Řečík lentišek účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěsotváníŘečík lentišek (latinsky Pistacia lentiscus) je keř z čeledi Anacardiaceae, který dorůstá výšky 1 metr. Kožovité listy jsou po celý rok zelené. Plod je červená bobule velikosti hrášku. Když se nařízne kůra řečíku lentišku, začne z ranky prýštit pryskyřice, tzv. mastix, podle níž rostlina dostala své anglické pojmenování "Mastic Tree". Dioskorides (1. století po Kr.) tuto pryskyřici doporučoval k posílení uvolněných dásní (parodontóza) a k osvěžení dechu. V současnosti se používá jako přísada do zubních past a farmaceutických přípravků.


Účinky rostliny:

Co sbíráme

Pryskyřice, stonky a listy.

 

Účinky na zdraví a obsahové látky

Pryskyřice řečiku obsahuje mastikové kyseliny, masticin a esence bohaté na terpentýny (pinen). Když se rozžvýká, stane se z ní hmota měkká jako vosk, která se lepí na zuby. Díky svým protizánětlivým a dezinfekčním účinkům se používá při léčbě hnisavého zánětu zubního lůžka (pyorrhea), zánětu dásní (gingivitida) a paradentózy (chronické onemocnění závěsného aparátu zubů), která je nejčastější příčinou ztráty zubů na světě. Rovněž osvěžuje dech a navozuje pocit svěžesti.

Mladé listy a stonky řečíku sice obsahují méně účinných látek než pryskyřice, ale více taninů. Používají se stejným způsobem jako pryskyřice a také se z nich připravují odvary, kterými se provádějí výplachy úst za účelem zmírnění zánětu dásní a posílení dásní.

 

Aplikace

Pryskyřice. Žvýká se nebo se přidává do zubních past.

Výplachy úst. Provádějí se odvarem z mladých listů a stonků (1 00 g na 1 litr vody), a to až pětkrát denně.

Jak pryskyřice, tak nálev z listů a stonků jsou skvělým přírodním prostředkem na čištění zubů a používá se jich při léčbě hnisavého zánětu zubového lůžka a zánětu dásní.