Hodnocení: 0 / 5

0 z 5 - 0 hlasů
Děkujeme za hodnocení

koprivova jicha slozeni recept postup navod priprava biohnojivoKopřivová jícha - to samé hnojivo jako ze slepičinců můžeme připravit i z kopřiv. Postup je naprosto stejný, výhodou je, že nemusíme shánět suroviny, protože kopřiv najdeme všude dost. Úplně nejlepší je udělat zákvas z kombinace několika rostlin - základem jsou kopřivy nebo kostivalové listy, můžeme ale přidat i listy pampelišky, bršlice, černého bezu, vojtěšky, měsíčku, řebříčku, přesličky, v podstatě téměř cokoli, ovšem raději bez květů a semínek, ty se totiž kvašením neničí a tak bychom si záhony sice pohnojili, ale také zaplevelili.

 

JÍCHU NA JAŘE, V LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 30 Kč/1,5 LITRU - INFORMACE ZDE


Účinky rostliny:


Rostlinky nasekáme nebo nastříháme na menší kousky, naplníme nádobu do 3/4 , zalijeme vodou a pak už jenom každý den mícháme a čekáme, až přestane směs pracovat a pěnit. Trvá to kolem 14 dnů. Pak scedíme a zředíme vodou v poměru 1:10 i víc, kopřivovou jíchou zaléváme ke kořenům.

Bylinkový výluh smrdí o něco meně, i když příjemná vůně to laké zrovna není. Hnojit můžeme kopřivovou jíchou pravidelně každých 10-14 dní veškerou zeleninu kromě česneku, cibule, hrachu a fazolí, klidně i bylinky, ovocné stromy a keře, jahody, okrasné keře a kytičky.

Výhodou je směs provzdušnit (promíchat 2x denně klackem nebo ideálně nějakou hadičkou přivést vzdušný kyslík), aby se v kvasu nepřemnožily anaerobní bakterie (které nejsou pro byliny přirozené), ale aby ve měsi převažovaly aerobní bakterie, které běžně žijí v půdě.

koprivova jicha jako biohnojivo recept postup navod priprava