Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

cibule-ucinky-na-zdravi-nezadouci-vedlejsi-ucinkyCibule je královna kuchyně. Pochází ze západní Asie. Pěstuje se v mnoha různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou. Žádná česká hospodyňka si bez ní nedovede představit vaření. Je ale skvělá i v naší lékárničce.



Účinky rostliny:

  • ničí bakterie - přírodní antibiotikum, 
  • zpomaluje stárnutí cév
  • nechutenství, anorexie, chuť k jídlu
  • kašel
  • bodnutí hmyzu, pokousání od hmyzu - vosa, včera, sršeň
  • vysoký krevní tlak, hypertenze, hypertenzní nemoc
  • detoxikace, čistí krev
  • bolesti ucha
  • zlepšuje trávení
  • podporuje činnost žaludku
  • podporuje činnost střev
  • podporuje činnost jater
  • podporuje činnost žlučníku
  • snižuje hladinu krevního cukru, glykémii
  • zahlenění, vykašlávání, epektorancium
  • čistí močové cesty
  • desinfekce plic
  • chřipka
  • rýma
  • podporuje činnost srdce
  • hnisající rány

 

Účinky cibule na lidské zdraví v kostce

  • ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum, 
  • preventivně ji lze užívat proti stárnutí cév, 
  • povzbuzuje chuť k jídlu, 
  • je dobrá proti kašli, 
  • šťáva se využívá ke zmírnění potíží při pobodání hmyzem, 
  • snižuje krevní tlak, 
  • čistí krev.

Při bolesti ucha nakrájejte cibuli, obalte gázou a přiložte na postižené místo. Nechte působit celou noc.


Cibule kuchyňská (latinsky allium cepa) léčí a dezinfikuje organismus, odhleňuje při kašli, zvyšuje sekreci šťáv v zažívacím ústrojí. Cibule je dvou- až tříletá bylina. V druhém roce pod zemí vzniká kulovitá cibule velká až 10 cm. Listy jsou válcovité, duté, zašpičatělé, vysoké zhruba 30 centimetrů. V druhém roce vyrůstá až metr vysoký květní stonek, který je zakončen okolíkem zelenobílých kvítků. Plodem jsou tobolky 

 

Používané části:

Takřka výlučně se používá samotná cibule. 

 

Léčivé vlastnosti:

Cibule podporuje činnost žaludku, střev, jater i žlučníku. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a střevech. Snižuje hladinu cukru v krvi. Při kašli funguje jako expektorans (usnadňuje vykašlávání hlenu). Pročišťuje močové a (u žen) pohlavní ústrojí. Působí fytoncidně. Dezinfikuje plíce. Stimuluje srdce a oběhový systém. Při chřipce a rýmě lze inhalovat vylisovanou šťávu. Tuto léčbu aplikujeme několikrát denně po dobu cca 3 minut. 

 

Způsob použití:

Nejjednodušší je použití čerstvé cibule. Abychom dosáhli nejlepších účinků, pojídáme ji bez tepelné úpravy. Množství záleží jen na nás. Z cibule lze připravit i tinkturu, kterou dávkujeme 3-4x denně 30 kapek. Na zápal plic, při rýmě a nachlazení se používá čerstvá šťáva smíchaná s medem v poměru 2:1. Čerstvou šťávou lze i dezinfikovat různé hnisající rány. Šťávu kapeme rovnou do ran. 

 

Kontraindikace:

Cibule nemá žádnou kontraindikaci krom otevřených žaludečních vředů. Rozkrojená cibule by se měla použít do 24 hodin. 

 

Použití v kosmetice:

Cibule se používá hlavně ve vlasové kosmetice. Výtažky ze silice (šťáva z cibule smíchaná s vodou) omezují maštění vlasů, tvorbu lupů a prokrvují
pokožku hlavy. 

 

Použití v kuchyni:

Použití cibule v kuchyni je tak obecně známo, že není třeba se o něm rozepisovat. Opět jen připomínka, že k léčebným účelům je nejlepší čerstvá
cibule bez jakéhokoliv zpracování. 

 

Rozštření a výskyt:

Cibule praeděpodobně pochází ze západní Asie. V horách Afghánistánu a íránu roste dodnes planá cibule. Nyní se cibule pěstuje na celém světě.

 

Sběr:

Cibule se nejčastěji sbírá na přelomu září a října. 

 

Možnost záměny:

Takřka nemožná.

 

Pěstování:

Cibule je obecně dostupná a dá se pěstovat na zahrádce jak ze semen, tak z malých cibulek. 

 

Obsahové látky:

Ostré silice s organicky vázanou sírou, vitaminy B,C, silice, cukry, tlavonoidy, fruktózy atd. 

 

Zajímavosti:

Čerstvá rozkrojená cibule se přikládá na bodnutí hmyzem. Zvláště pomáhá na bodance od vos, včel, sršňů; neutralizuje jed obsažený v žihadle.
Čím dříve cibuli (nebo ocet) na ránu přiložíme, tím lépe.

Další články v kategorii:

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Janča   abytyše Hildegarda   fermentace   játra   chladné   bylinná směs   žaludek   horké   nohy   řídnutí kostí   kontraindikace   akné   kameny   bylina   stonek   revma   průjem   užití   vitamín   vliv   angína   neht   roztroušená   bolest   antibiotik   nachlazení   chřipka   kloub   kůže   viry   babské rady   keř   ruka   rostlina   katar   inhalace   obsažené   kontraindikace   děti   dásně   slezina   dna   vývar   Janča   vlas   mrtvice   noha   zpracování   květ   písek   houba   zalijeme   menstruační   výroba   krvácení   mateřské   Zentrich   pijeme   ledvin   teplé   migrén   stonek   Moučka   nežádoucí   zelenina   tinktura   zápal   premenstruační   střev   trávicí   zánět   nať   využití   žlučník   zlomenin   sval   Váňa   list   recept   sušení   víno   obsahuje   použití   slezina   zelina   srdce   hlavy   arteriskleróza   ateroskleróza   artróza   močopudný   kvasinky   pupen   Galenos   hemoroid   Treben   alergie   kolika   účinek   ovoce   vřed   pálení   návod   Materia medica   hlas   indikace   kořen   vitamin   krk   játra   komplikace   zdraví   slinivka   Paracelsus   chřipka   minut   metabolismus   Mattioli   bylinka   končetina   postup   zrak   astma   jaterní   horečka   plíseň   kojenec   kapsaicin   mensturace   stvol   tlak   nemoc   kornatění   sběr   Avicena   epilepsie   kůra   choroba   fytoterapie   Podhorná   koupel   čaj   strom   olej   studené   osteoporóza   plísně   sirup   Zentrich   účinky   prášek   štítná   zácpa   sliznice   hemeroid   nálev   opar   odvar   pěstování   brnění   rýma   šlacha  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online