Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.29 (21 hlasů)

peprovnik opojny kava kava ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti co sbirame pestovaniPepřovník opojný (latinsky Piper methysticum forst) je tropický ovíjivý stále zelený dvoudomý keř. Pochází z pobřeží Východní Indie. Rostlina má tmavě zelené, srdčité listy o velikosti až 30 cm. Vzpřímenáklasovitá květenství nenápadných květů. Jsou známy jen samčí rostliny. V bytě se pěstuje pepřovník jako pnoucí nebo převislá rostlina. Rostlina působí velmi dekorativně i na tmavších místech. Je to tropická rostlina, ale nesnáší přímý sluneční žár. Vyžaduje rozptýlené světlo, nejlépe polostín. 


Účinky rostliny:

Výskyt

Vyskytují se pouze pěstované rostliny. Pocházejí pravděpodobně z Nové Guineje. Planým předkem je možná Piper wichmannii.

 

Co sbíráme

Oddenek (zásobní kořen) pepřovníku opojného, kawa-kawa - Piperis methystici rhizoma.
Tedy sušený oddenek s kořeny, pro získávání výtažku se používají i spodní části stonku. Piper methysticum (hom).

 

Forma aplikace

Žvýkání kořene, odvar, tinktura.

 

Účinné látky

Kavapyrony neboli kavalaktony (kavain a methysticin a jejich dihydroderiváty, yangonin), flavonoidy (mezi nimi fiavokain A), nepatrné množství éterického oleje.

 

Dávkování

Dávkování pepřovníku opojného je uvedené zde.

 

Použití, účinky na zdraví

Přípravky se stanoveným množstvím kavapyronů se delší dobu nabízela na trhu jako "rostlinná psychofarmaka". Nasazovala se při stavech úzkosti, napětí a neklidu nervového púvodu, pokud neměly organické psychotické příčiny. Co do účinnosti byly srovnatelné s klasickými benzodiazepiny a doporučovaly se proto, že se na ně nevytváří závislost.

Současně ale má stimulační účinky - v malých dávkách zahání únavu, zvyšuje schopnost soustředění a zlepšuje paměť. Používá s ejako nápoj zabavující stresu. Uleví při bolestech hlavy a při nespavosti.

 

Nežádoucí účinky

Kromě již dlouho známých vedlejších účinků, které se ovšem vyskytují jen zřídka, jako lehké žaludeční potíže, poruchy vidění (poruchy akomodační schopnosti - tedy přechodně zhoršené zaostřování) a alergické kožní reakce, vešly ve známost případy podezření na závažné poškození jater. Zatím není jasné, jestli všechny zavinily přípravky z pepřovníku opojného. V červnu 2002 bylo zrušeno povolení používat pepřovník opojný a léčivé prostředky, které ho obsahují, mezi nimi i homeopatické přípravky až do koncentrace D4 včetně.
Členové komise E ovšem hodnotí kladně účelné užívání v léčivech podávaných jen na lé kařský předpis a při sledování jaterních hodnot a při dodržování stanovenýrch denních dávek a stanovené délky užívání.

 

Pěstování

Pepřovník pěstujeme v běžném zahradnickém substrátu.

V našich podmínkách pepřovník zaplodí jen vzácně, ale je cennou a velmi odolnou pokojovou rostlinou, která prakticky netrpí škůdci.

Bílé nebo průsvitné kuličky, které se objevují na spodní straně listů, jsou vylučovány rostlinou a nejedná se o škůdce.

  • zahání únavu
  • zvyšuje schopnost soustředění
  • zlepšuje paměť
  • současně ale podporuje spánek (pomáhá při nespavosti)
  • je to přírodní benzodiazepin - tlumí úzkost, napětí, neklid, stres
  • zlepšuje náladu
  • tlumí trému
  • odbourává obavy z milování - pomáhá překonávat zábrany (v čajích na povzbuzení lásky)