saturejka horska ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniSaturejka horská (latinsky Satureja montana) je hustě olistěný polokeř, kompaktní, aromatický, vysoký do 0,5 metru. Stonky jsou tupě čtyřhranné až téměř oblé. Listy jsou hustě nahloučené, celokrajné, kopinaté, lesklé, lysé s výraznými siličnými žlázkami, a ostře zakončenou špičkou. Termín kvetení je červen až červenec. Koruny květů jsou bílé, fialově tečkované, růžové nebo světle fialové, 6-14 mm dlouhé. Květy jsou uspořádané v lichopřeslenu. Plodem jsou drobné, hladké, hnědé tvrdky.


Účinky saturejky horské:

Účinky na zdraví

Použití je shodné jako u saturejky zahradní - zevní i vnitřní jako antiseptikum, má protizánětlivé účinky, napomáhá odkašlávání (expektorans), působí proti nadýmání (karminativum) a průjmům (antidiarhoikum), zlepšuje vylučování žluči a zažívání (stomachikum). Tlumi pocit žízně u diabetiků.

Výborná jako koření, především do luštěnin (při vaření v luštěninách velmi tlumí nadýmání).

 

Dávkování

1 lžička natě na šálek nálevu, 2-3krát denně.

 

Pěstování a rozmnožování

Vhodné jsou lehké, propustné půdy, bohaté vápníkem. Je vhodná i pro sušší stanoviště. Důležitá je dlouhá vegetační doba. Vybíráme pozemky orientované na jih.

a) přímým výsevem v dubnu až květnu (popř. v srpnu až září) do řad vzdálených 0,30-0,40 m, spotřeba 60-80 g/100 m2,

b) z již předpěstované sadby v březnu, výsadba ve 2. polovině května, na vzdálenost 0,40 x 0,30 m.

Možné je i vegetativní množení řízkováním vrcholovými řízky na jaře nebo na podzim. 

 

Co sbíráme

Nať, list.

Pokud se pěstuje pro čerstvou nať  jako zelené koření, sklízíme užod květnového termínu. Čím častěji sklízíme, tím víc saturejka obrůstá a kvalita je lepší. Poslední skl izeň provádíme v polovině září, aby nevymrzala.
Sušíme přirozeným nebo umělým teplem do 40 °C. Listy je možné po usušení odrhnout.

 

Jaké látky obsahuje

Silice (odlišný podíl karvakrolu než u saturejky zahradní), třísloviny, flavonoidy, pryskyřice, sliz, minerální látky, fenolické kyseliny (rozmarýnová).

 

Formy aplikace

Usušená nebo čerstvá nať a listy jako nálev, jako koření čerstvá, sušená i mražená nať. Lze použít na výrobu tinktury podle receptu www.WebinarTinktury.cz

 

Poznámka

Saturejka horská je i rostlinou okrasnou a medonosnou.