Guarana paulinie nápojná účinky na zdraví co léčí použití využtíGuarana neboli paulinie nápojná (latinsky Paullinia cupana) je dřevitá liána s pětičetným i lichozpeřen)'lni listy. Lístky vejčité, oddáleně tupě zubaté. Vřeteno listu a řapík jsou křídlaté. Květy nenápadné, bílé, v dlouhých latách s krátkými postranními větvemi. Druh se člení na 2 poddruhy.


Účinky guarany, paulinie nápojné:

Kde roste?

Deštné lesy amazonské oblasti, také se pěstuje.

 

Jednu dobu byla zapomenuta

Guarana se uváděla ještě v doplňku k Německému lékopisu z roku 1941, brzy poté však upadla v zapomnění. Až v posledních letech se zase vynořila v obchodech s potravinami jako "životabudič" ve formě tobolek, tablet, špalíčkú nebo osvěžujících nápojú.

 

Co se sbírá a jak se to zpracovává?

Guaranová semena. Dělá se z nich odvar, tinktura nebo guaranová pasta. Pasta se připravuje z loupaných, sušených, pražených a rozemletých semen (přesněji z děloh) po přidání vody. V obchodech zpravidla k dostání ve formě tyčinek.

 

Jaké látky obsahuje?

Purinové alkaloidy s hlavním alkaloidem kofeinem. Nepatrné množství theobrominu a theophyllinu; katechinové třísloviny (oligomerní proanthokyanidiny), malé množství éterického oleje.

 

Účinky na zdraví a dávkování

Guarana obsahuje nejvíce kofeinu ze všech známých rostlinných drog, obsah kofeinu v semenech činí 4-6 %, přičemž v zrnkové kávě je to jen 0,7- 2,5 %. Proto 3-5 g guaranového prášku odpovídá množstvím kofeinu dvěma šálkům silné kávy. Účinek trvá delší dobu, protože kofein se částečně váže na třísloviny a uvolňuje se pomalu jako v případě čaje).  Guarana je drogou se všemi kladnými vlastnostmi kofeinu, který lze využít ke krátkodobému odstranění příznaků únavy, zlepšení duševní výkonnosti a po tlačení pocitu hladu. Kofein v guaraně působí také močopudně, obsažené třísloviny léčí lehká prújmovítá onemocnění. V homeopatii se podává při nervovém vyčerpání, migrénách a bolestech hlavy.

 

Vedlejší nežádoucí účinky (kontraindikace) a příznaky předávkování

Je třeba si však dávat pozor na její vedlejší účinky při naddávkování nebo předávkování, jako je neklid, bušení srdce a žaludeční a střevní potíže (průjem).
Ke zvážení je užívání guarany u lidí s vysokým krevním tlakem (hypertenze, hypertenzní choroba).