skumpa ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti co sbirame pestovaniŠkumpa čínská (latinsky Rhus chinensis, čeleď ledvinovníkovité, tedy Anacardiaceae) je opadavý keř nebo malý strom, listy se 7-13 hrubě vroubkovanými až pilovitými lístky, řapík a střední žebro výTazně křídlaté. Drobné pětičetné květy s bělavými korunními plátky ve velkých vrcholových latách. Zploštěle kulovité, oranžově červené peckovičky o průměru 5 mm. Vyskytuje se v Číně a Japonsku. Sbíráme Čínské nebo japonské hálky z rostliny - Gallae chinenses et japonicae. Jde o zbytnělé útvary na špičkách větévek a na řapících, jejichž bujení vyvolávají mšice.


Účinky rostliny:

Jaké látky obsahuje

Velmi vysoký obsah taninu (75-80 %).

 

Účinky na zdraví

Samotné hálky se již téměř nevyužívají, extrakcí se z nich však získává tanin a kyselina tříslová, Acidum tannicum, Tannin (PhEur). Odpradávna je známo její působení proti průjmovým onemocněním.  Současnosti se  používá taninalbuminát (DAC), sloučenina taninu a bílkoviny, z níž se jen pomalu uvolňuje kyselina tříslová, čímž se předchází podráždění žaludeční stěny a účinek se může projevit i ve spodní části zažívacího traktu. Tanin se získává i z "tureckých hálek" (viz dub hálkový, Quercus infectoria).

 

ŠKUMPA JEDOVATÁ (Rhus toxicodendron)

Botanický popis

Plazivý nebo až 30 m vysoký popínavý keř s trojčetnými listy. Lístky široce kosočtverečné až vejčité, zašpičatělé, někdy laločnatě pilovité, až 10 cm dlouhé. Květy drobné, pětičetné, v úžlabních latách. Korunní plátky bělavé. Kulovité, zelenavě bílé peckovičky o průměru 5 mm.

Kde roste

Hojně rozšířena v lesích Severní Ameriky.

Co sbíráme

Toxicodendron quercifolium, Rhus toxicodendron (HAB), čerstvé mladé výhony.

Jaké látky obsahuje?

V mléčné šťávě urushioly, směs alkylbrenzkatechinů.

Účinky na zdraví

Urushioly patří k nejsilnějším komaktním alergenům v přírodě. Po dotyku listů, obzvláště po styku s mléčnou šťávou, dochází k silnému podráždění pokožky se zarudnutím, svěděním, tvorbou puchýřků a záněty.  Může se vyskytnout i horečka. Obzvlášť nebezpečné je, jestliže se škumpa dostane do očí. To může mít za následek ztrátu zraku.

Po požití, například i po předávkování homeopatickými přípravky, dochází k silnému podráždění sliznic trávicího ústrojí s kolikami a krvavými průjmy.
Listy škumpy jedovaté se dříve užívaly proti revmatickým onemocněním, v současnosti se však v oficiálním lékařství již nepoužívají. Naproti tomu se často uplatňují homeopatické přípravky, například při horečnatých infekčních onemocněních, kožních chorobách provázených svěděním, zánětech dýchacích cest a zažívacího ústrojí, bolestech hlavy, bolestech nervového původu i při revmatických bolestech a stavech neklidu.

 

ŠKUMPA KOŘENUJÍCÍ (Rhus radicans)

Škumpa kořenující je úzce příbuzná se škumpou jedovatou (Rhus toxicodendron) a rovněž obsahuje urushioly. Přípravky z čerstvých podzemních částí se podávají například při svědivých kožních onemocněních, bolestech revmatického púvodu a chřipkové infekci. Přípravky z čerstvé kůry kmenů a větví a listú (Rhus venenata) se předepisují na kožní vyrážky provázené svěděním a tvorbou puchýřků i při průjmech.