Zánět prsou otoky prsou před menstruací byliny bylinky léčba bez lékůVe středověkých lékopisech nacházíme množství receptur pro ti bolestem a otékání ženských prsů. Většinou doporuču jí udržovat prsy v teple a změkčovat je mastmi a oleji: "Vezmi med a máslo a oboje spolu stluč a přes to polož flastr, tak bude jí lépe." Existovala však již i strategie používání chladivých obkladů, jak dokládá anonymní dílo týkající se ženského lékařství z 15. století: "Vezmi býlí zvané portidák (= šrucha), to roztluč a s růžovou vodou smíchej a flastr ten do látky vlož. A látku polož náplastí na vřed. Tak se brzy uzdravíš."


Účinky rostliny:

Růže a šťavnatá vodnatá šrucha (portulák, portidák - fotografie šruchy zde) byly považovány za chladivé. I dnes se doporučují chladivé obklady. Do souvislostí s menstruací tehdy tyto potíže nedávali.

 

Příčiny a příznaky

Ve dnech před menstruací se mnohdy ve tkáni prsů tvoří zbytnělá místa naplněná tekutinou. Prsy se stávají citlivým i na dotek a otékají. Tyto změny prsů se častěji vyskytují u žen kolem čtyřicítky, kdy počátkem přechodu je hormonální rovnováha stále rozkolísanější (respektive poměr estrogenů a gestagenů je nevyvážený).

Koncem klimakteria neboli přechodu se uzlíkovitá tkáň opět ztrácí, jelikož estrogenu je méně. Uzlíkovité změny v prsech jsou v drtivé většině nezhoubné a jsou něčím zcela normálním, především když se vyskytují v závislosti na ženském cyklu.

Chtějí-li však ženy mít jistotu, že se jedná o neškodné změny tkáně, měly by při neobvyklých uzlících nebo bolesti v prsech každopádně navštívit lékaře.

Od změn prsů závislých na cyklu je nutno odlišovat změny nezávislé na cyklu, které mohou být způsobovány například bakteriemi - tedy jde o zánět prsů, mastitidu.

 

Strategie léčby a režimová opatření

1. Samovyšetření prsů: Jednou za měsíc, nejlépe po menstruaci, by si měla každá žena před zrcadlem prohmatat prsy - VIDEO samovyšetření prsou zde. Objeví-li přitom 1 uzlíkovitá místa, není důvodu k panice, jelikož příčiny jsou většinou nevinné. Pro vyloučení zhoubných změn by pro jistotu měly navštívit lékaře. V každém případě se doporučuje pravidelné lékařské vyšetření pro včasné rozeznání nežádoucích změn tkáně.

2. Zdravá životospráva: Hormonální nerovnováha je často reflexní odpovědí na nesprávnou životosprávu. Lze proti ní působit pohybem, uvolněním, vyváženou stravou a dostatkem spánku.
Ve dnech, v nichž jsou potíže obzvláště silné, je účelnou sportovní aktivitou plavání.

3. Hormonální vyvážení: Když je jisté, že se jedná o nezhoubné změny tkáně, lze léčivými rostlinami hormonální poměry regulovat a tak mírnit příznaky.

4. Místní chlazení: Mírnění potíží umožňují studené obklady, především při zánětech prsů.

 

Byliny na nemoci prsů

  • V léčení bylinami je jako prostředek proti zánětům ženských prsů na prvním místě plod drmku (jak vypadá drmek se podívejte zde), který brzdí další uvolňování hormonu mléčné žlázy prolaktinu.
  • Proti otoku pomáhá list bílého zelí, který při zevním užití chladí a sklidňuje zánět prsou.
  • Chladivý efekt má i peprnomátová silice, která se užívá rovněž zevně. Aplikace, které se osvědčily Pro léčení bolestí a zánětů prsů léčivými rostlinami se používají hlavně obklady, ale i hotové preparáty z lékárny.
  • Zánět prsou, zánět prsní bradavky: vhodné byliny jsou kokoška pastuší tobolka, zelí (brukev zelná) a švédské kapky.

 

Obklady prsou

Peprnomátová silice

Aplikace: 2 kapky peprnomátové silice smísíme se 3 polévkovými lžícemi mléka nebo smetany a 1 litrem studené vody, rozlijeme na dobře provlhčené lněné plátno a přiložím e je na prsa. Na ně přijde suchá látka. Třetí vrstva obkladu sestává z vlněné látky, kterou zafixujeme. O bklad po přibližně 20 až 30 m inutách, než se zahřeje, sejmeme a poté prsa jem ně osušíme.
Citlivou pokožku ošetříme olejem z pšeničných klíčků, třezalkovým olejem nebo olivovým olejem.

Bílé zelí

Aplikace: Syrové zelí (zelné listy) rozválíme válečkem (tím je pomačkáme a podrtíme hlavně žebra) a v tenké vrstvě je položíme na prsa. Překryjeme je obkladem, který upevníme
(například podprsenkou). Necháme působit přes noc nebo ve dne 1 až 6 hodin, potom prsa omyjeme vlažnou vodou. Citlivou pokožku ošetříme olejem z pšeničných klíčků,
třezalkovym olejem nebo olivovým olejem.

 


Související článek: