zeli-brukev-zelna-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciZelí, brukev zelná (latinsky brassica oleracea) léčí žaludeční vředy, problémy jater a žlučníku, zlepšuje látkovou výměnu. Zelí je běžně pěstovaná zelenina, většinou jednoletá, případně dvouletá. Má poměrně tenký, nerozvětvený kořen, krátkou lodyhu. Ploché, kruhovité listy jsou uspořádané v jednotlivých vrstvách tak, že vytvářejí hutnou hlávku.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • nemoci a poruchy trávicího traktu
  • nemoci a poruchy močového traktu
  • zlepšuje trávení
  • hypovitaminóza 
  • zlepšuje metabolismus (látkovou výměnu)
  • detoxikace, čistí krev
  • posiluje játra
  • posiluje žlučník
  • žaludeční vředy
  • dvanáctníkové vředy
  • prevence zelí
  • zánět prsu při kojení (mastitida)
  • bolesti hlavy
  • popáleniny
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • kožní vředy
  • ekzémy
  • rány, poranění kůže
  • vyrážky
  • kocovina, účinky předávkování alkoholem

Krom červeného a bílého zelí je mnoho dalších pěstovaných kultivarů brukve, z nichž pozoruhodné léčivé účinky má zejména brokolice a kapusta.

 

Používané části:

Používají se listy.

 

Léčivé vlastnosti zelí (brukve zelné):

Zelí je někdy nazýváno lékem chudých a má široké spektrum působení. Podporuje činnost trávicího a močového ústrojí, zlepšuje zažívání a látkovou výměnu (metaoblismus). Díky vysokému obsahu vitaminů je lékem při hypovitaminóze, urychluje rekonvalescenci, celkově posiluje organismus. Zlepšuje krevní oběh, činnost jater i žlučníku. Detoxikuje organismus. 
Šťáva ze zelí je spolehlivým lékem žaludečních a dvanácterníkových vředů. Kysané zelí pomáhá při zácpě. Kapusta má podobné účinky jako zelí. Brokolice obsahuje kancerostatické látky, které se uplatní především v prevenci rakoviny. Zevně se list zelí přikládá na čelo při bolestech hlavy. Pomletý list smíchaný s bílkem hojí popáleniny. Čerstvé naklepané listy se přikládají na artritické klouby (revmatoidní artritida), kožní vředy, ekzémy, rány, vyrážky a podobně. 

 

Způsob použití:

Zelí je možné konzumovat syrové, kysané, vařené či jinak upravené. Lze připravit i odvar. V půl litru vody povařit asi 80 gramů listů, přecezená tekutinu se popíjí po doušcích během dne. Na žaludeční a dvanácterníkové vředy a na avitaminózu se užívá zásadně vylisovaná šťáva, pije se v množství 0,5-0,8 litru denně před jídlem. Doba léčby je asi 3-4 týdny. Z odvaru ze zelí je též možné dělat sirup, který se užívá při bronchitidě a kašli.

 

Kontraindikace:

Brukev zelná je především zelenina, a jako taková nemá žádné kontraindikace ani vedlejší účinky, snad krom plynatosti (vařená), což se dá odstranit přidáním vhodných bylinek.

 

Použití v kosmetice:

Čerstvá vylisovaná šťáva s několika kapkami citronové šťávy může posloužit jako pleťová voda. Do ní narnočené tampony se přikládají na pleť postiženou akné nebo podobnými neduhy. 

 

Použití v kuchyni:

Pokrmy z brukve zelné jsou tak všeobecně známé a rozšířené, že rozepisování se na toto téma by bylo nošením dříví do lesa. 

 

Rozšíření a výskyt:

Brukev zelná je výhradně pěstovaná zelenina, nyní rozšířená po celém světě. 

 

Látky obsažené v zelí:

Minerály, vitaminy A, B, C, K, P, U (ulkusfaktor proti vředům), karotenoidy, glycidy, aminokyseliny, tuky, stopové prvky a další. 

 

Zajímavosti:

Brukev zelná se pěstovala již v antickém světě a staří Římané ji při pitkách konzumovali syrovou, aby eliminovali účinek alkoholu

 

Poznámky:

Různé varianty brukve zelné jsou: zelí, kapusta růžičková a kadeřavá, květák, brokolice, kedlubna a další kříženci.