kava ucinky na zdravi z pohledu bylinarstvi nove studie kolem kavyKáva byla dlouho zatracována a přisuzovalo se jí všechno možné, od zastavení růstu až po impotenci a rakovinu. Studie z posledních let ovšem docházejí ke zcela opačným výsledkům a téměř se předhánějí v tvrzeních, jak moc nám káva prospívá. Jak to tedy se zdravotní prospěšností či nebezpečností kávy vlastně je? V historických pramenech můžeme najít hororová tvrzení, která spojují kávu s poškozením páteře: "Když káva s mlékem doputuje do dvanácterníku, ten se dostane do křeče, zavřou se vývody, trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přicházejí problémy se zažíváním. A protože dvanácterník je zavěšen na bederní páteři, křeče pak způsobují problém s pohybovým systémem." No to snad ne ;)


Účinky rostliny:

Nápoj, který měl podle historických zdrojů zabíjet a nyní prodlužuje život

Naštěstí se hromadí vědecky podložené zprávy o její zdravotní prospěšnosti (riziko vzniku Alzheimerovy choroby je u konzumentů kávy nižší až o neuvěřitelných 65 %; lidí konzumující čtyři a více šálků kávy denně mají o 20 % nižší riziko deprese; konzumace čtyř až pěti šálků denně prodlužuje život; káva zlepšuje metabolismus krevního cukru, snižuje predispozici vzniku zánětu v těle a vzniklý zánět reguluje).

 

Účinky kávy na zdraví

Co se o ní říkalo?

- 1500: podporuje nemanželský sex;

- 1600: léčí alkoholismus, ale vede k impotenci;

+ 1700: zvyšuje pracovní výkonnost;

- 1900: vede k oslepnutí :O ;

- 1916: zpomaluje růst;

- 1927: zhoršuje zámky ve škole;

- 1970: je stejně nebezpečná jako srdeční infarkt;

 

Co se říká nyní? (2001-2015)

+ dlouhodobé pití kávy prokazatelně tlumí úzkosti a depresi (vizte níže),

+ snižuje riziko rakoviny jater (při konzumaci jednoho šálku kávy denně riziko onemocnění hepatocelulárním karcinomem jater klesá o 20 procent),

+ snižuje riziko cévní mozkové příhody ("mrtvice") a rakoviny prostaty.

+ snižuje riziko infarktu srdečního svalu myokardu,

+ snižuje riziko dalších nemocí srdce

+ zpomaluje rozvoj Alzheimerovy nemoci (důvod - vizte níže),

+ menší výskyt cirhózy, dny, žlučových kamenů, zánětu žlučníku,

+ prodlužuje život,

+ je tedy superzdravá! :)

 

Proč takové rozpory v historii a současnosti?

Jak si vysvětlit jednoznačné rozpory a výsledky, které jako by byly dány hodem korunou? Nejčastěji uváděným vysvětlením je, že dřívější studie nebyly lak kvalitní a neřešily, zda konzumenti kávy zároveň neholdují také alkoholu nebo tabáku a zda svůj volný čas namísto pohybu netráví vysedáváním v hospodách a barech. Jinými slovy - zda jejich celkový nezdravý životní styl "nezamaskoval" pozitiva konzumace kávy. U novějších, kvalitnějších studií, které hovoří ve prospěch kávy, se už srovnávají konzumenti kávy se skupinou těch, kdo kávu nepijí, kde všichni účastníci studie (zlehčeně řečeno) obdobně často "jedí brokolici a cvičí".

 

Káva a deprese

Jak je to s depresí? Antidepresivní účinek byl potvrzen studií 2015 na 347.000 lidech – dlouhodobé užívání tlumí úzkost a depresi! (zdroj: Strunecká, Léčivé byliny a duševní zdraví). Takže hurá :)

 

Proč zpomaluje Alzheimerovu demenci?

Pití kávy obsahující kofein je spojeno s nižším rizikem vzniku žlučových kamenů a zánětem žlučníku, sníženým rizikem vzniku cirhózy nebo dny. Výzkumy prokázaly, že u lidí, kteří pijí kávu dlouhodobě, se snižuje riziko vzniku Parkinsonovy nemoci. Podobný efekt lze očekávat i u Alzheimerovy nemoci. Kofein působí příznivě na paměťové funkce a snižuje tvorbu betaamyloidu v mozku, jímž tvořené plaky v mozkové tkáni morfologickým projevem právě Alzheimerovy nemoci.

 

Byl jednou kofein ... na který si časem mozek zvykl a už ho tolik nestimuloval

Konzument typické západní stravy kávou získává více antioxidantů než ovoce a zeleniny dohromady (což rozhodně není pochvala, ale pouhé konstatování faktu). Stejně jako čaj a čokoláda obsahuje i káva alkaloid kofein a z uvedené trojice je jeho nejbohatším zdrojem. V průměrném šálku kávy je 90-100 mg kofeinu. Kofein je známý stimulant, který podporuje činnost mozku a uvolňování dalších přenašečů norepinefrinu a dopaminu, jež nás povzbuzují a omezují únavu.

Mnoho studií potvrzuje schopnost kofeinu krátkodobě podpořit aktivity mozku, včetně bdělosti a kognitivních funkcí obecně, navíc nám také zlepší náladu a schopnost pohotově reagovat. Kofein rovněž o 3-11% zrychluje metabolismus a zvyšuje sportovní výkonnost, v průměru o 11-12 %. Faktem je, že účinky jsou zpravidla krátkodobé, protože při pravidelném pití kávy si tělo na kofein zvykne, vybuduje si přirozenou toleranci a jeho vliv na tělesné funkce je pak méně výrazný. Káva je dokonce zdrojem hořčíku a chromu, které inzulinu pomáhají s regulováním glukózy v krvi.

 

Když je tak skvělá, může někomu vůbec uškodit?

Může tedy káva vůbec nějak škodit? Ano. U citlivých jedinců může káva mírně zvýšit krevní tlak a vést k bušení srdce a k nespavosti. Zpravidla jde ale jen o počáteční efekty, které se s další konzumací oslabují. Lidé trpící nespavostí také mohou vyzkoušet vyloučení kávy - právě její stimulační účinky totiž mohou být příčinou problémů s usínáním. Káva se dále nedoporučuje těhotným ženám, protože stále existují obavy,  zda má negativní vliv na vývoj plodu a zda nezvyšuje riziko potratu. Spekuluje se také o tom, že by kofein mohl mít (podobně jako alkohol) vliv na nesprávné propojení neuronů ve vyvíjejícím se mozku plodu. Takové poruchy vývoje jsou pak již nevratné.

Nejvíc však káva škodí tehdy, když si ji "vylepšujeme" hromadami cukru. Problémem je i to, když nás konzumace povede k nadměrnému trávení volného času vysedáváním po kavárnách na úkor prospěšného pohybu, a můžeme se vrátit k rizikům jmenovaným výše. Dále by pití černé kávy by měli omezit lidé se záněty žaludku, protože káva aktivuje žaludeční šťávy, a pacienti s aktivním idiopatickým střevním zánětem, například s Crohnovou chorobou.

 

Káva s mlékem - je nebezpečná nebo je to blaf od jedné paní co povídala?

Výhrad vůči kávě se opakovaně setkávám s tvrzením, které nechápu - šíleně škodlivá je káva s mlékem. Naštěstí se zdá, že tento nesmysl propaguje jen pár českých léčitelů, kteří ale nejsou schopni předložit žádná kvalitní data, jež by tylo výhrady potvrzovala. Obavy, že mléko v kávě omezuje využitelnost antioxidantů, byly také vyvráceny. Mléko uvolňování antioxidantů neomezuje, pouze je částečně zpomaluje. Samozřejmě pokud trpíte alergií na mléko nebo laktózu (jeho cukr), bude vám škodit i v kávě. Ovšem lidé, kteří nemají potíže s mlékem ani s hmotností, si kávu s mlékem dopřávat mohou.

 

Moc dlouho ji nekoupejte ve vodě aneb jak správně udělat turka?

Výhodou je, aby káva byla ve styku s vařící vodou jen po krátkou dobu. Ideální je tedy káva z překapávače nebo z presovače. Klasická káva se socem ("logrem") není ideální. Mohou se do ní vymacerovat nežádoucí látky.

Jak správně vyrobit turka?

  • Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7-9 gramu, tedy asi dvě vrchovaté lžičky kávy, umleté na střední stupeň hrubosti a dolijte asi 1,5 deci vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu, nejlépe na teplotu 98° C.
  • Zalévejte postupně - nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem.
  • Snažte se, aby proud vody nebyl příliš prudký, tedy ne příliš shora, aby se mletá káva co nejméně zvířila a nevyplavala na povrch. Takto se optimálně uvolní a vyluhují aromatické i chuťové látky.
  • Zlehka třikrát zamíchejte.
  • Počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně. Kávu sceďte Rrench Pressem nebo jinak. Sedlinu více než 3 minuty nemacerujte ve vodě.

 

Překapávač, aeropress nebo espressovač?

Je to prosté. 1) nalijete do překapávače vodu 2) vložíte filtr 3) na mlýnku vedle namelete čerstvě kávu (bez toho to opravdu nejde) a nasypete do filtru 4) zmáčknete on/off 5) za pár minut máte podle velikosti konvice 4-5 šálků skvělé filtrované kávy.

Má to jediný háček, a to ten, že si musíte vydupat kvalitní kávu (a mlýnek). Pokud zvolíte kávu předem mletou a neznámého data pražení ze supermarketu, valného výsledku se zřejmě nedočkáte. Chce to kávu praženou přímo na přípravu filtrované kávy. Tedy „světlejší“ než se používá na espresso, aby se i při této metodě přípravy zachoval veškerý její potenciál. Tady se už musíte obrátit na menší pražírny. Ty mají většinou i přímo programy pro kanceláře v rámci kterých nabízejí velká balení na filtrovanou kávu.

A pokud nevyberete překapávač nebo vaši kolegové pijí výhradně čaj, pak si s klidem můžete připravovat skvělou kávu jen pro sebe. Bude vám stačit vybavení za pár set – kvalitní ruční mlýnek, super káva a nějaký ten pomocník. Úplně nejjednodušší je clever dripper, kde zase jen namelete kávu, nasypete ji do papírového filtru, zalijete horkou vodou, chvilku počkáte a kávu necháte prokapat přes filtr přímo do šálku.

Do kancelářského šuplíku se snadno vejde také aeropress (mimochodem, ta věc dělá skvělou kávu a přitom ji vynalezla hračkářská firma), a pokud chcete klientům servírovat kávu elegantně, pak můžete sáhnout po French Pressu. Ten dokonce nepotřebuje ani ten papírový filtr – kovový má přímo v sobě, takže tam jen mletou kávu nasypete, zalijete, necháte chvilku extrahovat, zmáčknete píst a lijete z French Pressu přímo do šálku. A máte kávu lepší než ve velké většině kaváren.

Jasně, není to espresso. S espressem je strašně práce a laik z běžného kancelářského kávovaru dostane jen těžko opravdu skvělou kávu. Tohle je o tolik jednodušší a výsledek je vlastně i lepší než kdejaké espresso – máte šálek lehčí a lahodnější kávy, kterou si opravdu užijete. A třeba budete mít o důvod víc, proč do práci chodit rádi. A nebo klienti na kávu za vámi!

 

Kdy může být káva opravdu nebezpečná? Hlavně při špatném zpracování výrobcem

Není káva jako káva. Káva je o to zdravější, čím méně obsahuje následujícící 3 látky:

  • ochratoxin A = OTA, je to kancerogen (může vést ke vzniku rakoviny), je způsobený plísněmi při špatném skladování kávových bobů,
  • akrylamid („spálenina“ vzniklá při pražení, která ve vyšší koncentraci může vést k rakovině),
  • furan (vzniká také při pražení, je rakovinotvorný).

Tyto chemické látky jsou sledovány jak výrobci, tak SZPI, takže šance, že se vám do hrnku dostane závadná káva je (naštastí) docela malá.

Naopak výhodou pražení je skutečnost, že se tímto technologickým postupem zvyšuje množství antioxidantů, které prospívají našemu zdraví.

Test na kvalitu káv a obsah jedovatých nebo tělu prospěčných látek dělal D-test u více druhů káv. Výsledky zde.

 

Co je to instantní káva a jak se vyrábí?

Vznikla jako zásobování amerických vojáků ve válce ve Vietnamu. Kávový výluh se suší teplem nebo mrazem. Můžete mít buď jen čistou kávu nebo přidáním příchutí, cukru a palmového oleje vznikají různé typy instantní kávy.

 

Káva a sport

Odborníci doporučují pít kávu 20 až 60 minut před tělesnou aktivitou nebo 1 až 2 hodiny po vlastní fyzické zátěži, tedy nikoliv po jejím skončení, kdy tělo potřebuje zavodnit a vytvořit tím prostředí pro přirozenou rekonvalescenci. A na co si dát pozor?

Navzdory pozitivním účinkům může zvýšená konzumace kávy způsobit i všeobecně známé obtíže (např. zvýšený krevní tlak, nespavost), proto si každý musí stanovit limit, který mu vyhovuje. Odborníci nemají námitek proti 4 až 6 šálkům kávy denně. Pravidelná konzumace dokonce snižuje riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu (cukrovky) a působí i jako prevence proti Alzheimerově chorobě.

 Proč káva a sport ano?

  • Kofein má pozitivní vliv na fyzickou výkonnost.

  • Podporuje spalování tuků i spalování glukózy (krevního curku).

  • Oddaluje pocity únavy.

  • Zlepšuje psychickou odolnost.

 

Vliv kávy na otěhotnění

V literatuře lze naopak najít studie, podle které ženy, které pijí kávu, mají větší šanci otěhotnět. Pokud tedy toužíte po vytouženém dítku, kávy se nebojte. I kdyby vám nepomohla, určitě vám neublíží.

 

 

Arabica robusta rozdílArabika a robusta

Arabika: čistá chuť a méně kofeinu. 

Arabika jsou plody kávovníku arabského, který roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Jeho zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin.
Arabiku můžeme koupit buď ve směsi či jednodruhovou. Na tento trend sází v posledních letech čím dál více pražíren i kaváren a vyžadují jej i zákazníci, kteří ocení čistou chuť kávy. Na prodej jednodruhové arabiky se zaměřují jak samotné pražírny, tak specializované prodejny. Často ji nabízejí přímo kavárny.

Arabika. Typ kávovníku (coffea arabica). Roste ve vyšších nadmořských výškách, je náročnější na pěstování. Má zajímavější chuť i vůni. Využívá se jednodruhová nebo ve směsích arabiky, nebo arabiky a robusty.

Kde ji sehnat? Pražírny, kavárny, specializované prodejny
Za kolik? Cenu určuje mimo jiné kvalita kávových zrnek. Za 100 g čisté arabiky zaplatíte od padesátikoruny do několika set korun. V případě některých typů výběrové arabiky je cena ještě vyšší.

Robusta: levnější a méně kvalitní. 

Robusta je rozšířenější, nenáročnější a ve srovnání s arabikou obsahuje mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí.
Robusta je mnohem levnější, výnosnější a také obecně méně kvalitní než arabika. Je to rostlina, která je více odolná proti škůdcům a lépe snáší vyšší teploty, proto je její pěstování masivněji rozšířené.
Ve srovnání s arabikou v nápoji vytváří typicky hořkou a těžkou chuť. Baristé v moderních kavárnách se robustě vyhýbají, protože ji nepovažují za chuťově zajímavou a upřednostňují kvalitu a jedinečnost před unifikovanou kvantitou.

Coffea robusta. Rozšířenější typ kávovníku, jednodušší na pěstování. Obecně méně kvalitní než arabika, využívá se často do kávových směsí (např. Segafredo, Lavazza) či jako čistá robusta (Jihlavanka a mnoho dalších značek). Má těžkou hořkou chuť.
Kde ji sehnat? (Bohužel) téměř kdekoli. Je součástí téměř jakékoli běžně dostupné kávy.
Za kolik? Záleží na konkrétní značce. Za 100 g směsi italského typu (obsahuje-li arabiku i robustu) zaplatíte v průměru kolem stokoruny. Za kilo „jihlavanky“ zhruba polovinu.

 

Pozor - pro kočky a psy je nebezpečná

Nikdy se nedělte o kávu nebo o čaj s vaší kočkou či psem. Nápoje a potraviny, které obsahují kofein, mohou být velmi nebezpečně. Kofein u nich způsobuje dehydrataci. Navíc stimuluje srdce a nervový systém. Nejhorší kombinací je čokoláda, která obsahuje kofein i theobromin, což je látka, která kočku může i zabít.