cibule-ucinky-na-zdravi-nezadouci-vedlejsi-ucinkyCibule je královna kuchyně. Pochází ze západní Asie. Pěstuje se v mnoha různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou. Žádná česká hospodyňka si bez ní nedovede představit vaření. Je ale skvělá i v naší lékárničce.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • ničí bakterie - přírodní antibiotikum, 
  • zpomaluje stárnutí cév
  • nechutenství, anorexie, chuť k jídlu
  • kašel
  • bodnutí hmyzu, pokousání od hmyzu - vosa, včera, sršeň
  • vysoký krevní tlak, hypertenze, hypertenzní nemoc
  • detoxikace, čistí krev
  • bolesti ucha
  • zlepšuje trávení
  • podporuje činnost žaludku
  • podporuje činnost střev
  • podporuje činnost jater
  • podporuje činnost žlučníku
  • snižuje hladinu krevního cukru, glykémii
  • zahlenění, vykašlávání, epektorancium
  • čistí močové cesty
  • desinfekce plic
  • chřipka
  • rýma
  • podporuje činnost srdce
  • hnisající rány

 

Účinky cibule na lidské zdraví v kostce

  • ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum, 
  • preventivně ji lze užívat proti stárnutí cév, 
  • povzbuzuje chuť k jídlu, 
  • je dobrá proti kašli, 
  • šťáva se využívá ke zmírnění potíží při pobodání hmyzem, 
  • snižuje krevní tlak, 
  • čistí krev.

Při bolesti ucha nakrájejte cibuli, obalte gázou a přiložte na postižené místo. Nechte působit celou noc.


Cibule kuchyňská (latinsky allium cepa) léčí a dezinfikuje organismus, odhleňuje při kašli, zvyšuje sekreci šťáv v zažívacím ústrojí. Cibule je dvou- až tříletá bylina. V druhém roce pod zemí vzniká kulovitá cibule velká až 10 cm. Listy jsou válcovité, duté, zašpičatělé, vysoké zhruba 30 centimetrů. V druhém roce vyrůstá až metr vysoký květní stonek, který je zakončen okolíkem zelenobílých kvítků. Plodem jsou tobolky 

 

Používané části:

Takřka výlučně se používá samotná cibule. 

 

Léčivé vlastnosti:

Cibule podporuje činnost žaludku, střev, jater i žlučníku. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a střevech. Snižuje hladinu cukru v krvi. Při kašli funguje jako expektorans (usnadňuje vykašlávání hlenu). Pročišťuje močové a (u žen) pohlavní ústrojí. Působí fytoncidně. Dezinfikuje plíce. Stimuluje srdce a oběhový systém. Při chřipce a rýmě lze inhalovat vylisovanou šťávu. Tuto léčbu aplikujeme několikrát denně po dobu cca 3 minut. 

 

Způsob použití:

Nejjednodušší je použití čerstvé cibule. Abychom dosáhli nejlepších účinků, pojídáme ji bez tepelné úpravy. Množství záleží jen na nás. Z cibule lze připravit i tinkturu, kterou dávkujeme 3-4x denně 30 kapek. Na zápal plic, při rýmě a nachlazení se používá čerstvá šťáva smíchaná s medem v poměru 2:1. Čerstvou šťávou lze i dezinfikovat různé hnisající rány. Šťávu kapeme rovnou do ran. 

 

Kontraindikace:

Cibule nemá žádnou kontraindikaci krom otevřených žaludečních vředů. Rozkrojená cibule by se měla použít do 24 hodin. 

 

Použití v kosmetice:

Cibule se používá hlavně ve vlasové kosmetice. Výtažky ze silice (šťáva z cibule smíchaná s vodou) omezují maštění vlasů, tvorbu lupů a prokrvují
pokožku hlavy. 

 

Použití v kuchyni:

Použití cibule v kuchyni je tak obecně známo, že není třeba se o něm rozepisovat. Opět jen připomínka, že k léčebným účelům je nejlepší čerstvá
cibule bez jakéhokoliv zpracování. 

 

Rozštření a výskyt:

Cibule praeděpodobně pochází ze západní Asie. V horách Afghánistánu a íránu roste dodnes planá cibule. Nyní se cibule pěstuje na celém světě.

 

Sběr:

Cibule se nejčastěji sbírá na přelomu září a října. 

 

Možnost záměny:

Takřka nemožná.

 

Pěstování:

Cibule je obecně dostupná a dá se pěstovat na zahrádce jak ze semen, tak z malých cibulek. 

 

Obsahové látky:

Ostré silice s organicky vázanou sírou, vitaminy B,C, silice, cukry, tlavonoidy, fruktózy atd. 

 

Zajímavosti:

Čerstvá rozkrojená cibule se přikládá na bodnutí hmyzem. Zvláště pomáhá na bodance od vos, včel, sršňů; neutralizuje jed obsažený v žihadle.
Čím dříve cibuli (nebo ocet) na ránu přiložíme, tím lépe.