Cist šedavý krétský účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíCist krétský (latinsky Cistus creticus, syn. skalní růže) je vždyzelený, aromalický keř s vejčitě kopinatými, z obou stran zelenými až šedozelenými listy. Květy pětičetné o průměru 4-6 cm, růžové až červené korunní plátky vypadají pomuchlaně. Pestík je stejně dlouhý jako četné tyčinky. Existují 3 různě ochlupené poddruhy. Kde roste? Nízké porosty trnit)rch dřevin, aromatických polokeřů a bylin v celém Středomoří. Jeho "kolega" cist šedavý (lat. Cistus incanus) svými účinky na lidský organismus nijak nepokulhává za cistem krétským. 


Účinky cistu šedavého a krétského:

Co sbíráme?

Sušená kvetoucí nať cistů (list, květ) - Cisli herba.

 

Jaké látky cisty obsahují?

Polyrenoly (ellagitaniny) se silnou antioxidační aktivitou, kondenzované třísloviny, flavonoidy, éterický olej, třísloviny.

Jak bylo uvedeno výše, z léčivky se používají tradičně listy a květy. Ty mimo jiné obsahují vysoce ceněnou vonnou pryskyřici ladanum (též labdanum), která má nasládlou pižmovou vůni. Není proto divu, že se uplatňuje v parfumářství, kosmetickém průmyslu, a dokonce i při výrobě rozličných cukrovinek a žvýkaček. Pryskyřice získávaná ze skalní růže byla žádaným artiklem již ve starověké antice, kdy se s ní čile obchodovalo.

 

Účinky na zdraví

V posledních letech se čaj z cistů staly známým především díky internetu. Droga se dostávala na trh za udivující ceny vzhledem k bohatému výskytu tohoto druhu ve východním Středomoří.

Polyrenolům, jichž údajně obsahuje mnohem více než zelený čaj či červené víno, se přisují antioxidační účinky, takže prý zachycují takzvané volné kyslíkové radikály. Ty jsou údajně příčinou vzniku mnoha onemocnění. Prozatím byla tomuto čaji prokázána pouze schopnost zvyšovat celkovou obranyschopnost. Tradičně se čajový nálev používá k vyplachování úst a nosohltanu při zánětech a zevně při akné a kožních onemocněních, mimo jiné při neurodermitidě.

Droga ještě není dostatečně probádaná. Na trhu se zatím nabízí jen jako doplněk stravy ve formě čaje. Využívání různých druhů cislu k léčebným účelům je sice známo již od starověku, v současnosti se však uplatňuje jen málo.

V aromaterapii a voňavkářském průmyslu se využívá typicky vonící pryskyřice z rúzných druhů cistu, kterou rostlina vylučuje na větvích a listech. V lidovém léčitelství se dříve používala k zastavení krvácení a na podporu vykašlávání.

 

Způsob užívání

  • nálev (čaj) - 1 lžíce na 300 ml vody o teplotě cca. 90°C
  • tinktura - postup výroby tinktury dle www.UcinkyTinktur.cz