jerlin japonsky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiJerlín japonský (latinsky Sophora japonica, slovensky sofora japonská, anglicky Japanese pagoda tree / Umbrella tree, německy Japanische Sophore / Rosenkranzbaum) je akátu podobný keř až strom s hustou, rozvětvenou korunou a hladkými, zelenými větvemi. Listy jsou tmavozelené, až 25 cm dlouhé, lichozpeřené, čtyř až sedmijařmé. Lístky jsou tenké, vejčitě klínovité, na líci tmavé, na rubu jakoby ojíněné. Květ je drobný, žlutý a připomíná květ rostlin z čeledi motýlokvětých.


Účinky rostliny:

Kde ho můžeme najít v ČR?

Květenství vytváří latu, plodem je lusk, nafouklý, mezi semeny přiškrcovaný. Kvete v letních měsících. Druh pochází z Japonska. Často je pěstován v arboretech, v parcích i na zahradách; u nás například v areálu U tří grácií na Břeclavsku, ale i jinde.

 

Co sbíráme?

Květová poupata (Sophori japonici gemma), ojediněle plody a dokonce i listy.

 

Jaké látky obsahuje?

Až 17-30% rutinu, dále soforin, quercetin, polysacharidy amlosa a rhamnosa, organické kyseliny.
V kůře a semenech chinolizidinalkaloid cystin (sophorin), lectiny, isoflavonoidy.

 

Účinky na zdraví

Bylinná droga je především vysoce hodnotným zdrojem rutinu, který velmi příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn. Využití rutinu je velice pestré, od křečových žil, bércových vředů, cévních trombóz až po záněty žil apod.

Droga se podává také na podporu dýchání při astmatu, přičemž i mírně snižuje krevní tlak. Dále je močopudná a celkově posiluje stav CNS, aniž by však působila sedativně. Staví také krvácení, vzniklé na základě vyšší prostupnosti cévních stěn. Má výrazné účinky protizánětlivé.

 

Kontraindikace

Nejsou známy žádné vážnější nežádoucí účinky, ani kontraindikace. Není známa ani toxicita. Drogu mohou užívat malé děti i těhotné nebo kojící ženy.

 

Způsoby užití a dávkování

Bylinná droga se podává v podobě nálevu, případně krátce, asi 2 minuty vařeného odvaru. Denní dávky činí 2- 4 šálky. Tinkturu lze podávat obyčejně 3x denně po 20-25 kapkách ženám a 25 - 30 kapkách mužům.

 

Gemmoterapie aneb květové pupeny

Základní drogu pro klasickou alopatickou fytoterapii tvoří právě květová poupata, obsahující až 17 % rutinu. Droga se běžně využívá v čajové formě. Specializované gemmoterapeutikum je však mnohem účinnější a lze jej aplikovat všude tam, kde jde o léčbu a prevenci cév, resp. cévních stěn. Takže léčí křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy a je jedním z nejlepších profylaktik proti náhlým příhodám mozkovým. Uplatňuje se i v léčbě a prevenci cévních zánětlivých procesů - tromboflebitid a zbraňuje vzniku trombů a tím i embolie.

 

Homeopatie

Nevyužívá se.

 


Zdroje pro článek:

  • Fytoterapie perem lékaře, MUDr. K. Myka (SR)
  • Encyklopedie moderního bylinářství, J. A. Zentrich
  • Léčivé rostliny - Ottův průvodce přírodou