Právenka měkýn účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníPrávenka, měkýn (latinsky Justicia resp. Andrographis - např. latnatá nebo adhatoda) je vždyzelený keř. Listy lesklé, vejčitě kopinaté, poněkud zvlněné, až 20 cm dlouhé. Na koncích větévek hustá, klasovitá květenství s bílými, dvoupyskými květy. Spodní pysk má jemnou fialovou kresbu. Kde roste? Jižní Asie, především Indie. Jako okrasná rostlina je rozšířena v teplejších oblastech.


Účinky právenky na zdraví:

Co sbíráme?

Listy právenky.

 

Jaké účinné látky právenka obsahuje?

Nejúčinnější obsaženou látkou je vasicin. Chinazolinalkaloidy (mimo jiné vasicin neboli peganin), nepříjemně páchnoucí éterický olej, vysoký obsah minerálních látek.

 

Účinky na zdraví

Využití drogy při onemocnění dýchacích orgánů pochází z ayurvédské medicíny. Výtažky z listů rozšiřují vlásečnice, usnadňují vykašlávání a uvolňují křeče. Nejúčinnější obsaženou látkou je vasicin. Na začátku 60. let 20. století se na základě chemické struktury tohoto alkaloidu podaři l o syntetizovat nyní hojně užívaný bromhexin, který rozpouští hleny, a pozděJi ambroxol. Tinktura z rostliny se oužívá při akutních zánětech dýchacích cest a senné rýmě.

Dle nejnovějších zkušeností se zdá, že je tato léčivá rostlina velmi účinná na infekce koronavirem Covid-19, tedy na nemoc s názvem SARS-Cov-2. Články na PubMedu na toto téma jsou zde.