Ruská šalvěj perovskie účinky na zdraví co léčí použití užívání využití co sbírámeŠalvěj ruská, šalvěj yangova (latinsky Perovskia atriplicifolia, Salvia yangii), je opadavá trvalka. Má dlouhé stonky poseté drobnými fialovými květy a někdy se používá do aranžmá řezaných květin. Jeho voňavé květy přitahují včely a motýly. Kořeny perovskie se v bylinné medicíně používají ke zklidnění žaludku, léčbě horeček a pomáhá zmírňovat příznaky nachlazení nebo chřipky.


Ruská šalvěj - účinky na zdraví:

Co sbíráme

Kořen brzy na jaře a na podzim. Nať na inhalační napářku.

 

Účinky na zdraví

Zmírňuje zažívací potíže - nálev ("čaj") který lze použít ke zmírnění žaludečních nevolností a poruch trávení. Ruská šalvěj zastavuje průjem a uklidňuje žaludek. Čaj můžete pít teplý i studený.

Reduktor horečky - ruská šalvěj se používá ke snížení horečky. Přemočený čaj necháme vychladnout. V čaji se namočí tkanina a použije se jako obklad na čelo, který pomůže snížit horečku. Aromatická vůně šalvěje také pomáhá tím, že má uklidňující účinek.

Zmírňuje příznaky nachlazení - protože je ruská šalvěj aromatická, pomáhá otevřít ucpané dýchací cesty a má uklidňující účinek. To je jeden z důvodů, proč se používá ke zmírnění příznaků nachlazení a chřipky. Má expektorační vlastnosti, které zmírňují bronchiální postižení. Hrnec s převařenou vodou naplněný lístky ruské šalvěje lze použít podobně jako parní hrnec. Položte si přes hlavu ručník a nakloňte se nad hrnec s vodou napuštěnou ruskou šalvějí. Šalvějová pára pomůže vyčistit ucpané nosní cesty.

Jako každý horký čaj, čaj z ruské šalvěje, když se pije teplý, pomáhá tělu potit se. Zklidňující čaj může pomoci zmírnit nevolnost spojenou s nachlazením a chřipkou.

Protože je ruská šalvěj aromatická, pomáhá zprůchodnit ucpané dýchací cesty a má uklidňující účinek.

 

Dávkování, zpracování

Max. 1 lžíci čerstvého nebo nasušeného nadrceného kořen ruské šalvěje vařte 5 minut na co nejslabším varu, odstavte, nechte stát ještě 5 minut, sceďte, postupně vypijte. Můžete opakovat 3x denně.
Z ruské šalvěje můžete vyrobit také tinkturu postupem uvedeným na www.WebinarTinktury.cz

 

Další vědecké články o ruské šalvěji

najdete zde.

 

Zdroj pro článek

https://healthfully.com/309206-health-benefits-of-russian-sage.html