Cibule je královna kuchyně. Pochází ze západní Asie. Pěstuje se v mnoha různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou. Žádná česká hospodyňka si bez ní nedovede představit vaření. Je ale skvělá i v naší lékárničce.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- ničí bakterie - přírodní antibiotikum,
- zpomaluje stárnutí cév
- nechutenství, anorexie, chuť k jídlu
- kašel
- bodnutí hmyzu, pokousání od hmyzu - vosa, včera, sršeň
- vysoký krevní tlak, hypertenze, hypertenzní nemoc
- detoxikace, čistí krev
- bolesti ucha
- zlepšuje trávení
- podporuje činnost žaludku
- podporuje činnost střev
- podporuje činnost jater
- podporuje činnost žlučníku
- snižuje hladinu krevního cukru, glykémii
- zahlenění, vykašlávání, epektorancium
- čistí močové cesty
- desinfekce plic
- chřipka
- rýma
- podporuje činnost srdce
- hnisající rány
Účinky cibule na lidské zdraví v kostce
- ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum,
- preventivně ji lze užívat proti stárnutí cév,
- povzbuzuje chuť k jídlu,
- je dobrá proti kašli,
- šťáva se využívá ke zmírnění potíží při pobodání hmyzem,
- snižuje krevní tlak,
- čistí krev.
Při bolesti ucha nakrájejte cibuli, obalte gázou a přiložte na postižené místo. Nechte působit celou noc.
Cibule kuchyňská (latinsky allium cepa) léčí a dezinfikuje organismus, odhleňuje při kašli, zvyšuje sekreci šťáv v zažívacím ústrojí. Cibule je dvou- až tříletá bylina. V druhém roce pod zemí vzniká kulovitá cibule velká až 10 cm. Listy jsou válcovité, duté, zašpičatělé, vysoké zhruba 30 centimetrů. V druhém roce vyrůstá až metr vysoký květní stonek, který je zakončen okolíkem zelenobílých kvítků. Plodem jsou tobolky
Používané části:
Takřka výlučně se používá samotná cibule.
Léčivé vlastnosti:
Cibule podporuje činnost žaludku, střev, jater i žlučníku. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a střevech. Snižuje hladinu cukru v krvi. Při kašli funguje jako expektorans (usnadňuje vykašlávání hlenu). Pročišťuje močové a (u žen) pohlavní ústrojí. Působí fytoncidně. Dezinfikuje plíce. Stimuluje srdce a oběhový systém. Při chřipce a rýmě lze inhalovat vylisovanou šťávu. Tuto léčbu aplikujeme několikrát denně po dobu cca 3 minut.
Způsob použití:
Nejjednodušší je použití čerstvé cibule. Abychom dosáhli nejlepších účinků, pojídáme ji bez tepelné úpravy. Množství záleží jen na nás. Z cibule lze připravit i tinkturu, kterou dávkujeme 3-4x denně 30 kapek. Na zápal plic, při rýmě a nachlazení se používá čerstvá šťáva smíchaná s medem v poměru 2:1. Čerstvou šťávou lze i dezinfikovat různé hnisající rány. Šťávu kapeme rovnou do ran.
Kontraindikace:
Cibule nemá žádnou kontraindikaci krom otevřených žaludečních vředů. Rozkrojená cibule by se měla použít do 24 hodin.
Použití v kosmetice:
Cibule se používá hlavně ve vlasové kosmetice. Výtažky ze silice (šťáva z cibule smíchaná s vodou) omezují maštění vlasů, tvorbu lupů a prokrvují
pokožku hlavy.
Použití v kuchyni:
Použití cibule v kuchyni je tak obecně známo, že není třeba se o něm rozepisovat. Opět jen připomínka, že k léčebným účelům je nejlepší čerstvá
cibule bez jakéhokoliv zpracování.
Rozštření a výskyt:
Cibule praeděpodobně pochází ze západní Asie. V horách Afghánistánu a íránu roste dodnes planá cibule. Nyní se cibule pěstuje na celém světě.
Sběr:
Cibule se nejčastěji sbírá na přelomu září a října.
Možnost záměny:
Takřka nemožná.
Pěstování:
Cibule je obecně dostupná a dá se pěstovat na zahrádce jak ze semen, tak z malých cibulek.
Obsahové látky:
Ostré silice s organicky vázanou sírou, vitaminy B,C, silice, cukry, tlavonoidy, fruktózy atd.
Zajímavosti:
Čerstvá rozkrojená cibule se přikládá na bodnutí hmyzem. Zvláště pomáhá na bodance od vos, včel, sršňů; neutralizuje jed obsažený v žihadle.
Čím dříve cibuli (nebo ocet) na ránu přiložíme, tím lépe.