Chilli papričky účinky na zdraví co léčí použití využití užívání pěstováníChilli papričky (latinsky Capsicum frutescens) pocházejí z  z Mexika a Střední Ameriky. O jejich semenech, objevených na archeologických nalezištích v Tehuacánu a datovaných kolem 7000 let před n. l., se soudí, že byla nasbírána z planých rostlin. Nejranější záznam o skutečné kultivaci je starý 2000 let. První doklad pěstování papriček v Evropě se datuje kolem roku 1500 n. l., odtud se brzy rozšířily do Asie, tedy Indie, Malajsie a poté Číny.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví

Mají protibakteriální a analgetické účinky. Ve formě masti zahřejí tam. kde je potřeba, jako jsou bolavé svaly či klouby. Mohou zmírňovat bolest v kříži (housera) a neuralgické bolesti. Papričky zbavují hlenu, pomáhají při ucpaných dutinách a plicním otoku. Známa je i schopnost snižovat hladinu cholesterolu.

 

Původ a historie

Přivezení do Evropy bývá připisováno Kryštofu Kolumbovi v roce 1493. Zdá se však, že jako první přivezl papriky do Španělska lékař Diego Alvarez Chanca při své druhé cestě do Západní Indie. Rok na to napsal o jejich léčivých vlastnostech. Portugalci vysadili rostlinu v Indii v portugalském přístavu Goa.

Anglický bylinkář Nicholas Culpeper ve své doktríně signatur uvádí papriku jako rostlinu pod nadvládou Marsu (podobně jako kopřiva) - "ohnivé, ostré, řezavé chuti a teploty horké a suché ke konci čtvrtého stupně''. Navrhoval její využití kromě jiných potíží i k léčbě nadýmání a vředů. Vlivem chilli papriček se uvolňují endorfiny (přirozená analgetika) v mozku.

 

Co obsahuje chilli a co jsou to Scovilleovy jednotky pálivosti?

Plody obsahují minerály, včetně draslíku, železa a hořčíku, také komplex vitaminů skupiny B.

V roce 1920 Wilbur Scoville vyvinul způsob měření pálivosti, nyní prováděného počítačem. Na dolním konci škály jsou jemné zeleninové papriky, zatímco jednou z nejpálivějších paprik na světě je Dorset Naga, se 1,6 milionu Scovilleových jednotek pálivosti. Stupnici dnes vede paprička s dočasným názvem Pepper X se 3,2 milionu jednotek.

 

Několik informací k pěstování

  • Existuje velké množství odrůd chilli papriček. pocházejících ze všech koutů světa, kde panují příznivé teploty pro jejich růst.
  • Potřebují teplo a dostatečnou hladinu světla ke klíčení i růsu . Nesnášejí chladné a vlhké podmínky.
  • Semena vysejte časně zjara pod sklo a udržujte při konstantní teplotě pro zajištění rovnoměrného klíčení.
  • Výsev nejlépe do jednotlivých květníčků pro minimalizaci narušení kořenů. S plně vyvinutými kořeny přesaďte do květináčů a průběžně přesazujte kvůli bohaté sklizni (plodí po odkvětu).

 

Využití v kuchyni

Jak známo, lidé často pojídající chilli papričky si vyvinou toleranci k jejich pálivosti a mohou bez následků konzumovat stále pálivější odrůdy. Papriky se z hlediska pálivosti velmi liší. Nesouvisí to ale s velikostí plodů; některé z nejmenších odrůd, jako Bird 's Eye, ukrývají nejsilnější říz. Po světě se setkáme s bezpočtem pokrmů, jimž papričky dodávají typickou chuť. Lze je použít čerstvé, sušené, nakládané či rozemleté na prášek. Ch uf zeleniny. masa (i rybího) zvýrazní jedna či dvě papričky. Přidávají se také do marinád, čatní, aspiků a omáček. Dokonce slouží jako přísada čokoládových výrobků a nápojů, běžně v Mexiku.

 

Hmyz chilli nesnáší - přírodní insekticid z chilli papriček

Chilli papričky účinně odpuzují mravence. housenky a další škůdce potravinových plodin.
Pro pálivý postřik pomelte tři až čtyři papričky s čajovou lžičkou mýdlových vloček; nasypejte do 1 litru vody a 30 minut nechte louhovat, dobře protřepejte, sceďte do čisté lahvičky s rozprašovačem a ihned použijte.

 

Zajímavost, pověra

V Paňdžábu někteří lidé dávají papriku do očí zemřelých s cílem zabránit, aby duše mohla vidět svou cestu zpět do domu.