artycok ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviArtyčok zeleninový (latinsky Cynara scolymus), patřící do rodu s pouhými 8 druhy, je léčivá rosdina, která může dosáhnout výšky 2 metrů. Má vzpřímený rozvětvený stonek a velké kožovité listy, zelené barvy na horní a šedavé barvy na spodní straně. Květy, seskupené v úbory fialové barvy, jsou půvabné, působí velkolepě, proto se používají také v květinářských kompozicích. Pěstování artyčoku, rozšířené v jižní Evropě a v severní Africe, je zavedeno v teplých částech Apeninského poloostrova, vyžaduje mírné klíma a rovněž hlubokou půdu bohatou na živiny.


Účinky rostliny:

Artyčok byl oceňován už od starověku, nejprve Egypťany a později Římany, protože je to rostlina bohatá na výživné prvky. Listy a kořeny lze sušit. Hlavičky se konzumují čerstvé.

  • Čeleď: astrovité a složnokvěté
  • Výskyt: oblast Středozemí
  • Sběr: březen (listy), konec června (rozkvetlé koncové výhonky), červenec- srpen (kořen)

 

Účinky na zdraví

Močopudné, čisticí, podporující vylučování žluči.

Artyčok, který je bohatý na sodík, draslík, vápník, fosfor a železité soli, představuje opravdový koncentrát minerálů a oligoementů. Pro maximální využití jeho
užitečných vlastností se doporučit konzumovat ho v syrovém stavu, protože cynarin, aktivní složka této rostliny, která stimuluje močení a vylučování žluči, se vařením znehodnocují.

Vnitřní užití

Odvar z listů působí proti aterioskleróze (ateroskleróze), artritidě a dně. Zápar z listů snižuje hladinu cholesterolu v krvi (v krevném séru). Odvar čistí a posiluje pokožku obličeje.

Nejlépe jíst je zasyrova

Artyčoky jsou výtečné syrové, nařezané na tenké plátky a ochucené olejem a citronovou šťávou, anebo na římský způsob, plně a ochucené petrželovou natí, divokou mátou, česnekem, solí a kořením, potom uvařené na slabé plameni anebo také smažené na židovský způsob jsou pak jemné a křupavé. Aby byla artyčoková kůra opravdu účinná, je potřebné dlouhodobě konzumovat nejméně 100 až 300 gramů artyčoku denně.
Artyčok by měl tvořit součást jídelníčku každého člověka, zejména těch osob, které mají vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Tepelná úprava nesmí nikdy trvat dlouho a v případě potřeby je možná náhrada výluhem. Ještě neotevřené hlavičky se konzumují jako zelenina.

Zajímavost

Využívá se také při průmyslové přípravě hořkých likérů a digestivů.