, někdy i více než 10 kg plodů z jednoho keře nebo stromu.
Muchovník kvete od dubna do května působivými bílými květy. Plodem je tmavě modrá, purpurově červená až téměř černá malvice velikosti do 1,5 cm v průměru, dozrává průběžně během června a července. Na podzim se rudě zbarvený muchovník stává okrasou každé zahrady.

V České republice se pěstuje muchovník olšolistý v ekologických sadech nedaleko podhorského městečka Úpice v Podkrkonoší.