Rakytníkový olej účinky na zdraví dávkování použití užívání využitíS rakytníkovým olejem jsem se poprvé setkala před sedmi lety, kdy jsem z rozpálené trouby nešikovně vytáhla horkou formu s chlebem. Na ruce by mi tehdy zůstala nepěkná jizva, nebýt voňavého rakytníkového oleje. I proto si jej hlavně cením pro jeho nezapomenutelný, hojivý, regenerační účinek. Ten se však neprojeví pouze na kůži, neboť rakytníkový olej lze užít též vnitřně, kdy vyniká zejména svými protistresovými, zklidňujícími účinky. Významný je též jeho antioxidační charakter, kdy váže volné radikály a přispívá ke zpomalení stárnutí organismu.


Účinky rakytníkového oleje na lidské zdraví

Najdeme zde i pěkné množství vitamínu E, tedy vitamínu života. Tento olej lze určitě doporučit k podpoře plodnosti u mužů a pro ženy, které mají problémy s otěhotněním. Mimo vitamínu E tady najdeme také vitamín A, K, C, kterého je rakytník doslova plný. Jeho jedna kulička poskytne 100% doporučenou denní dávku tohoto cenného antioxidantu, tedy vitamínu C. Z vitamínu B zde najdeme B1, B2, B6, B9. Olejem lze také mírnit kardiovaskulární potíže, podpořit imunitní systém, ulevit nepříjemným projevům oslabeného střeva, jako je nadýmání, pocit plnosti, bolesti břicha. Dle některých zdrojů pomáhá i při gastroezofageálním refluxu. Díky přítomným karotenoidům olej barví nejen pokožku. Pozor tedy, pokud s ním budeme manipulovat jinde než v kuchyni.

Zajímavý je jeho účinek na kůži, kdy, podobně jako sléz či celík zlatobýl, případně i trnkový květ, dovede olej z rakytníku vyhlazovat jizvy, mírnit ekzémy, eliminovat strie, léčit popáleniny. A to velmi úspěšně. Lze jej přidat do pěstících krémů či mastí, které jsou určeny k redukci vrásek. Výsledný produkt pleť rozjasní, zvýší její pružnost, celkově ji zjemní. A pokud si zamaneme připravit z oleje vlasovou masku, jen směle do toho. Osobně jej přidávám do vlasových zábalů, které nechávám působit přes noc. Vlasy jsou po ránu svěží, vyživené, odpočinuté a zdravé. Častějším použitím zamezíme tvorbě roztřepených konečků.

Rakytníkový olej lze také úspěšně použít v kuchyni, kdy jím můžeme doprovodit oblíbený salát, zálivku, zakápnout jím hustou krémovou polévku, přidat jej do rýže, případně, jen tak, doplnit jím čerstvě upečený kváskový chléb. Fantazii se meze nekladou, buďme tedy tvůrčí, hrajme si a objevujeme sebe v tom nejlepším možném způsobu života.

 

Zevní aplikace

  • Při bércových vředech, hemoroidech, popáleninách a kožních chorobách se rány obden ošetřují rakytníkovým olejem, překryjí gázou a zavážou.
  • Při dysplazii, rakovině a erozi čípku děložního se na noc zavadí vaginalní tampón prosycený rakytníkovým olejem, a to na 12-14 hodin po dobu 10-15 dnů. Po stejnou dobu se užívá kousek chleba nasycený tímto olejem (vnitřní podpora léčby).

 

Dávkování

  • Dospělí - 3 lžičky za den ideálně vždy před jídlem.
  • Děti - od 3 let 3 kapky denně během jídla.

 

Kontraindikace, kdo nesmí užívat rakytníkový olej

Rakytníkový olej by se neměl používat vnitřně při zánětlivých procesech ve žlučníku, játrech, slinivce břišní a při žlučníkových kamenech!


Další informace o rakytníku vč. návodů jak ho pěstovat a rozmnožovat naleznete zde.