Lilek baklažán (lilek vejcoplodý, latinsky solanum melongena) léčí revmatické potíže, zvýšený cholesterol, detoxikuje organismus, funguje proti kožních nemocem. Lilek baklažán je dnes již rozšířená zelenina. U nás je to jednoletá rostlina s přímou, dole dřevnatou lodyhou, vysokou 40-80 cm. Listy jsou krátce řapíkaté, celokrajné, s fialovým žilkováním, na rubu plstnaté.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- čistí krev - detoxikace
- vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
- kožní nemoci
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- funkce jater - podpora
- posílení organismu
- rekonvalescence po nemocích
- antibiotický účinek
- ekzémy
- poranění kůže
- kožní nemoci - pupínky, kopřivka
Květy krátce řapíkaté, růžové až fialové. Rostlina kvete začátkem léta. Plodem je velká, vejčitá, temně fialová bobule, dlouhá až 30 i více cm. Dužina uvnitř je bíložlutá.
Používané části:
Sbírá se zralý plod.
Léčivé vlastnosti:
Lilek je bohatý na minerální látky. Je vhodný zejména k detoxikaci organismu a léčbě kožních nemocí. Dobře pomáhá též proti revmatickým potížím (revmatoidní artritida), podporuje jaterní činnost. Celkově posiluje organismus, urychluje rekonvalesncenci. Má též antibiotické účinky. Zevně se přikládá na ekzémy, poranění na kůži, různé pupínky, kopřivky a podobně.
Způsob použití, pozor na jedovatý solanin:
Chceme-li dosáhnout maximálního léčebného efektu, dáváme přednost pití čerstvě vylisované šťávy, kterou předtím přivedeme k varu, aby se zbavila jedovatého alkaloidu solaninu. Pije se v množství 2-4 dl denně, nejlépe mezi jídly. Šťáva z lilku se dá dobře kombinovat s jinými zeleninovými i ovocnými šťávami. Jako zelenina se dá připravovat na mnoho různých způsobů.
Kontraindikace:
Lilek je vynikající výživná zelenina a ani její hojná konzumace nepřináší žádné potíže a problémy.
TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Syrové lilky jsou nepoživatelné, chutnají spíše fádně, ale hlavně obsahují jedovatý alkaloid solanin, který se vyskytuje také v bramborových klíčcích a v nezralých rajčatech, což může vést k žaludečním a střevním potížím. Lilky by se proto měly vždy tepelně upravit, abychom dosáhli zneškodnění solaninu. |
Použití v kosmetice:
Na drobné pupínky na kůži, zranění a ekzémy lze přikládat kolečko čerstvého baklažánu. Kolečko se přiloží na postižené místo a nechá se působit 5-15 minut.
Použití v kuchyni:
Lilek je jeden z mála druhů zeleniny, které nemusíme loupat. Nevařený, na drobno nakrájený lze používat i do zeleninových salátů: Je možné jej marinovat i zavařovat do čalamád. Jako hlavní jídlo je vynikající rozkrojený na půlky, potřený česnekem a pečený v troubě. V trampské kuchyni je dobrý nakrájený na úzká kolečka a opékaný na rozžhaveném kameni.
Rozšíření a výskyt:
Lilek pochází zjižních oblastí. U násje to výhradně pěstovaná, teplomilná zelenina.
Sběr:
Sbírají se pouze plně zralé, temně zbarvené plody.
Možnost záměny:
Možnost záměny s jinou zeleninou je prakticky vyloučena.
Pěstování:
Semena lilku lze běžně zakoupit v zahradnictvích. Lilek nemá rád zimu a je náchylný na mráz. U nás jej lze pěstovat jen v teplých oblastech nebo ve skleníku. Vyžaduje dobrou péči, úrodnou zkypřenou půdu, slunné a před větrem chráněné stanoviště. V době růstu plodů musí mít dostatek vláhy.
Jaké látky obsahuje lilek:
Sacharidy, tuky, cukry, minerální látky, vitaminy B, C, třísloviny, organické kyseliny a další.